Nu tot ceea ce este delicios ingrasa!

Adevarul e ca e destul de reconfortant gandul ca Murphy s-a mai si inselat in afirmatiile sale pline de umor negru... De exemplu, cand a spus ca "Tot ceea ce este delicios ori e ilegal, ori e imoral, ori ingrasa". De fapt, lucrurile pot sta exact invers: nu numai ca unele alimente, bogate in substante nutritive, sunt benefice pentru sanatate, dar sunt delicioase si arata cat se poate de ispititor!

Alimentele despre care vorbim sunt recomandate cu atat mai mult cu cat, tinand cont de multitudinea obligatiilor care iti revin zilnic. De ce spune asta? Ai ghicit - nu contin multe calorii si deci, nu iti pun in pericol silueta.

Legume cu frunze verzi. Sunt o comoara de magneziu, calciu si potasiu. Iar daca acest lucru nu te-a convins, iti mai spun ca acestea contin si elemente care previn o serie de afectiuni maligne. Asadar, nu le evita; o salata se potriveste de minune cu friptura delicioasa pe care o mai savuram cateodata...

Graul incoltit este extrem de bogat in fibre, ceea previne constipatia, afectiunile colonului si pe cele ale sanului. De asemenea, reduce riscul aparitiei diabetului si al bolilor cardiace. Poti prepara Tabbouleh, o excelenta salata libaneza, cu patrunjel, rosii, suc proaspat de lamaie si castraveti.

Varza contine beta caroten si acid folic (element nutritiv recomandat in mod special viitoarelor mamici) si este benefica pentru prevenirea si tratarea indigestiilor, detoxifierea ficatului si intarirea sistemului imunitar, atat de sensibil in aceasta perioada.

Simpaticele afine vin "la pachet" cu un aport considerabil de vitamina C, un antioxidant puternic, ce previne pe termen lung aparitia cataractei. Si nu putem spune ca nu ne plac la gust...

Avocado este evitat de multe persoane care urmeaza un regim alimentar, din cauza continutului ridicat de grasimi. Dar, atat timp cat nu il asociezi cu alimente ce favorizeaza asimilarea si depunerea grasimilor, nu prezinta nici un pericol pentru silueta. Grasimile monosaturate, fibrele, acidul folic si potasiul il recomanda pentru aceasta lista a alimentelor miraculoase.

Proaspata, coapta, fiarta sau... intr-o prajitura (da, prajitura... de morcov cu sfecla!), sfecla n-ar trebui sa-ti lipseasca. Este un "zacamant" esential de fier si acid folic, si o poti include cand pregatesti, de exemplu, mancare mexicana.

Nu puteam sa uitam de banane, nu-i asa? Un singur fruct reduce tensiunea arteriala (care poate creste alarmant, pe fondul unei zile agitate si a stresului inerent) si, dat fiind faptul ca bananele contin o proteina care este "convertita" in serotonina, ne ajuta sa luptam si cu starile depresive. Sau poftim, cu astenia de toamna...

Ceaiul negru si ceaiul verde - inainte de a protesta "Parca vorbeam de mancare!", gandeste-te cate calorii acumulezi band ciocolata fierbinte, sucuri acidulate... ah, nici nu-mi vine sa ma mai gandesc la asta. Mai bine iti spun ca o serie de studii efectuate in strainatate au aratat ca doua cesti de ceai zilnic scad riscul afectiunilor cardiace si inhiba depunerea grasimilor. Te-am convins?

Arderea grasimilor este favorizata si de consumul frecvent de ciuperci, bogate in complexul de vitamine B. Gandeste-te cate mancaruri delicioase poti prepara cu ajutorul lor. Calorii? Numai 13 la suta de grame. Visul oricarei femei aflate la dieta...

Adevarul este ca nu poti manca asa ceva mereu, indiferent de circumstante. Vorbeam despre ceapa. Dar proprietatile sale sunt, cu adevarat, miraculoase: regleaza colesterolul, combate raceala si are reale proprietati antiinflamatorii.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • roxana pe 1 Feb 2014, 13:00
    grau fiert

    in jur de 115 calorii pe 100 de gr

    0
    0

  • Diana Mariana pe 28 Iun 2013, 21:52
    are 360 de kcal

    are 360 de kcal

    1
    0

  • Anca pe 4 Mar 2009, 23:01
    nr de calorii

    Spunet-mi, va rog, cate calorii are 100 g de grau fiert in apa. Nu gasesc nicaieri.

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod