Micul dejul - secretul siluetei

Exista studii si statistici clinice care au pus in evidenta faptul ca adultii si copiii care mananca sanatos dimineata au rezultate si performanta mai ridicata in raport cu persoanele care renunta la micul dejun. Aceste persoane obosesc mult mai repede datorita faptului ca organismul si, in special, creierul lor functioneaza cu resurse energetice limitate.

In plus, atunci cand nu mancam dimineata, ni se face foarte foame inainte de pranz si din lipsa de timp bem o cafea sau mancam ceva foarte dulce, cat sa pacalim aceasta foame. Senzatia de satietate se va instala doar pentru o scurta perioada iar la pranz alegerea noastra va fi cu siguranta una nesanatoasa: fast food si dulciuri din abundenta.


Nu acelasi lucru se intampla cand incepem dimineata cu o masa sanatoasa care ne va da cu siguranta tonus si energie. De asemenea, micul dejun este esential in curele de slabire. Tot studiile arata ca persoanele care mananca in mod regulat dimineata reusesc fara efort sa slabeasca si mai ales sa se mentina la greutatea dorita.

Foarte multe persoane cred ca vor slabi mai usor daca sar peste mese, ceea ce este fals. Corpul nostru asteapta sa fie aprovizionat cu energie de cel putin trei ori pe zi si una dintre mese trebuie obligatoriu sa fie cea de dimineata.

Ce ar trebui sa contina un mic dejun sanatos? In principiu proteine sau carbohidrati complecsi cu fibre. Proteinele pot fi luate din carne, oua, lactate sau soia.
Fibrele pot fi gasite in cereale integrale si in fructe.

Ce nu ar trebui sa contina micul dejun? Trebuie sa stam departe de cereale cu mult zahar (in special cele pentru copii), produse de patiserie si paine alba pentru ca acestea se digera rapid si devenim in scurt timp flamanzi si obositi. Nu acelasi lucru se intampla cu proteinele si carbohidratii complecsi, care ne dau senzatie de satietate pe o perioada indelungata.

Exista foarte multe persoane care gasesc tot felul de scuze in ceea ce priveste micul dejun:

1. "Dimineata sunt mereu in intarziere" - atunci poti sa-ti iei micul dejun cu tine. Exista suficiente optiuni pentru un mic dejun sanatos si portabil care se poate consuma fie in masina, cand stai in trafic, fie imediat cand ajungi la birou.


2. "Dimineata trebuie sa pregatesc copiii si nu mai am timp si pentru mine" - fa din masa de dimineata o prioritate pentru toata familia. Planifica totul de seara, stati pentru cateva minute impreuna la masa si copii vor manca mai bine, mai sanatos si mai ce e mai important, se vor obisnui cu acest mod normal de viata.

3. "Micul dejun imi creeaza pofta de mancare" - asta se intampla numai atunci cand alegi sa mananci alimente bogate in glucide goale de nutrienti si pline de calorii: paine alba, cereale dulci si produse de patiserie. Alege proteinele sau cerealele integrale si lucrurile vor sta altfel.

4. "Nu mananc dimineata ca vreau sa slabesc" - daca prin eliminarea acestei mese atat de importante crezi ca vei reusi sa slabesti, un lucru e sigur, te inseli.
E adevarat ca se limiteaza numarul de calorii ingerate, insa aportul caloric va fi furnizat tarziu, cand metabolismul nu mai este in stare catabolica (de ardere) ci in stare anabolica (de sinteza si implicit depunere). Si in loc sa slabesti de fapt, te ingrasi.

Asadar, avand in vedere beneficiile de necontestat ale unui mic dejun sanatos, ar trebui sa fim dragute cu noi, sa eliminam orice scuza si sa ne rasfatam in fiecare dimineata cu o masa si sanatoasa si copioasa, care sa ne ajute sa fim tonice si in forma.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod