Delicioase, hranitoare si cu putine calorii

In perioada Sarbatorilor de iarna, cu totii parca nu avem decat doua preocupari: goana dupa cadouri si... ce (sau cat) sa mancam pentru a fi siguri ca vom arata stralucitor in toaletele pe care le-am ales.

In perioada Sarbatorilor de iarna, cu totii parca nu avem decat doua preocupari: goana dupa cadouri si... ce (sau cat) sa mancam pentru a fi siguri ca vom arata stralucitor in toaletele pe care le-am ales. Pentru unii, acest ultim obiectiv se poate dovedi destul de greu de atins si nu ezitam sa ne supunem, eronat, unor "diete minune", de fapt spartane, care ne vor priva organismul de elementele nutritive esentiale si poate ca nici nu dau efectul scontat.

Vestea buna este ca Murphy nu are intotdeauna dreptate... Altfel spus, nu tot ce este gustos este si "ilegal, imoral, sau ingrasa"... iar vestea si mai buna este ca unele dintre produsele alimentare nu adauga multe calorii si le putem consuma dupa pofta inimii! Dar care sunt acestea?

Dovleacul

Este una dintre cele mai sanatoase si nutritive legume, furnizand organismului necesarul zilnic de vitamina A (necesara pentru vedere, cresterea si formarea oaselor si rezistenta organismului la infectii), precum si fibre.

Poate fi consumat ca atare, copt sau gatit (prajiturile cu dovleac sunt usor de preparat si delicioase, mai ales daca adaugi la sfarsit putin sos de mere...).

Friptura de curcan

Carnea de pasare este in general recomandata, datorita calitatilor sale nutritive si faptului ca nu ingrasa. Daca vei consuma de trei ori pe saptamana friptura de curcan la gratar (fara pielita), vei conferi organismului tau un aport semnificativ de proteine si... numai 100 de calorii!

De asemenea, acest aliment iti asigura necesarul zilnic de vitamina B6 (care ajuta organismul sa se foloseasca de carbohidati si proteine si joaca un rol cheie in prelucrarea amino acizilor, in asezarea proteinelor) si B3 (necesara pentru furnizarea energiei din carbohidrate, proteine si grasimi, pentru sinteza grasimilor si pentru formarea celulelor rosii).


Cartofi dulci

Acestia nu se cultiva pe meleagurile noastre, dar sunt disponibili in comert. Sunt gustosi (seamana la gust cu dovleacul dulce) si foarte hranitori, asigurand organismului la fel de mult beta-caroten (cu rol important in ameliorarea tulburarilor de vedere, cresterea rezistentei organismului fata de infectiile cailor respiratorii, mentinerea sanatatii pielii, parului, danturii si unghiilor), asigura necesarul zilnic de vitamina C, potasiu si fibre. Toate aceste beneficii - si minimum de calorii!

Afine

Delicioasele fructe micute, de culoare albastru inchis contin o substanta care previne infectiile tractului urinar, impiedicand bacteriile sa ajunga in membranele celulare. De asemenea, sunt bogate in antioxidanti, acid elagic (cu proprietati anticancerigene), fibre, precum si vitaminele B2, C si E.
Se recomanda sucul proaspat de afine, combinat cu portocale - delicios, racoritor si sanatos!

Cartofi

Indiferent daca sunt pregatiti piure sau serviti natur, sunt un aliment sanatos si foarte bogat in vitamine si substante minerale importante: vitamina C, potasiu, fibre, fier si complexul de vitamine B. Este adevarat ca, prin fierbere, o parte din aportul de vitamina C se va pierde, dizolvandu-se in apa in care fierb cartofii. Tocmai de aceea este recomandabil ca, atunci cand pregatesti piure, sa adaugi apa in care au fiert legumele - aceasta, in loc de lapte.

Smochine

Specialistii in nutritie ne spun ca aceste fructe constituie o adevarata mina de aur din punct de vedere nutritiv. Sunt o excelenta sursa de potasiu, magneziu, calciu si vitamina B3.
Un alt avantaj al lor este ca sunt un laxativ foarte eficient - si natural.

Cocktail cu oua

Aceasta bautura, specifica Sarbatorilor de Craciun, este foarte bogata in calciu si proteine. Ai grija doar sa alegi o varianta care nu contine grasimi. Vei adauga un oarecare aport de calorii si zahar, insa nu bei asta decat o data pe an, nu-i asa?

Un articol de Greta Harja

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod