11 mituri despre fitness care dăunează sănătății

Atunci când vine vorba despre fitness, auzim întodeauna aceleași sfaturi despre ce să faci și ce să nu faci și, adesea, este imposibil să alegi pe care dintre ele să le urmezi și pe care să le ignori.
Adesea, sfaturile primite de la un prieten le contrazic pe cele primite de la alt prieten și această situație poate avea un efect descurajant.

Iată mai jos câteva mituri despre fitness pe care le întâlnești cel mai adesea și care au fost enumerate de BrightSide:

Mitul #1: cel mai bun moment al zilei pentru activitate fizică este dimineața. 

Acest mit este cu siguranță fals. Cel mai bun moment al zilei pentru a face exerciții fizice este acela când te simți pregătit. Nu contează dacă preferi să mergi la sală seara sau dacă mergi să alergi dimineața, înainte de a pleca la serviciu. Important este să o faci. Studiile indică faptul că nu există diferențe notabile între sesiunele de antrenament matinale față de cele de seară.

Mitul #2: cel mai bun antrenament pentru creier este reprezentat de puzzle-uri, cuvinte încrucișate și jocuri de logică. 

Cuvintele încrucișate, ghicitorile și puzzle-urile nu sunt singura metodă de a-ți menține sănătatea neuronală. Exercițiile fizice sunt benefice deopotrivă pentru corp și pentru minte.
Exercițiile care îmbunătățesc fluxul sangvin sunt mai benefice decât timpul petrecut rezolvând careurile de rebus. Este dovedit faptul că, practicarea sportului îmbunătățește tonusul, memoria și protejează împotriva demenței.


Mitul #3: Poți să sari peste câteva săptămâni fără antrenamente, nu se va observa diferența. 

Din nefericire, situația nu stă așa. Cei mai mulți oameni vor pierde din tonusul muscular după numai o săptămână de pauză. Așa că nu trebuie să renunți în totalitate la exerciții, chiar dacă ți- ai atins scopul propus.


Mitul #4: La maraton sau deloc. 

Singura soluție este maratonul. Nimic mai fals! Persoanele care preferă să alerge pe distanțe scurte au același status cardiac ca și persoanele care aleargă la maraton. În plus, exercițiile ușoare cum sunt jogging-ul sau chiar plimbările sunt mai bune pentru organism. Inima și sistemul cardiovascular se vor adapta la ritmul tău de activitate.


Mitul #5: băuturile energizante reprezintă mijlocul perfect de a te menține hidratat pe durata unui antrenament.

Băuturile energizante nu sunt decât zahăr cu apă. Experții recomandă consumarea apei simple și refacerea energiei după antrenament, prin consumarea alimentelor bogate în proteine.


Mitul #6: este mai bine pe banda de alergare decât în parc. 

Alergatul în natură nu este același lucru cu alergatul pe bandă, chiar dacă alergi aceeași distanță. Alergatul contra vântului activează un grup foarte important de mușchi și arde cu 10% mai multe calorii decât alergatul pe bandă.


Mitul #7: antrenamentele solicitante te fac să-ți dorești să mănânci. 

Dacă îți este foarte foame după un antrenament, înseamnă că ceva este în neregulă. De fapt, activitatea fizică are ca efect dispariția senzației de foame.
Acest lucru se întâmplă la nivel hormonal: producția hormonului grelină, cel care induce senzația de foame scade, iar nivelul de leptină, asociat stării de sațietate crește.


Mitul #8: batoanele cu proteine sunt un înlocuitor perfect pentru terciul de ovăz. 

Acesta este un alt mit. Un baton cu proteine este hrană procesată care are nevoie de mai puține calorii pentru a fi digerată. Batoanele pot constitui o gustare dar nu un înlocuitor pentru fulgii de ovăz sau orice altă cereală.


Mitul #9: doar produsele din lapte conțin calciu. 

Acesta este un mit foarte vechi. Și totuși, există cu siguranță multe alte alimente care conțin calciu din belșug. Broccoli, semințele de susan și spanacul reprezintă înlocuitori excelenți pentru produsele lactate care nu sunt așa de sănătoase pe cât am fost învățați să credem.


Mitul #10: yoga te ajută să scapi de durerile de spate. 

Yoga nu îți va vindeca durerile de spate. Dacă durerile sunt cauzate de probleme musculare, atunci da, elongațiile și alte posturi pot fi foarte folositoare, pentru că întăresc musculatura și este posibil ca durerea să dispară.
Dar dacă ai probleme mai serioase, cum sunt herniile sau protuziile, yoga îți poate face mai mult rău decât bine. Este bine să consulți un doctor înainte de a începe să practici yoga.


Mitul #11: alergatul îți distruge genunchii și gleznele. 

Această supoziție nu este susținută de nicio dovadă medicală. Potrivit celor mai recente studii, alergatul nu-ți periclitează sănătatea picioarelor, ci le face mai puternice și mai puțin predispuse la răniri.

Timpul îndelungat petrecut la sală nu este întotdeauna benefic. Cel mai important lucru la un antrenament este să nu exagerezi. Chiar dacă vrei să fii în formă foarte repede, să mergi la sală în fiecare zi este foarte stresant pentru organismul tău. Organismul are nevoie de timp ca să se refacă. Asta nu înseamnă să stai în casă toată ziua și să consumi mâncare de tip fast-food, dar odihna este la fel de importantă ca și antrenamentele propriu-zise. Și nu uita să variezi tipurile de exerciții pentru a evita riscul accidentărilor.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod