Zece sfaturi pentru a urma cu succes un regim alimentar

Nu a mai ramas prea mult timp pana cand vei putea pleca - in sfarsit! - in concediu. Cum asa, ai putea spune, dar mai sunt aproximativ doua luni pana atunci! Adevarat, insa - daca vrei sa imbraci toate rochiile acelea din matase, vaporoase si elegante, pantaloni scurti si costume de baie "chic", ar trebui sa elimini cateva kilograme acumulate in cursul anului... Traiasca regimul alimentar! Inainte de a incepe dieta, ar fi bine sa tii cont de cateva recomandari pe cat de simple, pe atat de folositoare.

In ziua in care ai luat decizia sa urmezi dieta, incepe un jurnal. Nu ma refer aici numai la a scrie de cate ori te cantaresti (pentru ca a venit vorba, ar trebui sa faci saptamanal acest lucru, nu zilnic - asa cum, probabil, esti tentata) sau de cate ori te-ai abtinut sa mananci o ciocolata. Scrie mai ales despre tine, despre ceea ce te motiveaza sa slabesti si schimbarile pozitive pe care estimezi ca le va aduce acest lucru in viata ta.

De cate ori iei masa, uita-te mai intai la ce ai in farfurie. Potrivit unor specialisti americani in probleme de nutritie, nu este indicat sa te asezi la masa fiindu-ti foarte foame; probabil ca vei manca mult mai mult decat ai face-o in alte conditii. Tocmai de aceea ar trebui sa mananci de patru-cinci ori pe zi - deci, mai putin si mai des.

Daca s-a intamplat sa te abati de la dieta, nu fi totusi prea severa cu tine insati. Cu alte cuvinte, nu te blama si, in nici un caz, nu abandona regimul alimentar. Reia-l pur si simplu, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Este de preferat sa-ti stabilesti obiective pe termen scurt - in felul acesta, perioada in care urmeaza sa tii dieta nu-ti va aparea ca un fel de "munte" de timp si, din moment ce stii ca nu va dura foarte mult, riscurile de a cadea in capcana tentatiilor alimentare si de a abandona sunt considerabil mai reduse.

In cazul in care mai ai nevoie de o motivatie suplimentara, iata un truc: inchide ochii si vizualizeaza-te intr-o rochie lunga, de seara sau intr-un frumos si sexy costum de baie. Scrie apoi in jurnal despre acest lucru.

Faptul ca tii acest jurnal se poate dovedi mai important decat crezi, pentru ca te ajuta sa te cunosti mai bine si sa gasesti raspunsul unei intrebari de care pot depinde foarte multe aspecte: de fapt, care este motivul pentru care mananci mai mult? Nu cred ca mai este nevoie sa-ti spun ca secretul unei siluete fine este nu atat regimul - cat mai ales schimbarea stilului de viata si al alimentatiei. Nu poti schimba ceva ce nu stii sau nu intelegi pe deplin.

In anumite situatii, este nevoie sa apelezi la ajutor de specialitate pentru a depasi aceasta problema. Uneori problema este de competenta nutritionistului, alteori a psihologului si... chiar a ambilor, cateodata. Multi oameni ezita sa ceara sfatul medicului fie pentru ca se simt jenati, fie pentru ca isi spun ca se pot descurca singuri. Poate fi adevarat dar, de asemenea, specialistul este in masura sa gaseasca solutiile unor probleme reale pe care le ai si despre care nici nu stiai ca exista.

Inceperea unei diete trebuie sa atraga dupa sine o schimbare radicala a stilului de viata in sine. Sportul ar fi un excelent inceput, dar poti face si alte lucruri: mergi pe jos, uita de lift, bea zilnic un pahar cu suc natural de fructe... Toate acestea, coroborate, te vor ajuta sa-ti indeplinesti scopul. Daca tii regim, dar nu faci deloc miscare, cantarul va fi in continuare la fel de neprietenos...

Un mic truc de ordin psihologic: nu le spune celorlalti ca tii dieta. Vei evita astfel comentariile demobilizatoare de genul: "Da, poate ca n-ar fi rau sa mai slabesti catva kilograme..." sau cele inofensive in aparenta (si, de altfel, bine intentionate), dar care pot avea efecte negative asupra ta: "Dar de ce sa tii regim, doar arati foarte bine...".

Practica sistemul recompenselor pentru progresele pe care le faci - insa aceasta rasplata nu trebuie sa conste in ceva de mancare! Nici macar un fruct, de data aceasta, pentru ca, in subconstient, vei institui obiceiul de a rontai ceva in contul fiecarui kilogram eliminat.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod