Cum sa ne pastram silueta in perioada Craciunului si Anului Nou

Cea mai buna cura de slabire si dieta de mentinere a siluetei este, si va fi intodeauna, autocontrolul. Nu vorbesc aici de infometare ci de convingerea pe care trebuie sa o avem ca nu traim ca sa mancam ci mancam ca sa traim.


Stim cu totii ca mancarea e o mare bucurie pentru romani, de sarbatori. Insa doamnele care vor sa isi mentina silueta sau chiar slabi in aceasta perioada ar trebui sa isi concentreze atentia mai mult spre impodobirea bradului sau alte activitati extraculinare.

Creierul nostru trebuie convins ca nu poftim nimic din ceea ce este interzis de pe masa. Putem manca aproximativ tot ce dorim insa cu masura. Spun aproximativ pentru ca dulciurile ar trebui evitate, de asemenea mancarurile foarte grase, precum si cele care presupun carne tocata. Nu spun ca ar trebui sa facem rabat de la cartabosi si toba, insa incercati doar sa le gustati.

Iata totusi ce putem manca fara nici o frica: braza de vaci slaba, multe legume (incercati sa folositi maioneza pe baza de iaurt in salata de boeuf), mezeluri care nu presupun carne amestecata. Incercati sa evitati carnatii prajiti in favoarea unui gratar din muschi de porc cu salata . Sarmalele traditionale nu pot face rau daca nu sunt mai mult de 2, maxim 3 in farfurie.

Incercati de asemenea sa nu treceti prin toate felurile de mancare la fiecare din cele 3 mese ale zilei. Programati-va cate un fel la fiecare masa si nu uitati sa mancati legume pentru fibrele atat de folositoare in eliminarea grasimilor din tractul intestinal . Masticatia indelungata a alimentelor este cunoscuta a fi benefica, asa ca nu va grabiti la masa, faceti-o un eveniment placut .

Facand din masa un moment placut al zilei va asigurati si buna dispozitie, si , cu siguranta veti aprecia mai bine cantitatea de alimente ingerata. Evitati pe cat posibil mancatul in picioare si in graba fiindca riscati sa nu contorizati(apreciati) cum se cuvine numarul total de calorii acumulate peste zi.

Cum traditia la romani presupune ca masa sa se ia in familie, acest fapt nu poate fi decat in avantajul dumneavostra pentru ca nu puteti trisa. Este recomandat ca inainte sa anuntati familia de intentiile dumneavoastra in ceea ce priveste dieta, astfel incat sa va asigurati un supraveghetor continuu.

O sa fie mai dificil pana va obisnuiti cu acest stil de viata si de alimentatie rationala. Trebuie sa stiti ca centrul alimentatiei si satietatii se afla intr-o structura a creierului numita hipotalamus, de unde pornesc toate comenzile ce dicteaza comporamentul alimentar al individului.

In fata unui tort foarte apetisant este important sa invatati cum sa faceti fata momentului realizand ca nu este altceva decat un aliment dulce care se depune sub forma de grasimi pe coapse, grasimi ce vor necesita eforturi inzecite pentru a fi eliminate. Daca nu este posibil sa va abtineti in fata unei asemenea ispite atunci incercati macar sa respectati un criteriu foarte important: consumati alimentele bogate caloric, pe care nu le puteti elimina complet din alimentatie, doar dimineata si la pranz.

Un element la fel de important ce trebuie luat in consideratie este exercitiul fizic. Este recomandat un exercitiu de intensitate mica sau medie dar care sa depaseaza zilnic 30 de minute. Un exercitiu de intensitate mare stimuleaza arderile care isi au ca substrat caloric glucoza ducand la sinteza de acid lactic ceea ce atrage dupa sine febra musculara. Un exercitiu de intensitate mica sau medie sustinut foloseste ca substrat acizii grasi mobilizati din tesutul adipos. Este foarte important ca durata sa depaseasca 30 de minute, altfel acizii mobilizati nu reusesc sa se elimine si se depun la loc sau intra intr-un proces de esterificare, transformadu-se in trigliceride.

Un astfel de program trebuie repetat de minim 3 ori pe saptamana pentru a pastra un echilibru intre aportul caloric destul de bogat in aceasta perioada a anului si consumul lor.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod