Primul sfat pentru persoanele obeze: "Mergi la medic!"

Romania ocupa locul 3 in Europa ca numar de persoane care sufera de obezitate. Cu toate acestea, doar o persoana din 100 urmeaza un tratament supravegheat medical pentru aceasta problema.

Dimensiunea mare a taliei reprezinta un semnal de alarma

"Obezitatea este o boala extrem de agresiva, epidemica si costisitoare. Cel mai bun tratament al acesteia este prevenirea," ne spune Prof. Dr. Nicolae Hancu, Presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie, Boli metabolice.

Kilogramele in plus ne fac vulnerabili in fata diverselor boli, obezitatea fiind un factor de risc care favorizeaza dezvoltarea lor. Specialistii sunt de parere ca excesul de grasime acumulata in zona abdominala este mult mai periculoasa decat depozitele de grasime din orice alta parte a corpului. "Dimensiunea taliei unei femei nu trebuie sa depaseasca 80 cm, iar la barbati 94 cm. Cand talia se mareste, se acumuleaza grasime in interiorul abdomenului, grasime care este toxica," declara Prof. Dr. Nicolae Hancu. Chiar daca greutatea este normala, iar dimensiunea taliei este mare, acesta reprezinta un semnal de alarma, completeaza Dr. Corina Neamtu, medic primar endocrinolog.


Obezitatea poate crea probleme de sanatate

"Oamenii nu stiu ca au o problema medicala, ca de fapt obezitatea poate genera hipertensiune arteriala, hiperlipidemie (cresterea cantitatii de lipide din sange), diabet (de tip II, non-insulinodependent), risc crescut de infarct miocardic sau de alte boli cardiovasculare (boli ale arterelor inimii, probleme de circulatie la nivelul picioarelor si atac cerebral), probleme ale aparatului locomotor, in special la nivelul articulatiilor si al spatelui, respiratie ingreunata, mobilitate limitata, dureri de spate sau articulare," declara Prof.
Dr. Nicolae Hancu.


Mergi la medic!

"Acesta este primul meu sfat pentru persoanele obeze, indiferent de cauzele care au generat obezitatea. Daca factorii genetici nu pot fi modificati, stilul de viata poate fi schimbat." spune Dr. Corina Neamtu, medic primar endocrinolog.
 
Prof. Dr. Nicolae Hancu avertizeaza asupra slabirii bruste, spunand ca aceasta scade foarte mult din masa musculara. Pentru a pierde kilograme in mod sanatos, specialistul recomanda urmarea unei diete hipocalorice combinata cu un program de activitate fizica. "Dieta fara miscare este eficienta doar pe jumatate," adauga Prof. Dr. Nicolae Hancu.

"Obezitatea este un aspect complex, in majoritatea cazurilor, cu boala sunt asociate cauze multiple: predispozitie multigenetica, peste care se suprapun factorii de risc externi, cei rezultati din mediul obezogen si stilul de viata nesanatos. Mecanismul care sta la baza obezitatii este dezechilibrul energetic, adica, energia rezultata din alimente este mai mare decat cea consumata prin activitate fizica, ceea ce are drept consecinta acumularea de grasimi la nivelul tesutului adipos si cresterea greutatii corpului.
Daca factorii genetici nu pot fi modificati, stilul de viata poate fi astfel ordonat incat sa se evite factorii obezogeni ai mediului. Iar aici, suportul si expertiza medicului specialist, diabetolog sau endocrinolog, sunt foarte importante
", declara Prof. Dr. Nicolae Hancu.


Informeaza-te!

In urma cu trei ani, a fost initiat la nivel national un amplu program educational, de informare a populatiei asupra riscurilor obezitatii: ReductoStart. Spre deosebire de alte abordari (diete si programe de slabire despre care persoanele cu probleme de greutate iau cunostinta pe diverse cai), marele beneficiu al programului este acela ca procesul de slabire poate fi controlat de medici specializati in probleme de nutritie, asigurandu-i astfel persoanei in cauza o slabire sanatoasa, adaptata organismului sau.

ReductoStart este un program educational implementat la nivel national, care furnizeaza toate informatiile necesare pentru evaluarea optima a cauzelor obezitatii, precum si a efectelor sale, pornind de la evaluarea motivatiei personale a fiecaruia dintre noi, in functie de obiectivele propuse, analiza eficientei metodelor utilizate pentru a obtine rezultatele dorite in ceea ce priveste scaderea in greutate.

In cadrul acestui program, oamenii au acces la informatii referitoare la modul de functionare a organismului, compozitia corpului in procente, alimentatie, alimente si proprietatile acestora, valori nutritive, indice glicemic, activitate fizica, excesul de greutate, precum si solutii optime pentru a obtine rezultatele dorite.
Programul cuprinde peste 230 de medici specialisti in boli de nutritie din centre medicale universitare de profil din toata tara. In urma solicitarii, medicii fac evaluarea individuala a fiecarui pacient si il indruma catre solutii specifice de management al surplusului de greutate. Solutiile sunt alese astfel incat sa nu aiba efecte negative asupra organismului, fiind foarte important ca regimul de slabire ales sa respecte profilul fiecarui individ in parte.

Cei interesati pot sa isi faca si o programare la medicii parteneri, fie pe site-ul www.reductostart.ro, fie prin call center-ul programului (la numarul de telefon cu tarif normal, 021-637.10.10).
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Madalina Panait pe 27 Sep 2017, 17:14
    colesterol

    Cand ai probleme cu colesterolul nu stai si astepti ci te duci si iti iei un supliment bun cum ar fi Cholest Bio si iti reglezi organismul pana sa ajungi la doctor...

    0
    0

  • maria pe 25 Sep 2012, 23:12
    detoxifiere si slabire

    am slabit cu 10 kg datorita la produsul colo vada si coral mine s.a multumesc mult sumt foarte fericita si ma simt super,miau disparut si alte probleme cu sanatatea produsele miau spus ca sunt naturale in capsule ,daca va intereseaza poftim datele de skype: vadim coral 87

    0
    0

  • maria pe 23 Oct 2010, 14:29
    obezitate

    as vrea si eu sa slabesc am 168 si 110 kg cum sa fac la cine sa apelez tratamentele sunt foarte costisitoare pe criza asta nu-mi pot permite va multumesc

    5
    0

  • MIHAELA(SPANIA) pe 26 Aug 2010, 16:08
    OBEZITATEA

    PENTRU DOAMNA POSTOLACHE ELENA APELATI CU INCREDERE LA DOMNUL DOCTOR ALIN POPESCU INTRAT-I PE SAIT : ALIN POPESCU SFATURI DIETE SLABIRE SI O SA VA RASPUNDA.INCERCATI'

    2
    0

  • Postolache Elena pe 13 Mai 2009, 15:29
    obezitatea

    Buna ziua;doresc sa iau si eu leg.cu un medic care sa-mi faca un program de slabit;daca vrea cineva,sa-mi trimita informatii pe adresa ;elly_postolache@yahoo.com;multumesc frumos.

    0
    0

  • irina pe 13 Mai 2009, 14:58
    obezitate

    EU AM IN TALIE 103 CM ...EXACT ATAT CAT AM SI KG ....LA INALTIMEA DE 165 AM 103-104 KG ....NU MANANC DELOK MULT DAR SUNT CASNICA SI ..CRED CA AM PROBLEME DE3 ADAPTARE IN SOCIETATE CARE GENEREAZA STRESS .....DESI AM 43 DE ANI ...

    0
    0

  • viorica pe 13 Mai 2009, 14:26
    sanatatea noastra

    EU AM IN TALIE 93 cm si 74kg,AM FOARTE MULT MAI ALES DE CAND AM IESIT LA PENSIE,IN 5 ANI AM LUAT 7KG.AM POFTA DE MANCARE NU MA PLANG,E MOSTENIRE DE FAMILIE SI MAMA ERA GRASUTA.IAR TATA SLAB,SANT O POFTICIOASA INRAITA

    0
    1

  • diana valcea pe 13 Mai 2009, 11:35
    felicitari

    Un articol foarte bun.Ar trebui totusi sa fie dezvoltat acest subiect, cred ca ar interesa multi cititori ai dumneavoastra

    0
    0

  • Ella pe 13 Mai 2009, 11:23
    slabire

    am beneficiat de evaluare gratuita si am rezultat de 8 ani,aceste metode exista deja in programele de slabire de pe www.slabesteusor.ro Mult succes.

    0
    0

  • CrinaTud pe 13 Mai 2009, 11:19

    Cel mai interesant e faptul ca aflam despre acest program la nivel national.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod