Un motiv în plus pentru care e bine să bei cafea

Într-un nou studiu, consumul de cafea a fost asociat cu un risc mai scăzut de insuficiență cardiacă, accidente vasculare cerebrale și boală coronariană. Fiecare ceașcă suplimentară de cafea consumată pe zi a redus fiecare dintre aceste condiții cu 8%, 7% și 5%.
De ce este bine să bei cafea?

Cercetătorii de la facultatea medicală din cadrul Universității din Colorado au analizat datele din studiul Framingham Heart, care a urmărit modelele alimentare și sănătatea cardiovasculară a mai mult de 15.000 de persoane începând cu 1940. Aceștia au căutat factori de risc neindentificați anterior pentru insuficiența cardiacă și accidentele vasculare cerebrale. Aceștia au folosit o metodă cunoscută sub numele de învățare automată, o formă de inteligență artificială care caută modele în seturi mari de date.
Într-o lume ideală, bolile cardiovasculare și accidentele vasculare cerebrale ar putea fi anticipate cu o acuratețe de 100%. Provocarea este că există atât de mulți factori de risc potențiali, încât testarea fiecăruia folosind metodele tradiționale ar fi extrem de îndelungată.

Dintre toate potențialele corelații cu bolile de inimă, una s-a remarcat după analiză. Cafeaua a fost asociată cu un risc redus de insuficiență cardiacă, accidente vasculare cerebrale și boala coronariană. Aproape toți consumatorii de cafea care au participat la studiu au consumat între una și șase căni de cafea pe zi, însă cercetătorii nu știu sigur dacă beneficiile apar și la un nivel de consum mai mare.

Cercetătorii au determinat chiar și dacă o persoană care consumă sau nu cafea ar putea să prezică riscul eventual al apariției insuficienței cardiace sau accidentelor vasculare cerebrale.
Când au fost incluși băutorii de cafea într-un sistem ce folosește instrumente de evaluare a riscului, precizia lor de predicție s-a îmbunătățit cu 4%.

Deoarece aceste studii au observat pur și simplu sănătatea oamenilor și consumul de cafea de-a lungul timpului, analizele au putut determina doar o legătură între cele două, nu o relație cauză-efect. Dar pe baza acestor informații și a altor descoperiri, experții sunt de părere că un consum regulat de cafea te poate proteja împotriva afecțiunilor enumerate mai sus.
Cercetările anterioare au sugerat că ingredientele cafelei, pe lângă proprietățile sale antioxidante și antiinflamatoare, pot fi responsabile pentru beneficiile aduse sănătății.

Noua cercetare sprijină ideea conform căreia învățarea mecanică poate ajuta cercetătorii să identifice alți factori de risc necunoscuți sau factori de protecție pentru boli. Instrumentele actuale de evaluare a riscurilor folosite pentru a prezice dacă o persoană ar putea dezvolta boli de inimă sunt foarte bune, dar nu sunt exacte în proporție de 100%, deoarece pot fi identificați mai mulți factori de risc.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod