Rolul autosugestiei intr-un regim alimentar

O anecdota britanica spune ca femeile se impart in trei categorii: cele care urmeaza dieta, cele care intentioneaza sa tina dieta si cele care au tinut dieta. Dincolo de umorul negru, tipic englezesc, trebuie sa recunoastem ca realitatea nu este foarte departe. Aceasta cu atat mai mult cu cat, pe masura ce trec anii, devine parca tot mai dificil sa eliminam kilogramele suplimentare. Dar te-ai gandit ca, in afara de metabolism, un efect foarte important asupra regimului il are si autosugestia?

Se stie: daca nu este coroborat si cu alti factori, regimul alimentar ca atare nu are nici un efect. Multe persoane fac insa aceasta greseala, iar in urmatoarele 12 luni de la incheierea dietei, au "recuperat" kilogramele pierdute, ba chiar au luat si mai mult in greutate.

Referitor la acest aspect, un grup de cercetatori de la Universitatea din California au stabilit ca un procent de 83% dintre persoanele care s-au multumit doar sa urmeze dieta au acumulat intre cinci si sapte kilograme fata de cat aveau inainte de inceperea propriu-zisa a regimului.

In primul rand, trebuie sa-ti pui intrebarea: de ce doresti sa slabesti? Fii sincera cu tine insati.
Traim intr-o asa numita "cultura a dietei", aproape ca a devenit o moda sa tinem un regim alimentar. In toate revistele citim despre cele mai diverse tipuri de regimuri, unele mai permisive, altele mai restrictive, vedetele de la Hollywood se intrec in a descrie dietele datorita carora se mentin in forma, multe dintre colegele si prietenele noastre discuta despre aceste lucruri... In aceste conditii, nu este de mirare ca te simti ca si cum ai fi prinsa intr-un carusel, din care nu se intrevede nici o portita de scapare.

Nu porni de la premisa ca ar trebui sa te compari cu vedetele despre care tocmai iti spuneam. Multe dintre ele au greutatea sub minimul normal, in raport cu varsta si inaltimea lor. Bineinteles, nu trebuie sa cazi nici in extrema cealalta (automultumirea).

Exista un sistem foarte simplu cu ajutorul caruia poti sa vezi care ar fi greutatea optima in ceea ce te priveste: raportandu-te la inaltime, din numarul centimetrilor ce depasesc un metru, scade cifra 10. Numarul obtinut reprezinta greutatea in jurul careia ar trebui sa te afli.


Pe parcursul unui regim alimentar, adevarata batalie se desfasoara (mai ales) in plan emotional. Din acest punct de vedere, poti face usor confuzii: te enerveaza faptul ca jacheta aceea care-ti placea atat de mult nu mai este disponibila decat la numere mai mici, dar poate ca, in subconstient, esti suparata pe tine insati pentru ca ai acumulat kilograme suplimentare.

Tocmai din acest motiv, trebuie sa identifici motivul pentru care doresti sa urmezi un regim. Ideal ar fi daca n-ai fi singura in aceasta incercare. Pentru ca tot vorbeam despre "pattern-ul" pe care il constituie, astazi, regimul alimentar, uita-te in jur: cu siguranta, o prietena sau colega urmeaza vreo dieta.

Puteti sa va sustineti reciproc, dar atentie! Nu cadea in capcana de a abandona regimul tau, numai pentru ca ti se pare ca prietena ta slabeste mai repede. Pentru tine, important trebuie sa fie sa slabesti putin, dar constant (pana la atingerea obiectivului) si faptul ca dieta pe care o urmezi este bine tolerata de organism.

Unele persoane reusesc sa impinga autosugestia pana intr-acolo incat, dupa ce realizeaza ca ar trebui sa elimine cateva kilograme si incep sa tina dieta, slabesc aparent "ca prin minune".
Nu este vorba atat despre vointa, cat despre o foarte buna cunoastere de sine. Rolul psihicului in stimularea metabolismului este considerabil.

Si, daca tot vorbim despre starea de spirit, evita sa te cantaresti in fiecare zi. Nu te-ai ingrasat peste noapte, nu vei slabi peste noapte. Cantarirea zilnica nu va face decat sa-ti accentueze starile de anxietate. Daca te cantaresti saptamanal, este mai mult decat suficient.

Nu uita niciodata...

Mananca variat si des, in proportii mici. Nu elimina complet grasimile - ar fi una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face, iar consecintele nu vor intarzia sa apara.

Nu sari niciodata peste micul dejun.

Mananca legume si fructe proaspete cel putin de cinci ori pe zi (ar trebui sa constituie o treime din alimentatia ta, la modul general vorbind). O alta treime, spre exemplu, este reprezentata de alimente precum painea, cartofii sau pastele fainoase.

Carnea sau pestele nu trebuie sa-ti lipseasca.

Daca intr-o zi ai pofta de inghetata sau de ciocolata, nu te abtine.
Este modul in care organismul iti transmite ca nivelul glicemiei a scazut. Sigur ca acest lucru nu constituie un argument pentru a exagera, dar nu-ti priva corpul de elementele nutritive de care, cu adevarat, nevoie.

Poate ai sentimentul ca aceste prevederi sunt contrare oricarui regim alimentar; in realitate, pastrand proportiile si evitand sa mananci seara (dupa ora 19.00), poti spune ca acestea sunt principalele linii de actiune pe care trebuie sa le ai in vedere in scopul mentinerii unei siluete armonioase si, in acelasi timp, a sanatatii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod