Kilogramele in plus, factor de risc pentru multe boli

Kilogramele in plus ne dezarmeaza in fata diverselor boli, fiind un factor de risc care favorizeaza dezvoltarea lor. Specialistii sunt de parere ca excesul de grasime acumulata in zona abdominala este mult mai periculoasa decat depozitele de grasime din orice alta parte a corpului. La ce afectiuni ne expune grasimea abdominala si cum putem scapa de ea?
Potrivit statisticilor oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii, incidenta obezitatii in lume este in continua crestere si se estimeaza ca pana in 2015 va atinge cifra de 700 milioane de cazuri. Pentru a diminua riscurile asociate cu cresterea in greutate trebuie sa acorzi atentie maxima alimentatiei, sa faci sport cu regularitate si sa scapi de kilogramele in plus care iti pun in pericol sanatatea. Pentru a-ti intari motivatia este important sa cunosti cele mai frecvente probleme de sanatate cauzate de obezitate.

"Afectiunile corelate cu obezitatea au pe primul plan diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala, dar si afectarea articulara, insuficienta venoasa cronica, insuficienta respiratorie, infertilitatea, apneea in somn, litiaza biliara, insuficienta cardiaca, tromboflebitele. Diagnosticul se pune prin examene clinice si paraclinice, in cadrul unei explorari multidisciplinare ce poate avea in centru medicul internist sau medicul de familie, dar si specialisti ca medicul nutritionist, endocrinolog, cardiolog", ne spune dr. Stefan Jianu, medic primar de chirurgie generala.

1. Diabetul zaharat de tip 2. Este o afectiune metabolica ce se caracterizeaza prin cresterea valorilor glucozei in sange, fiind intalnita in aproximativ 90-95% dintre cazuri. Aproximativ 90% dintre pacientii diagnosticati cu diabet sunt obezi, fara sa se cunoasca cu exactitate motivul pentru care persoanele supraponderale sunt mai expuse riscului de a face aceasta boala. Banuielile specialistilor de la Institutul National de Diabet, Boli Digestive si Renale (NIDDK) se indreapta asupra faptului ca o greutate corporala peste limita normala determina o transformare a celulelor care le poate face rezistente la insulina (are rolul de a transporta glucoza din sange in celule).
Daca celulele sunt rezistente la insulina, glucoza nu e preluata de celule si se ajunge la cresterea glicemiei in sange (hiperglicemie);

2. Bolile de inima: excesul de grasime in special in zona abdominala determina producerea unor substante care pot declansa inflamatii, crescand riscul de boli cardiovasculare. In general, persoanele supraponderale se confrunta cu hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, nivel ridicat al colesterolului "rau" (LDL) si scazut al colesterolului "bun" (HDL);

3. Sindromul de apnee in somn se manifesta prin intreruperea temporara a respiratiei in timpul somnului care este mai frecvent intalnita la persoanele supraponderale din cauza depozitelor de grasime din jurul gatului. Grasimea produce substante cu rol inflamator, iar inflamarea gatului este un factor de risc pentru sindromul de apnee in somn;

4. Osteoartrita: este cea mai intalnita afectiune a articulatiilor, adeseori fiind asociata cu o mobilitate scazuta. Din cauza excesului de grasime, articulatiile si cartilajele sunt supuse unei presiuni ridicate. De asemenea, nivelul substantelor cu rol inflamator este mai ridicat si favorizeaza aparitia osteoartritei;

5. Boli ale vezicii biliare: persoanele supraponderale sunt mai expuse bolilor de fiere, deoarece produc mai mult colesterol si favorizeaza aparitia pietrelor la fiere (litiaza biliara);

6. Steatoza hepatica (incarcarea ficatului cu grasime): persoanele supraponderale sunt mai expuse riscului de diabet, iar odata cu el si pericolului de a fi diagnosticati cu ficat gras (steatoza hepatica);

7. Complicatii pe perioada sarcinii;

8.
Anumite tipuri de cancer: de colon, esofagian, renal, ovarian. Doua studii aparute de la inceputul anului scot in evidenta frecventa cu care sunt intalnite cazurile de cancer cauzate de obezitate. Astfel, publicatia britanica The Telegraph relateaza ca la nivel mondial, numarul persoanelor care mor de cancer in fiecare an va creste de la 7 milioane (cat este in prezent) la 10 milioane pana in anul 2020. Sir Michael Marmot, profesor de epidemiologie la University College din Londra este de parere ca in 40 de ani acest numar se va dubla.

Alimentatia joaca un rol deosebit de important in aparitia si in prevenirea tumorilor maligne. Potrivit cercetarilor in domeniu, o treime din imbolnavirile de cancer sunt cauza unor diete necorespunzatoare si a sedentarismului.

De asemenea, femeile supraponderale prezinta un risc mai mare de a suferi de cancer ovarian decat cele cu o greutate normala, potrivit unui studiu aparut pe site-ul britanic NetDoctor.co.uk Oamenii de stiinta cred ca aceasta legatura dintre obezitate si cancerul ovarian apare din cauza tesutului adipos, care tine excesul de grasime in jurul stomacului si care secreta estrogen. Se pare ca acest hormon poate stimula dezvoltarea celulelor ovariene si joaca un rol important in aparitia cancerului. Studiul a fost efectuat pe un grup de 95.000 de americance cu varste cuprinse intre 50 si 71 de ani, pe o perioada de de 7 ani. Oamenii de stiinta au analizat 303 de cazuri de cancer ovarian in aceasta perioada si au descoperit ca, la femeile care nu au urmat un tratament hormonal dupa menopauza, obezitatea creste riscul de cancer ovarian cu aproape 80%.
Spre deosebire de acestea, la femeile care au urmat un tratament hormonal, greutatea corporala nu a influentat in niciun fel aparitia cancerului ovarian.


Jumatate din tratamentul de slabit este platit de stat

Persoanele care sufera de obezitate si au acte doveditoare de la un medic de specialitate pot beneficia de tratamente pentru obezitate la jumatate de pret, restul fiind decontat de casele judetene de sanatate. Decontul este valabil doar in cazul unui tratament terapeutic, nicidecum pentru unul estetic. Asadar, daca vrei sa te tratezi de obezitate este nevoie de o recomandare de la medicul endocrinolog, un dosar medical si o comisie de specialitate a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru a plati doar jumatate din tratamentul pentru slabit.


Chirurgia obezitatii - o solutie pe termen lung

Pentru persoanele care dupa ce slabesc si nu reusesc sa se mentina, singura solutie pe termen lung o gasesc cu ajutorul chirurgiei bariatrice (chirurgia obezitatii). Despre operatiile ajutatoare, dr. Stefan Jianu, medic primar de chirurgie generala ne spune ca sunt de mai multe tipuri:

A. restrictive (care micsoreaza volumul stomacului):
  • gastric banding laparoscopic (inelul gastric laparoscopic) este cea mai cunoscuta operatie si consta in introducerea laparoscopica a unui inel de silicon (band) in jurul portiunii superioare a stomacului si  ingustarea trecerii alimentelor prin aceasta zona, creandu-se astfel un stomac asemanator cu o clepsidra. Alimentele ajung mai intai in portiunea superioara, care se umple repede si apare satietatea, astfel masa fiind considerabil redusa in volum.
    Abia ulterior, treptat, alimentele inmuiate se scurg usurel in stomacul mare, din zona inferioara;
  • sleeve gastrectomy (gastrectomia longitudinala) este operatia care se face din ce in ce mai mult in ultimul timp si care consta in sectionarea longitudinala a stomacului si transformarea sa laparoscopica intr-un tub subtirel, care nu permite decat accesul unei  cantitati mici de alimente (chiar si sub forma lichida).
 
B. Interventii malabsorbtive - bypass jejunoileal (nu se mai practica);
C. Interventii mixte, cu restrictie si malabsorbtie in acelasi timp: bypass gastic (in care se micsoreaza stomacul si se scurteaza intestinul activ) sau alte interventii mai putin practicate (diversia duodenopancreatica, duodenal switch)

Pentru mai multe detalii despre avantajele si dezavantajele fiecarei interventii poti sa citesti AICI.


De retinut!

Organizatia Mondiala a Sanatatii considera un factor de risc o circumferinta abdominala: peste 80 cm la femei si peste 94 cm la barbati. De asemenea, specialistii recomanda o scadere in greutate pentru persoanele care au indicele de masa corporala mai mare de 30. Poti sa-ti calculezi indicele de masa corporala impartind greutatea (kg) la inaltimea (la patrat).

Descopera si 5 exercitii pentru un abdomen plat!
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • moni pe 27 Apr 2009, 15:04
    Cum sa slabesti

    Nu mincati dela fast-food care te ingrasa

    0
    0

  • Maria pe 23 Apr 2009, 21:04
    kilogramele in plus

    asa este,in prezent nu este o metoda sigura pentru pierderea kilogramelor in plus.Am cumparat nenumarate tratamente,am tinut diete,dar toate fara rezultat.

    0
    0

  • claudia pe 23 Apr 2009, 10:47

    Toata lumea, inclusiv medicii stiu sa dea sfaturi..dar e pura teorie.Nu exista nici un medic la ora actuala in Romania care sa trateze obezitatea ca boala nu ca nesimtire.Nu am intalnit inca nici un medic,care sa aiba grija de om si de psihicul lui.Nu e chiar asa de usor cand ai de dat 20-30 de kg.jos si oricum esti complexat asa ca ar fi foarte frumos daca ati respecta oamenii mai mult...

    0
    0

  • claudia pe 23 Apr 2009, 09:19
    slabire

    si eu sunt in proces de slabire.articolu acesta parca ma motiveaza si mai mult sa continui.. de cate ori o sa ma dau batuta o sa citesc acest articol ca sa vad cat de important e sa slabesc! am 1.64 si 70kg. sper sa dau jos cat de curand

    0
    0

  • Maria Eugenia pe 23 Apr 2009, 07:19
    si realitatea?

    D-na Ioana Marosan, am sa fiu eficienta in sensul sa scriu putin si rapid: 1. am 115 kg la 1.62m, 41 de ani- stau 12 ore la birou 2. am fost la CNAS si mi s-a comunicat ca nu pot intra in niciun program de reducere 3. am fost la nutritionist, am incercat mai multe tratamente dar la fiecare trat. am probleme cu tensiunea,in consecinta sunt constienta ca am nevoie de ajutor, va rog, ma puteti indruma? maria35_maria@yahoo.com

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod