Evita capcana meselor de Craciun!

Sarbatorile de iarna... oare de ce ma gandesc cu o oarecare retinere la ele? Nu pentru ca nu ar fi, probabil pentru multi dintre noi, perioada cea mai frumoasa din an, ci pentru dezmatul culinar pe care se presupune ca l-ar aduce cu ele.
Ca sa nu regreti un an in care ai luptat cu kilogramele si ai reusit in mare parte sa le tii departe de tine, iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa fii cumpatat/a in aceasta perioada plina de tentatii. In primul rand nu uita, ca in ciuda faptului ca este vacanta/concediu nu trebuie sa renunti la exercitiile fizice sau orice alta activitate sportiva cu ajutorul careia te-ai mentinut in forma.


Fa cumparaturile cu multa atentie

Trebuie sa iti planifici pana la cel mai mic detaliu meniul pentru Craciun, precum si alimentele pe care le vei consuma in saptamana sarbatorilor. Nu trebuie sa lipseasca din dieta ta, consumul de fructe si legume proaspete, alunele, semintele de cereale si iaurtul.


Gateste mancaruri mai usoare

Alege din urmatoarele metode de preparare: fierbere la abur, coacere sau prajire pe gratar.
Evita retetele care au incluse multe grasimi saturate. Foloseste o tigaie non-adeziva pentru a gati soteuri de legume si carne, deoarece aceasta necesita foarte putin ulei.


Pentru o petrecere evita grasimile din meniu

Daca pana acum ai apelat la retetele pastrate din generatie in generatie poti sa adaugi si altele noi, care au o compozitie mai usoara. O reteta potrivita pentru petrecerea pe care o pregatesti este sa amesteci ton sau somon cu branza ricotta, zeama de lamaie si piper negru. De asemenea, iaurtul natural este foarte bun in combinatie cu diverse condimente de gradina. Painea si biscuitii pot fi inlocuite cu legume in stare cruda (morcovi, telina, ardei).


Bea multa apa

Nu uita sa tii paharul cu apa prin preajma ta. La petrecere trebuie sa alternezi alcoolul cu apa ca sa eviti deshidratarea si mahmureala de a doua zi.


Nu sari peste un mic dejun sanatos in ziua de Craciun

Doar pentru ca la pranz si la cina te vei rasfata cu toate bucatile gatite pana atunci, nu inseamna ca trebuie sa uiti in dimineata de Craciun de importanta micului dejun asupra sanatatii tale.
Asadar, incepe-ti ziua cu o alegere sanatoasa si nu vei mai simti o senzatie de foame atat de intensa. Astfel vei reusi sa fii mai cumpatat/a la mesele de pranz si cina.


Cina in oras

Este totul la indemana ta, o diversitate de optiuni din care le poti alege pe cele mai putin “nocive” pentru silueta. Daca te gandesti sa comanzi alge marine, fii atent/a sa nu fie cu maioneza. De asemenea, carnea (nu uita sa indepartezi grasimea si pielea, daca este cazul), salatele si soteurile de legume, fructele pentru desert pot constitui niste optiuni delicioase. Iti "face cu ochiul" vreo prajitura si stii ca nu ar trebui sa te lasi tentata? Rasfata-te totusi cu o portie mica sau imparte-o cu cineva  daca ti se pare prea multa.


Mananca incet

Cu cat vei manca mai incet, savurand fiecare bucata in parte te vei satura mai repede.
Totusi incearca sa te limitezi la portiile mai mici, sa iti garnisesti farfuria cu mai multe legume fierte in loc de carne si sosuri grase.


"Retuseaza" putin reteta initiala

Cu putina imaginatie si atentie la ingredientele bogate in calorii, poti sa faci o versiune mai sanatoasa a retetei initiale. Primul lucru pe care l-ai putea face este sa folosesti produsele lactate degresate in locul untului. Pentru prepararea legumelor foloseste uleiul de masline sau fierbe-le simplu la abur.


Fii activ/a

Nu este momentul sa te lasi pagubasa si sa te gandesti ca vei relua setul de exercitii fizice imediat dupa perioada sarbatorilor. Acum, mai mult ca niciodata trebuie sa fii activ/a, deoarece vei consuma mai multa mancare si nu cred ca iti doresti sa te trezesti cu kilograme in plus.
Asadar, orice activitate fizica este mai mult decat binevenita pentru a arde caloriile de la pranz sau cina.


Odihneste-te si relaxeaza-te suficient

Sarbatorile de Craciun au tendinta de a deveni un stres in plus pentru unele persoane. Solutia este sa incerci sa te organizezi si sa te poti relaxa, bucurandu-te in voie de magia sarbatorilor. Pentru a-ti reincarca bateriile ai nevoie de somn si odihna suficienta.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • aneta pe 11 Ian 2009, 12:13
    sresul

    Cred ca stresul ingrasa f mult. Intra-devar daca mananci foarte incet cred ca mai poti pacali kilogramele in plus. Este bun articolul!

    0
    0

  • kmelia pe 26 Dec 2006, 12:47

    foarte bun si interesant articolul

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod