Despre alimentatia si hidratarea pe timp de vara

Caldura insuportabila, stilul de viata, timpul putin pe care il avem pentru noi sunt o parte dintre factorii care ne afecteaza organismul per total.
Caldura insuportabila, stilul de viata, timpul putin pe care il avem pentru noi sunt o parte dintre factorii care ne afecteaza organismul per total. Cea mai suparatoare problema insa, vara, o constituie temperaturile extrem de ridicate, resimtite si de noi acum cateva zile. O data cu instalarea gradelor in termometru, automat se simte nevoia unei schimbari in alimentatie.

Daca stam sa ne gandim, oricum, vara apetitul nostru cunoaste o descrestere, insa chiar si asa, specialistii ne avertizeaza sa nu ne aruncam sa mancam mai putin dar prost, ci sa ne respectam stilul de alimentatie sanatos. Mai mult decat atat, acestia ne atentioneaza sa nu facem rabat de la elementele care ne asigura echilibrul de care are nevoie organismul nostru, acestea fiind: grasimile sanatoase, proteinele si glucidele.

Oricat de tentant ar parea, mai ales pentru doamnele si domnisoarele care isi doresc sa mai elimine cateva kilograme, grasimile nu trebuie excluse din alimentatie.
"Este recomandat ca pana la un maximum de 35% din aportul caloric zilnic sa provina din lipide conform Departamentului de Agricultura al Statelor Unite ale Americii si Departamentului de Sanatate si Servicii Umane. Iar dintre acestea este bine ca mai mult de 90% sa fie grasimi nesaturate. Mentionez ca cele mai importante grasimi 'bune', nesaturate, sunt grasimile esentiale Omega 3 si Omega 6", a declarat dr. Luana Sahian, consultant in nutritie.

Grasimile bune sunt in general grasimile de origine vegetala si cele care se gasesc in peste


Cum le recunoastem? Grasimile bune, nesaturate, se regasesc in produsele care au consistenta moale sau chiar lichida chiar la temperaturi scazute, cum ar fi in frigider. Aceste tipuri de grasimi se gasesc, in peste, in fructele oleaginoase precum seminte, alune de padure, fistic. Daca acestea sunt produsele la care avem drum liber, ce se intampla si care sunt produsele care ne sunt absolut interzise, mai ales atunci cand vine vorba de temperaturi ridicate?

Bunaoara, aici vorbim evident despre carnea grasa, lactatele grase, unt, smantana, produsele de patiserie, biscuitii, in total - sursele clasice de grasimi saturate, asa numitele grasimi rele, care favorizeaza cresterea colesterolului din sange.


Un exemplu foarte bun de meniu pe timp de vara ar trebui sa contina o salata, o friptura la gratar din piept de pui sau peste si, de ce nu, o supa de legume seara, usoara pentru digestie.

Hidratarea, cea mai importanta dintre toate


Pe langa alimentatie, care trebuie sa fie de nota 10, conforma cu sfaturile nutritionitsilor, nu trebuie sa uitam de hidratare, care este baza unui stil de viata sanatos. Nu uita de apa, minim 1.5 litri pe zi. Daca nu-ti place apa simpla, obisnuieste-te sa-ti faci singura limonada, fara zahar, sau ceaiuri din plante vrac. Sfatul nutritionistilor este clar: incearca sa le bei neindulcite si, daca nu poti, adauga o lingurita de miere de albine naturala. Uita asadar de zahar sau indulcitori, care fac mai mult rau decat bine.

"La fel de important ca o alimentatie corecta si sanatoasa este si hidratarea.
Bea apa sau consuma alimente bogate in apa de la fructe, legume, supe si pana la ceaiuri. Cantitatea totala de lichide ingerate ar trebui sa fie luata in calcul, nu numai apa"
, a precizat dr. Luana Sahian. Formula pentru calculul necesarului de lichide este relativ simpla si ia in considerare – printre altele -  varsta, greutatea, efortul depus si temperatura mediului ambient.

Lichidele sunt toate surse bune de apa: ceaiul, sucurile de fructe, supele, ciorbele, laptele (preferabil degresat). Fructele cu un continut mare de apa, precum pepenele rosu, se pot consuma de asemenea in sezonul cald in scopul hidratarii. Apa plata nu trebuie uitata si recomandarea de consum – in cadrul terapiei medicale nutritionale - trebuie atent nuantata. Un calcul simplu spune ca este necesar 1ml apa pe kcal de energie consumata, formula valabila pentru adultii in repaus.


Acorda atentie cantitatii de lichide consumate si ai grija ca mesele sa fie usoare si sanatoase si vei avea o vara lipsita de griji.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dana pe 18 Aug 2010, 16:38
    multumim pentru sfaturi

    In timpul verii, eu simt oricum nevoia sa mananc alimente mult mai usoare si foarte multe fructe si legume. beau si foarte multa apa si nu renunt la placerea mea, cafeaua de dimineata si de dupa-amiaza. am citit ca este o sursa buna de hidratare, la fel ca si supele, apa sau alte bauturi naturale. cu o alimentatie usoara si band multe lichide, chiar te simti mai bine cand este cald afara.

    0
    0

  • eva meszaros pe 29 Iul 2010, 00:33
    va ,multumesc pt.dieta buna,chiar am nevoie,ma bucur

    super bun ,felicitari la cine a facut reteta eu in spania maninc f.multe verdeturi ,fructe asa nam colesterol va multumesc din suflet

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod