Castiga lupta cu oboseala zilnica!

Cu toate ca te odihnesti aproximativ sapte-opt ore pe noapte, te alimentezi sanatos si te hidratezi suficient
Cu toate ca te odihnesti aproximativ sapte-opt ore pe noapte, te alimentezi sanatos si te hidratezi suficient, nu reusesti sa scapi de permanenta senzatie de oboseala, la care se adauga incapacitatea de concentrare si, cateodata, o stare de nervozitate careia nu-i gasesti o explicatie plauzibila. Situatia este cel putin neplacuta, cu atat mai mult cu cat nestiind cauza, nu poti trata efectele.

De fapt, motivele sunt mai multe si categorii diverse; luat in parte, nici unul dintre ele nu reprezinta "un capat de tara", cum se spune; impreuna insa, au urmarile pe care tocmai le-am trecut in revista. Ca atare, schimbarile pe care ar trebui sa le faci acopera si ele mai multe "zone de actiune".

Ia intotdeauna micul dejun, chiar daca dimineata nu prea iti este foame, de obicei. Organismul tau va reactiona pozitiv si te vei simti mult mai bine, atat din punct de vedere mental, cat si fizic. Pe langa aceasta, o serie de cercetari intreprinse de un grup de experti nutritionisti de la universitatea din Cardiff (Marea Britanie) au pus in evidenta faptul ca persoanele care consuma cereale la micul dejun au o stare de spirit mult mai buna, ca urmare a reducerii secretiei de cortisol (asa numitul hormon al stresului).

Mananca putin si des (la intervale de trei-patru ore).
Astfel, nivelul glicemiei va fi in parametri normali pe intreg parcursul zilei. In acelasi timp, trebuie sa mai ai in vedere un aspect: mesele copioase (pantagruelice) iti solicita foarte multa energie pentru procesul de digestie, ceea ce - bineinteles - te va face sa te simti obosita. Nu ai observat ca uneori, dupa masa, esti molesita si parca nu ai vrea decat sa dormi? Tocmai de aceea, este bine sa mananci mai putin, dar consistent, oferindu-i organismului elementele nutritive esentiale: proteine, carbohidrati, grasimi, fibre.

Si pentru ca a venit vorba despre fibre... acestea ar trebui sa faca parte din alimentatia ta zilnica. Stimuleaza procesul de digestie si iti dau foarte multa energie. Doua idei simple si la indemana pentru a-ti asigura necesarul zilnic de fibre: mere si cereale integrale.

Acizii grasi Omega-3 sunt esentiali pentru buna functionare a creierului. Pentru aceasta, consuma peste gras (de exemplu, ton), nuci, soia, varza sau spanac.
Acesti compusi stimuleaza activitatea cerebrala si previn oboseala. De asemenea, sunt importanti pentru reglarea tensiunii arteriale si pentru coagularea sangelui.

Hidratare si iar hidratare. Pana si cea mai usoara forma de deshidratare are ca efect instalarea unei usoare oboseli si indispozitii. Nu-ti poti da seama daca esti sau nu hidratata suficient? Urmareste cat de frecvent urinezi. Normal ar fi ca acest lucru sa se intample la interval de doua-trei ore; daca mergi mai rar la toaleta, ar putea fi un indiciu al deshidratarii. Pe langa apa, incearca sa mananci si alimente precum iaurt, morcovi, broccoli si fructe zemoase: pepene, grepfruit, piersici sau portocale.

Atentie la cafea! Intr-adevar, 200-300 mililitri de cafea zilnic iti confera energie pentru un interval de cateva ore. Dar o cantitate mai mare nu va face decat sa-ti provoace insomnie, accelerarea pulsului si cresterea tensiunii arteriale.

Cand simti ca esti epuizata, pulverizeaza-ti putina apa pe fata - sau, daca esti acasa, fa un dus nu foarte fierbinte.
Acest gen de "terapie" a dat rezultate in foarte multe cazuri. In masura in care acest lucru este posibil, incearca sa nu te stergi cu prosopul, ci doar sa te tamponezi foarte usor, pentru ca apa sa se evapore.

Pentru ca tot vorbeam despre schimbarile pe care ar trebui sa le faci, obisnuieste-te sa nu-ti mai reprimi sentimentele. Anxietate, furie, dezamagire, stres - toate acestea, neexprimate, iti fac rau si te erodeaza in interior. Nu spune nimeni sa te rastesti la sef, desi poate ai avea toate motivele sa o faci; dar incearca sa te descarci emotional alergand prin parc, lovind un sac de box, facand fitness ori, pur si simplu, discutand situatia cu un prieten apropiat.

Daca poti, asculta cat mai des muzica. Este unul dintre cele mai eficiente si, in acelasi timp, simple metode pentru a-ti "colora" starea de spirit. S-au facut numeroase studii in acest sens, inclusiv pe sportivii care alearga pe stepper: cei care au ascultat muzica au dat un randament incomparabil mai bun fata de cei care nu au facut acest lucru.
De asemenea, muzica iti distrage in mod pozitiv atentia, determinandu-te sa nu te mai gandesti la oboseala acumulata.

Atunci cand simti ca esti tensionata, poti recurge la o tehnica de respiratie simpla: inspira si expira adanc, dar incordand muschii abdominali. Remediul este util, intrucat, in momentele de stres, tinzi sa respiri scurt, sacadat, si astfel oxigenarea este deficitara. Respirand adanc, oxigenul va circula mai bine si vei simti cum te relaxezi treptat.
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • katrine pe 19 Iul 2016, 14:52
    I would like to thank you for the efforts

    I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. I am hoping the same best work from you in the future as well site web : Freelance Maroc

    0
    0

  • David pe 18 Nov 2010, 22:01
    http://onlinemotorstrader.com

    From Cars to Domain Names, the safest way to buy or sell online.

    1
    0

  • Lyana pe 5 Mar 2008, 12:10
    Irascibila

    si eu ma simt foarte obosita, iracsibila, am de asemenea tendinta sa ma cert cu toti, sleita de puteri... ar putea fi o consecinta de la trecerea la iarna primavara? cum se poate de combatut aceasta stare?

    0
    1

  • Ramona pe 3 Mar 2008, 19:32
    oboseala

    Si eu sunt foarte obosit. Oare ce poti face daca ai o casa , familie cu 2 copii foarte energici si zgomotosi si mai e si serviciul... Stresul e mare - relaxarea imposibila. Femeia sufera si suporta in tacere multe, multe.

    0
    0

  • laurmar pe 3 Mar 2008, 17:45
    stres si oboseala

    toata ziua ma simt agitata citeodata fara un motiv intemeiat, pornita pe cearta ,nu ma simt deloc bine din punctul asta de vedere. totusi dorm 8ore pe noapte

    0
    1

  • mimi pe 2 Mar 2008, 20:03
    oboseala

    nu pot sa dorm decit 2 sau 3 ore pe noapte si acelea dupa ce beau valeriana

    0
    0

  • micutz pe 2 Mar 2008, 16:50
    lupta cu oboseala

    eu sunt obosita mereu oricat as dormi .am 2 copii mici si cred ca din cauza agitatiei zilnice .as vrea sa fiu linistita ,odihnita dar..

    0
    0

  • Jianu Mariana Eugenia pe 1 Mar 2008, 18:57
    astenia,bat-o vina...

    In perioada asta,cand vremea incepe sa se mai incalzeasca,apare astenia de primavara,care este o oboseala resimtita de majoritatea oamenilor.Cred ca sfaturile d-voastra ne vor fi foarte utile in a ne simti mai in forma si a depasi cu bine aceasta perioada!

    0
    0

  • dana fulop pe 1 Mar 2008, 13:40
    lupta cu oboseala

    Buna, sunt Dana ,eu , ma simt in permanenta foarte obosita, si nu imi gasesc un remediu pt .aceasta problema,sper sa castig si eu lupta cu oboseala.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod