Cateva sfaturi pentru un Paste fara stres

Probabil ca asa ti se intampla in fiecare an - in zilele care preced Sarbatorile de Paste, intri in panica. Ai atat de multe treburi de facut si, independent de vointa ta, le-ai lasat pe ultima suta de metri. Acum, cand au mai ramas numai cateva zile, incepi sa realizezi ca, practic vorbind, nu ai nici o sansa sa duci la capat tot ceea ce ti-ai propus. De aici pana la frustrare si furie nu mai este decat un pas. Incearca sa privesti lucrurile dintr-o alta perspectiva: nu cumva ai asteptari nerealiste?

Iata cateva sfaturi care te-ar putea ajuta sa eviti stresul si sa te bucuri cu adevarat de aceste momente speciale, emotia specifica si, nu in ultimul rand, de cele cateva zile libere.

Pentru a preveni situatia cand toate treburile raman pe umerii tai, deleaga sarcini.
Cine se ocupa de friptura? Cine va realiza decoratiunile de Paste? Cui ii revine sarcina de a taia legumele si carnea pentru salata Boeuf? Daca ai impresia ca te poti ocupa singura de toate acestea... Ei bine, poate ca nu este imposibil, insa cand vei duce, in fine, totul la bun sfarsit, vei fi complet epuizata, iritata si nu te vei mai putea relaxa. Despre atmosfera de Sarbatori, nici nu mai discutam.

Pentru ca tot vorbeam despre ajutor, spune foarte clar ce ai de spus si ce pot face ceilalti. Daca, spre exemplu, cumnata ta vine in bucatarie si te intreaba daca-ti poate fi de ajutor, ofera-i repere concrete: "Preferi sa tai legumele sau sa te ocupi de ciorba?". Evita raspunsurile vagi, de genul: "Nu stiu exact... vezi si tu ce mai este de facut...".


In ceea ce-l priveste pe partenerul tau, se impune precizarea: barbatii au nevoie de instructiuni speciale. Daca-l trimiti la cumparaturi, intocmeste-i o lista detaliata. Si mentioneaza-i clar cand ai nevoie de alimentele sau produsele respective. In caz contrar, ai putea avea surpriza ca, avand nevoie de ceva anume, el sa te priveasca debusolat si sa spuna: "Ah, pai nu stiam ca-ti trebuie atat de repede...".

Fii un bun manager si organizeaza-ti din timp bugetul. Fa-ti o lista unde sa notezi tot ceea ce ai nevoie si ar fi de preferat ca, inainte de a porni "in expeditie" la cumparaturi, sa ai o ideee clara referitoare la suma pe care va trebui sa o investesti. Vei preintampina, in felul acesta, situatiile neplacute si stresante cand trebuie sa renunti la un articol in favoarea altuia, urgent...
Urmand sa te intorci a doua zi pentru a achizitiona tot ce ti-ai propus.

De multe ori, Sarbatorile Pascale (sau, extrapoland, Craciunul) constituie un prilej pentru a-ti revedea intreaga familie si numerosi prieteni. Pe undeva, este perfect de inteles sa se intample astfel; in restul anului esti atat de ocupata, incat pur si simplu nu reusesti sa-ti mai faci timp si pentru asa ceva. Dar ce inseamna acest lucru? Ca-ti vei petrece zilele de Paste numai in vizite, povestind iarasi si iarasi ce ai mai facut "de cand nu ne-am mai vazut"? Nu ar fi prea indicat. Orice s-ar intampla, rezerva un moment numai pentru tine, sotul si copiii vostri. Apropierea si conexiunea dintre voi toti vor fi magice si vei simti cum te umpli de energie pozitiva.


Nu in ultimul rand... lupta cu oboseala! Adevarul este ca e imposibil sa nu obosesti, oricat de bine te-ai fi organizat. Nu reduce somnul, nu manca pe fuga (mai este necesar sa-ti spun cat de periculoasa ar putea fi o abordare de genul "Voi avea suficient timp sa mananc atunci..."?), nu abuza de cafea sau bauturi energizante si, pentru binele siluetei si al starii tale de spirit, in general, nu "ciuguli" din alimente in timp ce gatesti!

Nu-mi ramane decat sa-mi exprim speranta ca aceste sfaturi te vor ajuta sa petreci momente agreabile si lipsite de stres, alaturi de cei dragi si sa-ti urez "Sarbatori fericite!".
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod