Dieta in vacanta

Este sezon de concedii si o parte dintre noi alegem sa ne petrecem zilele de vacanta departe de zgomotul orasului si mai ales de birou plecand in tari mai calde, mai vestice sau mai exotice. Din punct de vedere culinar fiecareia dintre aceste destinatii ii corespunde un anumit tip de bucatarie traditionala. De aceea o sa trecem in revista cateva dintre particularitatile acestora pentru a ne face o strategie cat mai realista in ceea ce priveste respectarea dietei uzuale si evitarea exceselor culinare.

Bineinteles ca indulgenta in aceasta perioada este mai mare decat in restul anului si ca ne putem multumi sa nu fim perfecte pentru aceste cateva zile.


1. Bucataria mediteraneana este caracterizata prin continutul sau bogat in alimente de natura vegetala: legume, zarzavaturi si fructe. Tot aici se consuma cantitati insemnate de carbohidrati complecsi, in special sub forma de paste (Italia) sau orez (Spania).

Exista doua ingrediente traditionale care se regasesc permanent in meniul mediteranean: uleiul de masline si rosiile. Din fericire, ambele au un impact pozitiv asupra sanatatii: uleiul de masline contine acizi grasi mononesaturati, care scad componenta nociva a colesterolului sanguin, iar rosiile contin un antioxidant foarte eficient numit licopen.


Pestele si fructele de mare sunt de asemenea alimente caracteristice acestor zone si ce sa mai vorbim de branza fermentata (cu mucegai), care trebuie consumata cu moderatie, in primul rand datorita nivelului ridicat de lipide pe care le contine.

Ei, si ajungem si la celebrele vinuri rosii atat de mult savurate pe tarmul Mediteranei. Sa nu uitam chiar daca e vacanta ca alcoolul are un mare continut in zaharuri, goale de energie si pline de calorii.

2. Bucataria traditionala germana este considerata a fi una bazata pe un mare aport de proteine si grasimi saturate, in special de origine animala: unt, ulei, carne, semipreparate din carne.
De asemenea, mancarurile traditionale germane contin multa sare, mirodenii si condimente si din pacate, putine fibre.

Asta nu inseamna ca in aceasta zona nu putem sa ne rasfatam cu lactate, fructe si legume de cea mai buna calitate. Mai este apoi berea, care este bautura lor traditionala si care trebuie doar gustata si nu consumata in cantitati excesive datorita continutului ridicat de maltoza pe care-l contine.

3. Bucataria asiatica se bazeaza in principal pe vegetale, ceea ce explica incidenta scazuta la cancer de colon a locuitorilor acestui continent. Orezul, soia, pestele si ceaiul verde sunt doar cateva alimente sanatoase comune bucatariei tarilor asiatice.


Particularitatile fiecareia se refera la condimente, arome, tipuri si proportii de grasimi folosite, etc.

Asadar, indiferent de destinatia pe care o alegem in aceasta vara, in ceea ce priveste felul in care ne vom alimenta in aceasta perioada de relaxare trebuie retinute doua substantive: diversitate si moderatie. Vacanta placuta!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod