Ma voi ingrasa daca ma las de fumat?

Aceasta este principala teama a fetelor mai ales, cand se hotarasc sa renunte la acest obicei. In general, persoanele care au fumat mult sau care au facut-o pe o perioada foarte indelungata, au sanse mari sa creasca in greutate cateva kilograme, dar acest lucru nu se intampla obligatoriu.

Cresterea ponderala poate fi evitata mancand mai putin si facand mai multa miscare. Iar daca alimentatia nu era una dintre cele mai corecte, simpla imbunatatire a acesteia poate rezolva problema.

Iata care ar fi cateva dintre motivele pentru care se castiga in greutate atunci cand se renunta la fumat:
fumatul mareste metabolismul, viteza cu care sunt arse caloriile - renuntand la fumat, metabolismul va scadea putin, revenind la nivelul sau normal;
cei care se lasa de fumat au tendinta de a manca mai mult, pentru ca au tentinta de a rontai ceva care sa inlocuiasca tigarile;
dupa renuntarea la fumat se constata ca mancarea are un gust mai bun si de aici apare tendinta fireasca de a manca mai mult.

Realitatea este ca renuntarea la fumat este un proces destul de dificil, chiar fara a mai adauga ideea unei posibile cresteri in greutate. Principalul motiv pentru care se produce aceasta ingrasare ramane totusi cantitatea mai mare de alimente consumata insa acest lucru poate fi controlat. Daca putem sa ne ferim de fenomenul prin care mancarea inlocuieste pur si simplu tigarile, si daca aducem si cateva imbunatatiri calitative obiceiurilor noastre alimentare, nu vom avea de-a face cu nici un fel de crestere in greutate.

Este poate interesant de retinut si ce alte procese benefice au loc in organism dupa ce renuntam la fumat:
Dupa 20 de minute tensiunea arteriala va scadea, pulsul va scadea, iar temperatura mainilor si picioarelor va creste.
Dupa 8 ore nivelul monoxidului de carbon din sange va scadea pana la cote normale, iar nivelul oxigenului din sange va creste pana la normal.
Dupa 24 de ore sansele unui atac de cord scad simtitor.
Dupa 48 de ore terminatiile nervoase isi vor reveni la normal, iar capacitatea de a mirosi si gusta se va imbunatati.
Dupa 2 saptmani pana la 3 luni, circulatia se va imbunatati, dar si functionarea plamanului.
Dupa 1 pana la 9 luni probleme precum tusea, congestionarea sinusurilor sau oboseala vor descreste.
Dupa 1 an riscul unor afectiuni coronariene va scadea pana la jumatatea comparativ cu riscul asociat unui fumator.
Dupa 10 ani riscul cancerului pulmonar va scadea pana la jumatate fata de cel al fumatorilor; se va diminua si riscul cancerului de gura, gat, esofag sau rinichi.
Dupa 15 ani riscul afectiunilor coronariene va scadea pana la nivelul oamenilor sau nu au fumat niciodata.

Ramane ca fiecare dintre noi sa puna in balanta aceste beneficii alaturi de pericolul aparitiei incerte ale catorva kilograme de moment. Un lucru este cert: nu este neaparat sa va ingrasati atunci cand renuntati la fumat, dar la fel de sigur este ca va veti simti mai sanatos, veti avea mai multi prieteni, mai multi bani si veti respira usurat.
 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cristina pe 30 Oct 2013, 01:53
    sanatatea mai intai de toate

    ....Nu pot sa cred ce vad aici....persoane care se reapuca de fumat pt k s-a ingrasat...nu stiu daca e de ras sau de plans:)Va dati seama k sau infiintat clinici pt dependentii de nicotina??ca sunt oameni care platesc un ajutor specializat in domeniu...etc etc...voi...cei care reusiti fara ajutor reincepeti sa fumati din cauza unor kg??De ce ati renuntat atunci?presupun ca sanatatea nu a fost primul motiv...STITI cat e de daunator tutunul?cate boli si cat de mare este nr de mortalitate cauzat de consumul de nicotina?Ca sa nu mai vb de sumele ce le platim doar ca sa ne imbolnavim,sa ne miroase hainele,si gura si sa avem dintii galbeni:(si eu am fost fumatoare si am renuntat....e adevarat ca am pus cateva kg...dar asta pt k de fiecare data cand aveam nevoie de o tigara inconstient deschideam frigiderul sau dulapul de dulciuri...etc...ideea e ca ne ingrasam pt k involuntar mancam mai mult...fara sa ne dam seama...si oricum ar fi....tot mai bine e sa luptam cu cateva kg stiind ca avem mai mult forta sa iesim la alergat,sau sa mergem la sala...si e mai ieftin...decat sa scoatem di buzunar in fiecare zi 10-12 lei...pt cva ce ne consuma plamanii...viata e prea importanta si frumoasa ca sa o irosim in acest mod...eu zic...mai bine grasi dar sanatosi si cu vointa de a schimba cva,decat fumatori obositi cu pielea palida si fara vointa de a schimba acest lucru...ganditi-va si la faptul ca va puteti rasfata intr-o vacanta,intr-un SPA ....cu banii ce ii aruncati pe tigari....

    1
    0

  • valentina pe 10 Apr 2013, 00:50
    spuneti nu tigarilor

    sall si eu am fost o fumatoare si da m.am ingrasat putin dar stiti ce e cel mai rau de ce sa -mi distrug sanatatea fumand iar cu aceeasi ocazie contribui si cu bani la stat stiti foarte bine ca ei castiga foarte mult de pe urma fumatorilor asa ne-au manipulat cu tigarile au pus aceste substante... ce creaza dependenta o stim cu totii ca de aceea nu ne lasam asa usor de fumat cand esti fumator nu vrei sa accepti ca esti dependent de ele eu una am decis sa mananc sanatos iar statul sa manipuleze statul si sunt multe ce ei ne fac sa le dam bani fara sa ne dam seama dar ar fi cazul sa ne trezim ca uite ce fac cu noi in ziua de azi!!!!

    2
    0

  • ayda pe 28 Apr 2011, 20:27
    fumatul

    Am 3 lunii de cand mam lasat de fumat clar este ca daca te lasi de fumat si inlocuiesti tigara cu ciocolata si multe alte magarii alimentare o sa te faci cat o vaca cred si eu asta dar daca elimini in totalitate grasimea dulciurile care nu sunt bune oricum , nu numai co sa te lasi de fumat o sa si slabesti. Ce e asa greau ca , dimineata cand te trezesti sa iti acorzi 15 minute si in loc de tigara sa pui mana sa faci miscare exercitii cardio de exemplu. Stiti care este problema ca ne mintim pe noi insine lasa ca fac mai tarziu sau nu lasa ca doar putina ciocolata sau prajitura nu ingrase (nu pe naiba ) ce pierdeti daca incepeti o dieta sanatoasa ?????Vati intrebat vreodata ???? Fara carne cu grasime fara prajeli in ulei sau ce e mai rau toate magariile ieftine din magazine cum ar fiii bomboanele, caramele, etc..... Sa te lasi de fumat nu e o problema e sanatate pura si daca ai vointa poti e simplu eu am zis intro zi basta si asa este nu simpt nevoiea de afuma chiar deloc si nici nu m-am ingrasat din contra cu o dieta echilibrata am slabit 9 kg SIMPLU DACA TE LASI DE FUMAT IATI O DIETA IN CARE SA NU INTRE DULCIURILE SI TOT CEA CE TE POATE INGRASA MANANCA CAT VREI DAR FARA SA MANANCI ALIMENTE EXAGERATE SI CU 100000 DE CALORII

    0
    1

  • liliana pe 28 Mar 2011, 17:48
    ingrasare

    Te ingrasi cu siguranța.Fumam 35-40 de țigări pe zi și m-am lăsat 3 săptămâni fără probleme. Am luat 7 kg fără sa mănânc "tot frigiderul" și m-am apucat repede de fumat din nou acum caut un alt mod de abordare ca acele kg. luate nu au mai plecat și nu mai risc.De lăsat tare ma tentează din nou.

    2
    1

  • CLAUDIA pe 16 Dec 2010, 10:59
    mai bine cu rau decat fara rau

    m-am lasat de fumat de 7 luni si am facut-o ptr.mine in primul rand dar asa pofta nebuna ma apuca si acum....si noapte mai visez ca mai fumez cate o tigara, dar trebuie sa fii tare...nu fumam mai mult de 10 tig. pe zi dar uite cum de fiecare data cand vreau sa fumez imi aduc aminte ca PTR. MINE AM FACUT-O......NU UITATI MOTIVUL......

    2
    1

  • doru pe 9 Oct 2010, 20:04
    gresit ,delia

    m-am lasat de fumat acum 6, 7ani ,... nici nu-i mai numar acum,... cred ca delia greseste cand spune ca prefera sa moara de nicotina decat de obezitate morbida,....nu mori de nicotina ci de celelalte substante cancerigene din tigara,.... dupa 2, 3 ani vei scapa si de kilograme, atunci cand organismul va intelege ca nu mai e abuzat de fumul tigarii...

    3
    0

  • delia pe 12 Aug 2010, 00:58
    Minciuni!!

    M-am lasat de fumat de 1 an di 8 luni. M-am ingrasat 13 kg in acest interval si nu doar "cateva"!!! Intr-adevar apetitul este mistuitor, cand te gandesti ca inainte mancam mai nimic toata ziua. Ei, m-am hotarat sa ma apuc din nou, si am si facut-o de o saptamana. Simt cum cineva imi trage kilogramele de pe mine!!! Jur!! Pofta de mancare ZERO!!! Cred cu convingere ca ceea ce mancam in ziua de azi e mult mai nociv decat tigarile... In plus prefer sa mor de nicotina decat de obezitate morbida! mersi! faca fiecare ce vrea!

    2
    0

  • Perseverenta pe 16 Iun 2010, 18:58
    metoda Allen Carr pt. slabire

    Imi doresc foarte mult sa gasesc cartea lui Allen Carr pt. slabit. Daca o are cineva, va rog din suflet sa mi-o trimiteti si mie sau sa-mi ziceti de unde sa o procur. Am renuntat la tigari citind cartea Lui Allen Carr - metoda usoara. Bafta si voua!

    2
    0

  • crstian pe 12 Mai 2010, 15:09
    sigur

    Dupa 15 ani de fumat intr-o zi m-am lasat brusc. Aveam 80kg la 175cm. Acum dupa 6 luni de la renuntatul la fumat, am 96kg & growing. Va spun pt mine a fost mult mai usor sa renunta la 1.5 pachete de tigari/zi decat sa slabesc . P.S. Nu faceti din mancat un hobby ;)

    0
    0

  • rodica pe 24 Apr 2010, 14:25
    fumatul

    bafta celor care doresc sa renunte la fumat,si eu cred ca este mai greu sa te lasi de tigari decat sa nu te ingrasi.daca ai vointa poti si mai ales daca ai grija ce si cat mananci.

    1
    0

  • RODICA pe 24 Apr 2010, 14:20
    si eu am...

    eu am renuntat definitiv la tigari acum 7saptamani.am facut acest lucru brusc si nu dreptat.La mine cauza a fost suma de bani cheltuita pe tigari .La inceput aveam reactii ciudate insa cu vointa reusesti daca iti doresti cu adevarat.m-am ingrasat doar 1kg insa dupa 3sapt.am slabit 3kg si am acum la 1msi57cm doar 54kg.Beau mult ceai-3kg pe zi.mananc 3 felii PPPPPPPPNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNPPPPPPPPPPPPGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG-PPPPPPPgpppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppaipaine-graham-zi,multe

    0
    0

  • cristina pe 23 Iul 2009, 11:45
    tigara electronica

    mi-am cumparat o tigara electronica, de care sunt multumita. e foarte simplu de utilizat, mai ales ca am un pachetel in care tin si filtrele si tigara iar ca sa o incarc nu trebuie decat sa pun pachetul la incarcat cu totul. nu m-am ingrasat absolut deloc pentru ca mi-am luat rezerve c u nicotina, iar nicotina e cea care intrevine in echilibrul glicemiei din organism, iar daca redeuci unsor cate un pic din nicotina, nu exista nici un risc sa te ingrasi, pt ca organismul se adapteaza foarte rapid. asa ca tigara electronica este cea mai buna metoda dca sa te lasi de fumat,t. pot sa va dau si nr de tel de unde am cumparat-o 0728 767 498

    0
    1

  • mika pe 2 Mai 2009, 02:07
    lasa-te de fumat f usor -90% sanse

    In sfarsit, nefumator- Metoda usoara a lui Allen Carr ; este o carte pe care ar trebui sa o citesti numai daca intentionezi sa te lasi de fumat sau ai incercat deja, dar nu ai ajuns la niciun rezultat. Altfel, este pierdere de timp si energie, mai ales ca nu vei descoperi vreun secret nespus, ci te vei lovi de lucruri pe care deja le stii. Citeste si te vei convinge singur. Cartea o poti lua de aici : http://www.lovesite.ro/2009/05/02/in-sfarsit-nefumator-de-allen-carr-afla-cum-te-poti-lasa-de-fumat-imediat-sanse-90.html

    1
    1

  • madalin pe 16 Feb 2009, 00:11
    mersi mult

    am citi aceste paragrafe sa spun asa si mi'am recapatat dinou increderea in mine am incercat de multe ori sa ma las dar de fiecare data am zis eh.. las ca nu mor.. si acuma sunt mult mai motivat .. mutumesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod