Pericolele dietei Atkins. Ce efect are pe termen lung şi ce boli faci

Dieta Atkins este foarte populară de caţiva ani încoace, atât în rândul vedetelor de la Hollywood, cât şi în rândul persoanelor care îşi doresc să slăbească rapid. Deşi pe termen scurt dieta Atkins oferă rezultate satisfăcătoare, pe termen lung acest regim alimentar începe să prezinte din ce în ce mai multe dezavantaje.

Principiile dietei Atkins

Dieta Atkins are la bază câteva principii şi reguli care trebuie respectate întocmai, altfel tot efortul tău va fi în zadar. Acest regim alimentar a fost privit cu reticenţă de mulţi nutriţionişti încă de la început, deoarece presupune reducerea drastică a carbohidraţilor din meniul zilnic. Astfel, vei reuşi să slăbeşti, dar şi să-ţi îmbunătăţeşti starea de sănătate, conform Dr Atkins, care a inventat acest program de slăbire.

Carbohidraţii sunt substanţe nutritive esenţiale, alături de fibre, proteine şi grăsimi sănătoase.
Ei se împart în 2 categorii majore: carbohidraţi complecşi (rezistenţi), pe care îi găseşti în alimente precum fasole, banane, paste din făină integrală şi mazăre, şi carbohidraţi rafinaţi. Aceştia din urmă se găsesc în orezul alb, zahărul alb, bomboane şi băuturi carbogazoase.

Pentru a avea energie, organismul arde întâi carbohidraţii şi abia apoi grăsimile, motiv pentru care nu slăbeşti întotdeauna atât de mult pe cât îţi doreşti. Ei bine, dieta Atkins tocmai aici intervine. Printr-un consum scazut de carbohidraţi, organismul este forţat să ardă grăsimile pentru a avea energie, fenomen cunoscut sub denumirea de cetoză. Astfel, depozitele adipoase se topesc pe zi ce trece tot mai mult.

Pericolele dietei Atkins pe termen lung

Conform unor studii realizate de American Heart Association, dieta Atkins prezintă mai multe pericole pe termen lung, în principiu din cauza faptului că este un regim alimentar dezechilibrat din punct de vedere nutriţional.
Deoarece consumul de carbohidraţi este mult redus, creşte consumul de proteine pure şi grăsimi, de multe ori grăsimi saturate.

Deficienţele de vitamine şi minerale

Unul dintre cele mai mari pericole ale dietei Atkins este apariţia deficienţelor de vitamine şi minerale. Alimentele care conţin carbohidraţi complecşi furnizează organismului nu doar substanţe nutritive, ci şi vitamine, minerale şi antioxidanţi. Ori, odată cu reducerea consumului de carbohidraţi, organismul tău este privat în mare parte de aceste substanţe, ceea ce duce la apariţia carenţelor, iar de aici la multe alte probleme de sănătate, cum ar fi stările prelungite de oboseală, insomnia şi anemia.

Bolile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare reprezintă un alt efect negativ al dietei Atkins, însă nu apar la toate persoanele care ţin această dietă restrictivă.
Conform specialiştilor, dieta Atkins încurajează consumul de alimente bogate în grăsimi saturate, ceea ce duce la creşterea nivelului de colesterol, la înfundarea arterelor şi la alte afecţiuni cardiovasculare.

Afecţiuni ale rinichilor şi ficatului

Nu în ultimul rând, dieta Atkins poate duce, în timp, la apariţia problemelor la rinichi şi ficat, întrucât aceste organe sunt forţate să facă faţă unei cantităţi prea mari de proteine.

Înainte de a începe dieta Atkins, este recomandat să ceri sfatul medicului, pentru a afla dacă starea de sănătate îţi permite să urmezi un astfel de regim alimentar.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod