Cinci argumente pro hidratare

Probabil te gandesti: "Dar stiu foarte bine ca hidratarea este deosebit de importanta!". Stii, intr-adevar? Nu contesta nimeni acest lucru, insa de la cunoasterea teoretica...

Probabil te gandesti: "Dar stiu foarte bine ca hidratarea este deosebit de importanta!". Stii, intr-adevar? Nu contesta nimeni acest lucru, insa de la cunoasterea teoretica si pana la punerea in practica, drumul poate fi cateodata foarte lung. Sa verificam: cate pahare de apa ai baut astazi, spre exemplu? Nu stiu de ce am sentimentul ca nu suficient de multe pentru a intruni minimul zilnic necesar - adica, doi litri.

"Mare lucru", te-ai putea gandi in continuare. "Voi recupera in viitorul apropiat". Macar de-ai face-o! Dar cum se intampla de multe ori, azi asa, maine asa... si vine un moment cand regreti ca ai neglijat un lucru pe cat de important pentru sanatatea si frumusetea ta, pe atat de simplu si la indemana.

Poate ca urmatoarele argumente vor reusi sa te determine sa fii mai constiincioasa din acest punct de vedere. Pentru inceput, ai putea incerca sa te gandesti la apa ca la un element nutritiv esential pentru organismul tau si sa nu transformi intr-o povara faptul ca ar trebui sa bei zilnic din belsug.



Si, de fapt, nu gresesti deloc. Consumul de apa este obligatoriu pentru "functionarea" optima a organismului, care pierde fluide prin transpiratie si mictiune, de pilda. Daca nu compensezi in fiecare zi pierderea aceasta, consecintele nu vor lipsi. Mai devreme sau mai tarziu, isi vor face aparitia. Dar nu vreau sa te amenint; parca iti promisesem ca iti voi prezenta cinci argumente in favoarea hidratarii, pe care poate nu le stiai si care ar fi in masura sa te determine sa acorzi mai multa importanta acestui aspect.

1. Hidratarea mentine echilibrul de fluide in organism


Cu alte cuvinte, ceea ce tocmai ti-am spus. Stiai ca un corp uman este "alcatuit" din 60 % apa? Aceasta informatie ar trebui sa fie edificatoare. Fluidele organice au rol important in desfasurarea unor procese interne precum: digestia, circulatia, secretia salivara, transportul elementelor nutritive si mentinerea temperaturii optime a organismului.

Senzatia de sete ar trebui sa constituie un veritabil semnal de alarma pentru tine.

Inseamna ca organismul tau sufera, si de aceea iti "semnalizeaza" ca este momentul sa consumi lichide. In cazul in care ai consumat bauturi alcoolice, este bine sa maresti aportul de lichide - este binecunoscut faptul ca alcoolul poate conduce la deshidratare.

2. Hidratarea poate contribui la controlul aportului caloric


Nu cred ca exista vreun regim alimentar printre instructiunile caruia sa nu se regaseasca si "Bea cat mai multe lichide, in special apa". Dar nu te gandi ca ar fi vorba de cine stie ce magie la mijloc; pur si simplu, cat mai multa apa bauta conduce la instalarea senzatiei de satietate si, prin urmare, nu vei mai simti nevoia sa mananci atat de mult. Cum spuneam la inceputul acestui articol: pe cat de simplu, pe atat de eficient.

Aceasta ca sa nu mai spunem ca intervine si un element de ordin psihologic: mancarurile care contin mai multa apa au un aspect, sa spunem, mai amplu, arata mai imbelsugat si astfel iti pot conferi sentimentul ca mananci mai mult decat in realitate.

3. Hidratare = energie!

Este vorba, in primul rand, despre starea ta fizica. Hidratarea insuficienta va conduce la un dezechilibru organic, ce se concretizeaza si in oboseala musculara.

Te vei simti, pur si simplu, epuizata. Iata de ce este recomandabil, intre altele, sa ai la tine o sticla de apa atunci cand mergi la sala de fitness. O precizare se impune in context: este important si sa bei o jumatate de litru de apa cu doua ore inainte de a merge la sala. In felul acesta, sistemul muscular va fi pregatit pentru efortul fizic preconizat.

4. Hidratarea te face mai frumoasa

Pentru ca pielea ta va fi mai fina si mai stralucitoare. Nu, nu este vreo reclama la cine stie ce produs cosmetic... ci inca un indemn de a bea cat mai multa apa. Bineinteles ca acest lucru nu inseamna ca, daca vei bea foarte multa apa, toate ridurile vor disparea ca si cum n-ar fi fost. Tot ce vei obtine va fi o potentiala suprahidratare, ale carei efecte pot fi destul de neplacute.

5. Hidratarea stimuleaza digestia

Prevenirea constipatiei este foarte importanta - de fapt, ai toate sansele sa nu-ti dai seama de acest lucru pana nu ajungi sa te confrunti cu problema respectiva. Pentru maximum de efect in aceasta directie, este important sa consumi si multe fibre.

Ei, ce zici? Te-am convins sa-ti iei (inca) o sticla de apa?

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • bite terezia pe 28 Mai 2012, 15:27
    apa -hidratare si sanatate

    beau 2l apa pe zi si ma simt foarte bine ,la inceput a fost mai greu cu aceasta cantitate de apa ,dar acuma m-am obisnuit si daca nu beau apa organismul singur cere ,totul este vointa daca ai vointa nimic nu este imposibil ,mai ales cand este vorba de sanatatea ta .

    0
    0

  • claudia pe 18 Iun 2008, 11:41
    apa-sursa de hidratare

    acum un an mi-am pus in cap sa incep in a consuma lichide desi ac lucru nu-l obisnuiam, consumam lichide dar nu apa ci sucuri accidulate si mi-am dat seama ca nu e bine ceea ce fac asa ca intr-o zi am inceput de la un pahar de apa si am ajuns sa beau intr-o saptamana 2l si de acnd beau 2l de apa am greutatea sub control oricat de mult as manca si ma simt si mai bine recomand tuturor fetelor sa consume apa si nu sucuri acidulate pt ca nu sunt bune. va pup si aveti grija de voi!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod