Verdeturi, mirodenii si condimente: arome fara riscuri

Pentru a pune in valoare sau pentru a varia gustul mancarurilor, nu ezitati sa utilizati o gama larga de condimente, verdeturi si mirodenii care va stau la dispozitie. Fara a furniza calorii, ele au marele avantaj de a conferi o aroma placuta felurilor de mancare si va vor ajuta astfel sa va dispensati mai usor de substantele care contin grasimi.
Sosul de soia si sosul vietnamez de peste (nuoc-mam)

Sosul de soia “shoyu” este fabricat pe baza de extract de soia si sare. Foarte aromat, el este adesea utilizat in marinatele pregatite “a la chinoise”, cu ghimbir si uneori cu sake. El este comercializat sub diferite denumiri: Arome Saveur (Maggi), Soy Sauce Kikkoman, Light Superior Soy Sauce (Pearl River Bridge), Soya Sauce Blue Dragon, etc.

Sosul vietnamez de peste este un sos foarte sarat, pe baza de pasta de peste si sare. Se foloseste prin urmare in locul sari si parfumeaza intr-un mod original orezul basmati. Il gasiti sub denumiri de produse importate din Thailanda: de exemplu, Nuoc Mam Cock Brand.

Verdeturile, mirodeniile si plantela aromate pot fi conbinate cu toate tipurile de produse (carne, peste, oua, legume, feculente) si ofera posibilitatea pregatirii unor feluri de mancare cu arome specifice. Pentru a va da cateva idei, va propunem in cele ce urmeaza cateva exemple de asocieri.


Verdeturi

Marar  
Cu ce-l servim: Somon si alte feluri de peste   
Idei culinare: Sos verde cu marar, sos de branza de cavi cu hrean

Busuioc  
Cu ce-l servim: Rosii, salate, paste   
Idei culinare: Supa rece cu rosii si busuioc, salata verde cu busuioc

Hasmatuchi 
Cu ce-l servim: Oua, salate, ciorbe, carne (pasare, iepure)  
Idei culinare: Omleta cu hasmatuchi, ciorba de legume cu hasmatuchi

Arpagic 
Cu ce-l servim: Oua, salate, ciorbe  
Idei culinare: Oua la cuptor (cocotte) cu arpagic, sos cu iaurt si cu arpagic

Coriandru  
Cu ce-l servim: Legume (dovlecei, vinete), carne  
Idei culinare: Chiftelute din carne de vita in sos verde, dovlecel cu coriandru, salata de vinete cu coriandru

Tarhon 
Cu ce-l servim: Pui, carne de vitel, oua, salate, rosii 
Idei culinare: Piftie de oua cu tarhon, pui cu tarhon, vinegreta cu tarhon

Menta  
Cu ce o servim: Ceai, salate, fructe (capsuni, zmeura, portocale), marinate din carne

Patrunjel  
Cu ce-l servim: Carne, peste, legume, decorarea felurilor de mancare  
Idei culinare: Legume cu patrunjel


Plante aromatice     

Dafin  
Cu ce-l servim: Marinate din carne, verdeturi asortate, preparate provensale (la care se adauga cimbrisor)    
Idei culinare: Pui Cesar (cu foi de dafin) la cuptor, sos tomat, rosii a la provencale

Maghiran sau oregano  
Cu ce-l servim: Carne (vita, pasare, iepure), rosii, otet, oua   
Idei culinare: Sos tomat, gratar din carne de vita cu oregano

Salvie   
Cu ce o servim: Carne (vitel)    
Idei culinare: Rulada din carne de vitel cu salvie

Rozmarin   
Cu ce-l servim: Carne si peste prajit, legume (rosii), umplutura   
Idei culinare: Pasta de tomate, gratar de vitel cu rozmarin

Cimbrisor  
Cu ce-l servim: Carne de vita, umplutura, marinate, verdeturi asortate, salate, rosii     
Idei culinare: Rosii a la provencale, gratar de vita cu cimbrisor


Mirodenii  

Anason stelat (sau badian) 
Cu ce-l servim: Carne (vita, pasare)  
Idei culinare: Carne de vita cu anason stelat, curry de pasare

Scortisoara    
Cu ce o servim: Fructe (mere, piersici, portocale, pere), peste, carne   
Idei culinare: Fructe de iarna cu scortisoara, tarta cu piersici si scortisoara, pui indian

Cuisoare   
Cu ce le servim: Mere, marinate cu sos in vin alb, sosuri   
Idei culinare: Pui indian

Chimen (sau chimion)   
Cu ce-l servim: Varza, peste, carne   
Idei culinare: Varza calita cu chimen, peste prajit cu chimen

Curry  
Cu ce-l servim: Carne (vitel, pasare), peste, legume    
Idei culinare: Curry cu mihalt, pui cu curry, legume mici cu curry

Ghimbir  
Cu ce-l servim: Marinate de carne (pui, vitel, curcan)  
Idei culinare: Pui cu ghimbir, frigarui de curcan cu ghimbir

Nucsoara  
Cu ce o servim: Oua, lapte, tarta   
Idei culinare: Tarta de legume

Paprika (boia de ardei)   
Cu ce o servim: Oua, carne (vitel, pasare), peste   
Idei culinare: Ochiuri cu paprika, peste la gratar insotit de un sos din branza de vaca si boia de ardei

Piper rosu   
Cu ce-l servim: Rosii, marinate    
Idei culinare: Sos tomat, ardei copti

Sofran (sau curcuma)    
Cu ce-l servim: Mancaruri orientale   
Idei culinare: Tajin de pui cu lamaie confiata


Condimente   

Usturoi, ceapa, hasma    
Cu ce le servim: Preparate de baza: supa de carne, de peste, de legume      
Idei culinare: File de morun proaspat, cu mustar si cu hasma, tocana de legume (ratatouille), sos tomat, friptura de vitel cu lapte si mujdei de usturoi

Supa de gaina degresata, rasol degresat    
Cu ce o servim: Supa de legume, de carne    
Idei culinare: Friptura provensala de vitel, iepure cu mustar

Lamaie, otet      
Cu ce le servim: Sosuri, marinate de carne si de peste     
Idei culinare: Sos cu iaurt si zeama de lamaie, carpaccio de somon cu marar

Concentrat de supa, pasta de tomate     
Cu ce-l servim: Oua, carne (vita, pasare, iepure, vitel), peste         
Idei culinare: Friptura de vitel a la provencale, file din carne de morun proaspat cu pasta de tomate, omleta cu rosii si cu ceapa

Catraveti    
Cu ce ii servim: Garnitura pentru carne rece si mezeluri (sunca), salate asortate       
Idei culinare: Salata de sunca, rosii, ardei si castraveti

Mustar (fara ulei)    
Cu ce-l servim: Sosuri, garnitura la carne, marinate de carne, firturi de carne si de peste     
Idei culinare: Iepure cu mustar, file de morun proaspat cu hasma si cu mustar, frigarui de curcan cu ghimbir, sos de maioneza si mustar

Hrean     
Cu ce-l servim: Sosuri condimentate     
Idei culinare: Sos cu branza de vaci si hrean, somon cu marar

Sos de soia, sos vietnamez de peste    
Cu ce le servim: Legume, marinate de carne si peste    
Idei culinare: Dovlecei si feniculi sarati cu sos vietnamez de peste, pui chinezesc

Informatiile au fost preluate din cartea "Retete si sfaturi practice pentru slabit", de Jacques Fricker, trad.
de Nicoleta Horobet si Iulian Moga, Editura Polirom, Iasi, 2007, www.polirom.ro

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • iuli pe 19 Iul 2013, 12:15
    ghibirul

    daca doriti mai multe detalii despre ghimbir gasiti aici http://www.info-medic.ro/ghimbirul/

    0
    1

  • CRACIUNITZA pe 20 Dec 2007, 14:10
    Bun-Bun

    Un articol foarte bun! Felicitari!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod