Cum iti pregatesti corpul pentru sosirea primaverii?

Te uiti pe fereastra si parca nu-ti vine sa crezi: este cald, vreme insorita, inspiri adanc si simti cum aerul proaspat, de primavara, iti umple pieptul. Nu-i asa ca ti s-a facut chef de o plimbare sau chiar de o alergare usoara? Insa, in acelasi timp, te simti destul de obosita, lipsita de energie... Este normal sa se intample astfel: presiunea atmosferica este mai crescuta, iar organismul tau se reacomodeaza treptat dupa anotimpul rece. Iata ce ar trebui sa faci pentru a fi cat mai curand in forma.

Mananca supa!

Supa reprezinta o alegere excelenta pentru masa de pranz, din toate punctele de vedere: este satioasa, iti asigura nivelul optim de hidratare si nu ingrasa. De foarte putine ori simtim nevoia sa mai mancam ceva dupa ce am servit un bol de supa fierbinte si aromata. Daca nu-ti plac lichidele calde, poti alege o supa rece de rosii - este racoritoare, apetisanta si foarte hranitoare. Aceasta ca sa nu mai spunem ca supele sunt foarte usor si rapid de preparat.

Salata, salata, salata

Este stiut faptul ca fructele si legumele constituie o parte importanta a oricarui regim de slabire si, in general, a unei alimentatii sanatoase. Tocmai datorita aportului considerabil de vitamine si minerale, ele trebuie cu atat mai mult incluse in hrana noastra zilnica din aceasta perioada - ma refer, in special la legumele verzi (spanac, broccoli, zarzavaturi).

Pentru a nu acumula prea multe calorii, incearca sa mananci mai putine fructe si sa pui accent pe legume. De exemplu, poti consuma o salata de fructe la micul dejun, si astfel acestea vor avea timp sa se digere pe durata intregii zile, asigurandu-ti si energia necesara. La pranz, poti alege o supa, iar la cina - friptura de pui la gratar, cu salata verde, sau peste alb. Mananca incet, mestecand foarte bine alimentele si nu bea lichide in timpul mesei, pentru ca procesul de digestie ar fi periclitat.

Dar exercitiul fizic?

De ce sa nu recunoastem? Parafrazandu-l pe Caragiale, in anotimpul rece exercitiu fizic este sublim, dar lipseste cu desavarsire. Bine, poate exageram si tu esti una dintre femeile constiincioase, care nu ezita sa se imbrace in trening si sa iasa in parc sau la sala de fitness chiar si atunci cand mercurul termometrului a coborat multe grade sub zero.

Insa cele mai multe dintre noi ne simtim prea obosite pentru acest lucru, cand ajungem acasa, iarna, dupa am "infruntat" frigul de afara. Dar acum vremea s-a incalzit si ar trebui sa ne dezmortim - la propriu si la figurat! Nu este indicat sa exageram, din dorinta de a recupera timpul pierdut. Plimbarile in parc, alergarile usoare si inotul sunt cele mai bune solutii pentru a ne pune sangele in miscare. Inotul (si, in context, jocul de volei in apa, de exemplu) te ajuta sa arzi caloriile si nu iti suprasolicita articulatiile. O jumatate de ora este suficienta, de trei ori pe saptamana.

In functie de posibilitati si de preferinte, poti recurge si la alte activitati, cum ar fi mersul pe bicicleta. Pana la urma, cel mai important este sa faci miscare, la inceput cate putin, intensificand treptat ritmul. Aminteste-ti de proverbul acela care spune ca un gospodar isi face vara sanie si iarna, car - asa incat pregateste-ti corpul din vreme pentru acele zile cand vei merge la plaja si vei purta pantaloni scurti...
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod