Modificări ale dietei care pot îmbunătăți sănătatea mentală

Atunci când vine vorba de sănătatea noastră fizică, știm care este importanța alegerilor alimentare. Cu toate acestea, când vine vorba de sănătatea mentală, rolul jucat de alimente este rareori discutat.
Însă o dietă sănătoasă și bogată în nutrienți și antioxidanți poate îmbunătăți în mod semnificativ starea de spirit, motivația și bunăstarea. Deși problemele grave de sănătate mentală, cum ar fi anxietatea, depresia și alte tulburări psihiatrice, necesită părerea unui medic, impactul pozitiv pe care îl poate avea dieta nu trebuie neglijat. De fapt, dacă te asiguri că ai parte de toate vitaminele și mineralele, îți poți îmbunătăți și sănătatea mentală. Iată câteva modificări ale dietei pe care ar trebui să le iei în considerare!

Ce schimbări ale dietei pot îmbunătăți sănătatea mentală?


1. Consumul crescut de fructe și legume


Colorate, vibrante și bogate în nutrienți, este clar că fructele și legumele sunt perfecte pentru starea noastră de spirit. Iar știința confirmă acest lucru.
Datorită conținutului lor ridicat de vitamine și minerale, fructele și legumele pot influența direct chimia din creierul nostru. Mineralele precum cromul, iodul, fierul, seleniul, magneziul și zincul joacă un rol important în producția de neurotransmițători implicați în reglarea dispoziției în creierul nostru. Alți nutrienți regăsiți în fructe, cum ar fi vitaminele B, vitamina C și vitamina E, reprezintă cheia pentru optimizarea funcțiilor neurochimice. 

Vrei să te asiguri că vei obține toate mineralele și vitaminele enumerate mai sus? Atunci include mai multe legume cu frunze verzi, broccoli, legume rădăcinoase, legume marine, avocado, fructe de pădure în dieta ta.

2. Alege carbohidrați sănătoși


Cartofii dulci conțin în mod natural L-triptofan, un aminoacid utilizat de corpul nostru pentru a produce neurotransmițătorii care reglează starea de spirit. Alte surse de carbohidrați sănătoși, cum ar fi orezul brun, ovăzul, fasolea, lintea, quinoa, contribuie la sinteza triptofanului, pentru a produce serotonina.
Carbohidrații complecși au un conținut bogat de vitamina B, care este esențială pentru susținerea funcțiilor neurologice și pentru echilibrul adecvat al neurochimicalelor din creierul nostru. O deficiență a acestor vitamine este de fapt asociată cu o incidență crescută a simptomelor depresive. Pe de altă parte, consumul mai mare decât cantitatea zilnică recomandată este corelat cu îmbunătățirea stării de spirit.

3. Crește consumul de grăsimi sănătoase


Includerea surselor sănătoase de omega-3 în dieta noastră este importantă, deoarece acizii grași joacă un rol crucial în chimia creierului nostru. S-a constatat că acidul docosahexaenoic contribuie la reducerea simptomelor depresiei, probabil datorită efectului său asupra conversiei substanțelor chimice de care are nevoie creierul.
Nu ești sigur care sunt cele mai bune grăsimi sănătoase într-o dietă bazată de plante? Poți apela la avocado, semințe de cânepă, semințe de chia, tahini, nuci și alge. 

4. Concentrează-te pe legumele verzi


Cu un conținut mare de vitamine și minerale, legumele verzi sunt excelente pentru creierul nostru, deoarece folații, vitamina K, fierul, zincul, potasiul, magneziul, manganul, cuprul și calciul joacă un rol important în modularea funcțiilor neurotransmițătorilor din creierul nostru. Atunci când nu ai un nivel recomandat de acid folic și magneziu, există mai multe simptome ale depresiei, anxietății și altor tulburări psihiatrice. Asigură-te că incluzi legume verzi în dieta ta zilnică pentru a preveni agravarea simptomelor. 

5. Include probiotice


Sănătatea intestinală nu este esențială doar pentru o digestie bună, ci și pentru funcțiile creierului. Starea microbiomului, care este echilibrul dintre bacteriile bune și bacteriile rele din tractul intestinal, afectează funcționarea corectă a circuitelor neurotransmițătoare multiple din creierul nostru, inclusiv cele implicate în reglarea dispoziției.
Dacă aduci un aport de probiotice în fiecare zi, îți ajuți corpul și creierul să atingă un echilibru sănătos, care îți va îmbunătăți capacitatea de a trata stresorii vieții tale.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod