Cum putem scapa de constipatie

Poate ca nu intotdeauna acordam o atentie suficient de mare modului in care are loc procesul de digestie in organismul nostru. Si astfel, manifestari precum balonarile sau constipatia tind sa nu fie luate serios in seama, chiar daca disconfortul pe care ni-l provoaca este evident. Constipatia este un simptom, nu o boala. Ea este cauzata de cele mai multe ori de o dereglare a modului de functionare a colonului. In continuare vom afla cum putem preveni si trata acest simptom printr-o alimentatie adecvata.

In mod normal, colonul indeplineste cateva sarcini:

elimina apa din materiile fecale care au trecut prin intestinul subtire;
serveste ca loc de depozitare pentru materiile fecale;
ajuta la eliminarea acestora din organism.

Constipatia poate sa apara din diverse motive:

colonul elimina prea multa apa, ducand la scaune tari si uscate;
scaunul se deplaseaza prea lent prin colon;
pacientul nu este capabil sa elimine materiile fecale.

Obiceiurile normale legate de scaun pot varia foarte mult la oamenii sanatosi, intre de 3 ori pe zi si de 3 ori pe saptamana.
Desi suparatoare, constipatia nu este, in general, un simptom foarte serios. Ea trebuie, bineinteles, tratata pentru a elimina sau macar pentru a reduce discomfortul abdominal, precum si pentru a evita eventualele complicatii. Constipatia cronica netratata poate duce la probleme mai serioase cum ar fi hemoroizii sau blocarea partiala a colonului.

Iata cateva masuri pentru tratarea constipatiei. Telul tratamentului este de a restabili un scaun normal fara a folosi laxative sau clisme. Principalele masuri ce pot fi luate ar fi:

o dieta bogata in fibre;
mese regulate; este foarte importanta existenta micului dejun;
folosirea cu moderatie a laxativelor si numai dupa indicatiile medicului;
obisnuinta unui scaun zilnic;
daca nu s-a obtinut un scaun dupa 2-3 zile, este desigur recomandata folosirea unui supozitor cu glicerina sau chiar a unei clisme;
exercitiu fizic zilnic;
pe cat posibil evitarea unor alimente si medicamente care favorizeaza constipatia (bineinteles, numai cu acordul medicului)

O dieta potrivita

Prima masura impotriva constipatiei este o dieta bogata in fibre, care se gasesc in fructe si legume.
Fibrele alimentare sunt o parte din anumite alimente care trec prin intestin si colon aproape nemodificate. Fibrele nedigerate mentin apa si pastreaza scaunul moale si usor deplasabil catre rect.

Taratele reprezinta invelisul exterior al boabelor de cereale, adica partea eliminata in procesul de prelucrare pentru obtinerea fainei, si este una din cele mai ieftine surse de fibre din alimentatie. Sunt lipsite de gust, dar o lingurita contine circa 2g de fibre dietetice, ceea ce reprezinta un supliment alimentar foarte bun pentru a fi recomandat. Este posibil ca la inceput sa provoace balonari, gaze sau chiar crampe abdominale, dar se recomanda folosirea in continuare a acestora, pentru ca in 2-3 saptamani scaunul va functiona mai bine, iar aceste efecte neplacute vor disparea.

Hidratarea corespunzatoare

Este foarte important sa se consume lichide impreuna cu fibrele. Trebuie baute circa 8 pahare de apa pe zi, inclusiv cate unul inainte de fiecare masa. Desigur ca pana la urma fluidele nu pot asigura un scaun normal fara ajutorul celorlalte elemente mentionate, pentru simplul motiv ca intestinul subtire poate sa absoarba intreaga cantitate de fluid.
De aceea, fara contributia fibrelor, simpla marire a cantitatii de lichid consumate ar putea sa duca doar la marirea cantitatii de urina eliminate.

Folosirea supozitoarelor si a clismelor

Sunt de evitat laxativele puternice care contin sena si ulei castor. Folosirea regulata a acestora poate da dependenta si poate fi periculoasa pentru obiceiurile legate de scaun. Un supozitor cu glicerina poate fi folosit uneori pentru a declansa un scaun. Inserate in rect, ele produc o iritare blanda care ajuta la declansarea scaunului. Aceasta practica trebuie redusa treptat pana cand nu mai este deloc necesara.

Unele medicamente incetinesc miscarile colonului si pot provoca sau agrava constipatia. Medicamentele ce pot fi procurate fara reteta si care trebuie evitate includ: antacidele continand hidroxid de aluminiu sau bismut, antihistaminicele si fierul. Pentru medicamentele pe baza de reteta, trebuie discutata cu medicul predispozitia la constipatie.

Este foarte importanta mentinerea unor obiceiuri regulate in ceea ce priveste scaunul. Se recomanda obtinerea unui scaun la acelasi moment in fiecare zi.
Activitatea colonului este mai accentuata dupa trezire dimineata sau dupa fiecare masa, deci necesitatea unui scaun este de obicei maxima dupa micul dejun. Este, de asemenea, important sa dam curs oricarei senzatii de scaun, in nici un caz sa nu amanam mersul la toaleta pentru ca intre timp necesitatea respectiva poate disparea.

Pe cat posibil, este de dorit sa controlam schimbarile in rutina zilnica. Asta pentru ca, de multe ori, constipatia apare in timpul calatoriilor, vacantelor sau situatiilor stresante. Este bine ca in aceste perioade sa avem la dispozitie fibre si supozitoare cu glicerina.

Si, nu in ultimul rand, exercitiile fizice regulate contribuie la imbunatatirea miscarilor muschilor colonului, avand consecinte cat se poate de pozitive asupra obiceiurile legate de scaun.
 

Comentariile 251-253 din 253

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • MANDA DOINA CAROLINA pe 21 Mar 2008, 22:31
    constipatie

    Am un baietel in varsta de 2ani si 3luni.Avem o problema cu constipatia;are scaun foarte tare si reuseste greu sa faca.Imi este teama de eventualele complicatii ce pot sa apara.As dori,daca se poate sa-mi dati cateva sfaturi in legatura cu aceasta problama. Va multumesc!

    0
    0

  • Stolojanu Ion pe 21 Mar 2008, 06:18
    Constipatie

    Mama mea are mari probleme cu constipatia. A fost internata in Tg-Jiu la spital, a facut colonoscopie, are un mic nodul pe colon dar nu cred ca are legatura cu constipatia. Sa stiti ca colonoscopia nu a reusit sa-i curete in totalitate colonul, de aceea medicul a fost in imposibilitatea de a citi intregul cliseu. Este mereu balonata si are si dureri uneori tot in acea zona. A capatat si o dependenta la niste prafuri care le ia in mod regulat si degeaba nu au efect. Medicul a trimis-o acasa spunandu-i ca nu are mare lucru . Ia dat o reteta dar nu pricepe nimic. Durerile au inceput sa reapara si constipatia este si mai dura. Mentionez ca mama mea munceste foarte mult fiindca sta la tara iar alimentatia a inceput sa o respecte, dar degeaba. Va rog cu mult respect sa-mi spuneti ce este de facut ?.

    0
    0

  • BALU MARIANA pe 29 Feb 2008, 11:23
    MEDICINA

    AS DORI UN MEDICAMENT CONTRA CONSTIPATIEI ALOPAT SAU NATURIST ,DAR SA DEA RANDAMENT ! DORESC UN MEDICAMENT F.PUTERNIC DAR SA NU FACA RAU !

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 6 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod