Cura de slabire prin regim alimentar

Consumul alimentar zilnic al unei persoane este intre 2000 - 2500 decalorii, dar in timpul unor activitati sporadice grele, ratia alimentarapoate sa creasca. Dieta bazata pe calcularea continutului de calorii alalimentelor este si ea eficienta daca stiti ce si cum sa mancati.

Hidratii de carbon reprezinta 50 - 60% din valoarea globala aratiei. Acestia se gasesc in special in paine (50%), orez, macaroane,cartofi fierti (20%), legume colorate rosu sau galben (10 - 15%), legumecolorate verde (5%), fructe (de la 20% cum sunt strugurii, perele),la 10 si chiar 5% in mere, visine, portocale, grapefruit. Deosebit debogate in hidrati de carbon (80 - 99%) sunt dulceturile, mierea, zaharul,unele prajituri.

Lipidele in alimentatia normocalorica reprezinta 25-30% din valoareacalorica a ratiei. Obligatoriu o treime trebuie sa fie de natura vegetala(uleiuri), acestea avand un rol protector impotriva colesterolului dinsange si a asterosclerozei.
Grasimile animale nu trebuie excluse total,deoarece ele nu sunt foarte importante in asimilarea unor vitamine cavitamina A si vitamina E.

Proteinele reprezinta 13 - 16% din ratia zilnica alimentara, din careobligatoriu 50% trebuie sa fie de natura animala (lapte, carne, oua)deoarece numai acestea contin asa numitii aminoacizi esentiali carelipsesc sau nu sunt in proportii optime in proteinele de natura vegetala(ciuperci, fasole, orez). In medie, necesarul zilnic de proteine secifreaza la un gram pe kilocorp, respectiv o persoana are nevoie de60-70 grame de proteine zilnic. Carnea si derivatele, cascavalul,branzeturile, contin circa 20% proteine, iar celelalte alimente inproportii mai reduse.

Alimentatia normocalorica presupune si un aport suficient de vitaminesi saruri minerale pe care il aduce in mod normal un consum pe zi decirca 0,6 kilograme fructe diverse si 0,5 kilograme legume.

Cura de slabire necesita un plan care trebuie respectat:
- putem ca la inceputul curei de slabire sa actionam numai pe factorulalimentar, dar treptat trebuie sa introducem si cel de-al doilea factor:cresterea efortului fizic.
Se poate proceda si invers, important fiinda asocia cele doua metode.
- din punct de vedere alimentar, cura de slabire se realizeaza prin asanumitul regim hipocaloric (cu mai putine calorii decat normal).
- de regula, grupele alimentare in regimul de slabire sunt diferite caproportii fata de regimul normocaloric:
hidratii de carbon (glucidele) se reduc mult, deoarece semetabolizeaza rapid si au o putere calorica mare (1 gram glucide= 4 calorii). Painea, pastele fainoase, orezul, cartofii,se consuma in cantitate mai mica, iar la zahar si produselezaharoase se poate chiar renunta. Totusi, o cantitate de 150 -200 grame de hidrati de carbon este necesara pentru "arderea"celorlalte alimente in organism. Se vor prelua hidratii de carbondin legume si fructe;
lipidele (grasimile) se reduc pe cat posibil deoarece au cea maimare putere calorica (1 gram = 9 calorii). Se vor evita alimenteleca slanina, svaiterul, smantana, frisca, untul, untura, maioneza,alunele, nucile, arahidele, deoarece sunt cele mai bogate inlipide;
proteinele se consuma in cantitate mai mare decat in alimentatianormocalorica (1 gram = 4 calorii).
Ele sunt indicate deoarece,pentru digestia si metabolizarea lor este necesar un surplusde energie fata de celelalte alimente, asa numita actiune"dinamica specifica". Carnea slaba de vaca, vitel, pasare,peste, ouale fierte, branza degresata, urda, se pot consumaad-libitum (pe saturate) mai ales in cazul unei cure de scurtadurata. Dintre vegetale, mai bogate in proteine sunt orezul,ciupercile, fasolea.

Medicii recomanda, in cazul unui regim de slabit, consultarea valorilorcalorice si continutul in principii (glucide, lipide, proteine) alalimentelor. Cu cat regimul este mai hipocaloric, cu atat se slabeste maimult, dar regimurile severe de regula sunt suportate numai de persoanetinere si absolut sanatoase, adeseori necesitand repaus la pat un timp,dupa care se creste valoarea calorica a ratiei si se asociaza si efortulfizic.

In regimul de slabire are importanta si frecventa servirii meniului. Serecomanda 5-6 mese pe zi, fara consum de alcool, exces de sare, sosuri.Uneori, pierderea in greutate stagneaza si persoana care urmeaza cura deslabire descurajata, poate crede ca a pierdut cauza.
In realitate estevorba de un proces de retentie tranzitoriu si lupta trebuie continuata. Lainceputul curei de slabire se pierd usor cateva kilograme, dar daca nuse persista si, mai ales, nu se apeleaza si la efortul fizic, reapareo ingrasare si mai intensa.
 

Comentariile 101-125 din 125

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cl@u pe 3 Sep 2008, 11:19
    vreau sa slabesc 5 kg

    as vrea sa slabesc vreo 5 kg dar intr-un timp mai scurt .m-am gandit sa beau ceai verde dar nu stiu ce efect are.spuneti-mi va rog un regim alimentar dar nu ffff strict..a nu pot renunta la paine...

    0
    0

  • iris pe 9 Aug 2008, 17:25
    Ma simt ca un purcel:D

    gabica, sunt aprox. in aceeasi situatie! am 1.63 si am ajuns la 60kg, anul trecut aveam 52.am mancat ca sparta si se vede.cum ai reusit in 2luni?:| Eu oricum daca reusesc sa ma abtin 3-4 saptamani la inceput, apoi nu mi-e greu sa continui asa,MEREU.

    0
    0

  • Gabriela pe 1 Aug 2008, 13:36
    Vreau sa slabesc

    Deci am 1,65 si am 57 kg si vreau sa ajung la 50 de fapt vreau sa scap de solduri .. cum fac asta ? :(

    0
    0

  • madlina pe 29 Iul 2008, 15:49
    vreau sa slabesk repede!

    saluth....sunt madalina am 12 ani si am 50 de kg....vreau sa slabesk cam pana la 35 dak sar putea....am incerkat sa tin cura de slabire dar nu pot..ma doare stomacul.va rog ajutatima!

    0
    0

  • gabica pe 2 Iul 2008, 11:11
    sal am o veste bunaaaaaaa!!!

    daca iti doresti cu adevarat poti slabi...io am 1.61 si aveam 62 de kg in aproximativ 2 luni am ajuns sa am 51 de kg as vrea sa mai slabesc ca sa ajung la 48 si sunt sg ca voi reusi...spor fetelor

    0
    0

  • cipicu9723 pe 14 Iun 2008, 18:41
    Pt. cei care nu se satura

    "MANCAREA E 5 MINUTE PE BUZE SI O VIATA PE SHOLDURI!!!" Asa ca aveti grija.

    0
    0

  • cipicu9723 pe 14 Iun 2008, 18:37
    Pt. Slabit

    Daca ati mai face si sex deacat sa va ganditi la el,nu va mai fi nevoie de regim ca nici Adam si nici Eva nu au avut parte de asa ceva. Mai iesiti si voi si mai face-ti si ceva sport:)))))

    0
    1

  • alina -binaca pe 8 Iun 2008, 00:33
    vreau sa slabesc

    Am 98 de kg si nu stiu ce sa ma fac. Am inercat multe cure am fost la medici specialisti si cu toate astea nimic. Va rog daca se poate sa ma ajutati cu un regim. VA MULTUMESC

    0
    0

  • Ana-Maria pe 2 Iun 2008, 13:10
    cum sa fac sa slabesc

    luna viitoare o sa plec la mare cu iubitul meu si nu stiu cum sa fac sa slabesc am incercat prin infometare dar nu a mers.va rog mult sa ma ajutati. pupici

    0
    0

  • mirela pe 26 Mai 2008, 14:06
    pentru voi

    fetelor nu e chiar asa de greu sa slabim ....e importanat sa spunem ca din acest moment nu mai mancam:dulciuri,grasimi,prajeli si alte alimente nepermise. Eu am citit cartea Mihaelei Bilic si viata mea s-a schimbat total!!! am reusit sa zic nu mai manac dulciuri si grasimi din acest moment! asa ca in 2 saptamani am slabit vizibil 4 kg. inca sunt la regim.... dar va tin la curent cu modificarile aparute! CUPMARATI-VA CARTEA ,COSTA 50 DE RON!!!! Mihaela Bilic:Traiesc,Deci ma Abtin!

    0
    0

  • erika pe 18 Mai 2008, 11:14
    slabire

    cata persoane sunt obeze si disperate sa slabeasca.am 21 de ani si am 90kg si nu ma simpt deloc bine in pielea mea.imi este si rusine sa mai ies afara din casa sau cu iubitu la un bar.nimic nu te poate slabi nu voi putea niciodata sa fiu slaba

    0
    0

  • anca pe 17 Mai 2008, 20:52
    slabire

    cum sa slabesc mai repede

    0
    0

  • miha pe 13 Mai 2008, 19:39
    buna

    am 1.56 m inaltime, 76 kg. va rog sa ma ajutati sa slabesc. am incercat efort fizic, lamaie, nimic nu merge. surplusul de kg a aparut acum 1 an cand am avut un examen destul de greu, si nu am mai avut grija de silueta. inainte aveam 50 kg. acum nu reusesc sa slabesc nicicum. ma puteti ajuta?

    0
    0

  • cosmin pe 13 Mai 2008, 19:08
    ma puteti ajuta? va rog

    Nunele meu este Cosmin am 18 ani 1.83 si 90 kilograme .Va rog frumos sa ma ajutati daca puteti sau macar sa imi dati niste sfaturi.Multumesc mult.

    0
    0

  • manuela pe 8 Mai 2008, 15:21
    doamnei adriana ilinca

    parerea mea este ca trebuie sa consultati un medic nutritionist. incercati sa nu consumati multa paine si dulciuri mesele dumneavoastra sa fie alcatuite din salate si carne slaba la gratar . mai este necesar sa consumati si un iaurt preferabil dimineata . incercati ceaiuri de slabit de la plafar -elimini gasimea prin scaun . si inca ceva :neaparat trebuie consumati 2 litri de apa fiarta cu 1jumatate de lamaie stoarsa in apa. mult succes putina mkiscare nu strica -de orice fel

    0
    0

  • Adriana Ilinca pe 22 Apr 2008, 19:04
    Am nevoie vitala sa slabesc

    Am fost operata de endometrioza cu histeroctomie si ovaroctomie. Am facut injectie cu Risell care ma ingrasa teribil. In primele doua trei luni dupa injectie am luat 30 kg. La 2-3 zile pun 1 kg. Acum am 90 kg. Nu mai rezista inima din cauza palpitatiilor. Medicii imi spun ca la 100 kg am sansa sa decedez. Va rog sa-mi spuneti daca mai am vreo sansa sa slabesc si ce trebuie sa fac ca sa/mi salvez viata. Va Multumesc, Dumnezeu sa va rasplateasca bunavointa si osteneala

    0
    0

  • Pietrareanu Alexandru pe 19 Apr 2008, 22:53
    vreau sa slabesc...urgent!!!!

    Deci....numele meu este Alexandru si am 17 ani.Am nevoie urgent de un regim alimentar care sa ma ajute sa slabesc destul de repede pentru ca am 107 kg...si cred ca nu este bine.Va rog frumoas sa ma ajutati daca puteti sau macar sa imi dati niste sfaturi.Multumesc.

    0
    0

  • sonya pe 18 Apr 2008, 10:35
    sunt grasa

    Sunt Sonia si am 24 de ani,1,65,72 kg..Am reusit sa-mi recunosc lucrul asta dar nu pot face mai nimic sa pot slabi.Mai nou am fost la medic si mi-a recomandat niste pastile,se numesc Lipanthil,si m-a sfatuit sa tin un regim alimentar.Va rog sa ma ajutati cu un sfat,orice sa ma poata ajuta.Multumesc anticipat!

    0
    0

  • emyia pe 17 Apr 2008, 08:59
    Pt Ecaterina

    Ecaterina draga,cred ca ti-ai dereglat metabolismul,nici nu iti imaginezi cat de complex e organismul nostru si cate rezerve are.Cura de slabire nu inseamna sa mananci de 2 ori pe zi,nici infometare, ci efectiv sa ''schimbi'' cate ceva.Adica: mananci de 3-4 ori pe zi,foarte putin,bei apa plata,bei sucuri PROASPETE de fructe si legume si poti manca si 1-2 felii de paine neagra si neaparat mare macar 3-4 pe zi si bei ceai verde(exclus seara).Vreau sa-ti mai spun ceva:Barbatilor le place ca la o fata sa aiba ''pe ce sa puna mana'',intelegi ce vreau sa zic? Parerea mea e sa nu exagerezi cu slabitul.

    0
    0

  • Ionescu Ecaterina pe 13 Apr 2008, 20:17
    Am nevoie de ajutor va rog...

    Tin cura de slabire cam de cand ma stiu..am 1.60 si 52 de kg....am ajuns la 47 cel mai putin si eram super fericita....acum am luat inapoi si nu stiu de ce ...in loc sa slabesc ma ingras..mananc...fructe, legume, iaurturi, mai mananc piure, orez, supa...paine deloc de nici un fel. prajeli foarte rar si duclciuri cate un corn cu ciocolata dar sa zik 1 pe saptamana....si nu inteleg de ce ma injras in loc sa slabesc...Nu mananc des...mananc de maxim 2 ori pe zi si putin nu mukt...imi puteti spune unde este prb? nu stiu ce sa mai fac...va multumesc din suflet...

    0
    0

  • andreea pe 3 Apr 2008, 15:51
    cura de slabire

    si eu sunt de acord cu reducerea consumului de paine si dulciuri,si tocmai de aceea mi-am facut din asta un mod de viata,mananc dulciuri doar o data pe saptamana si anume duminica,si ceva facut de casa nu de cumparat si ma simt excelent in pielea mea

    0
    0

  • ion marinescu pe 31 Mar 2008, 22:01
    steatoza hepatica

    care regim alimentar este cel mai indicat in aceasta boala, si ce tratament medicamentos este mai indicat, pentru ca daca primesti 3 sfaturi de la 3 medici diferiti si indicatiile in privinta bolii sant diferite. va multumesc mult. .

    0
    0

  • roxi pe 14 Mar 2008, 17:23
    pt roxana

    Draguta...tot ce iti trebuie e sa vrei ...renunta total la dulciuri, prajeli , paste si paine alba....restul vine de la sine ... cel mai important: nu lasa pofta sa iti dicteze ce mananci...planifica-ti propriul regim..3 mese pe zi 2-3 gustari...si nu te lasa ispitita de prieteni , familie etc atunci cand te imbie cu ceva citeste: exista enorm de multa informatie pe internet si daca stii ceva engleza , si mai bine... inca ceva...daca vrei sa slabesti doar pt vara dar nu vrei sa incerci sa iti creezi un stil de viata pe cat posibil sanatos: RENUNTA!!! poate o sa dai jos cateva kg dar toata viata o sa te chinui cu diete drastice care sa te slabeasca 7 kg intr-o luna ca sa ai de unde pune la loc lunile urmatoare... un site destul de folositor: sparkpeople.com ...sunt multe de spus ....poate alta data...si daca intr-adevar vrei... altfel nu-mi place sa pierd vremea de pomana

    0
    0

  • flore pe 13 Mar 2008, 11:12
    vreau sa slabesc si eu cateva kg:D:D:D

    vreau sa slabesc si eu cateva kg:D:D:D

    0
    0

  • trusca roxana pe 2 Mar 2008, 14:36
    vreau sa slabesc

    Am slabit asta vara 7 kg in mai putin de o luna,iar aum cum au fost sarbatorile mam ingrasat iara,si nu mai pot sa slabesc am incercat atea si nu mai ma am ambitie nu mai pot..va rog frumos ajutatima ca vine vara si vreau sa arat ca inaite...dati-mi un sfat va rog

    0
    0
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod