Cum îți poți păcăli creierul să mănânci mai puțin

Cât de sătul te simți după ce mănânci micul dejun sau o gustare poate avea legătură cu ceea ce este în mintea ta. Experiența de a mânca și de a bea este influențată de o serie de factori surprinzători, de la greutatea furculiței, la culoarea farfuriei și dimensiunea acesteia.

Iată cum îți poți păcăli creierul să mănânci mai puțin!

1. Folosește mai puțin zahăr în deserturile de casă și servește-le pe o farfurie albă

Culoarea farfuriei poate fi folosită pentru a evita comportamentele alimentare mai puțin sănătoase. Cercetările sugerează faptul că farfurille albe ne fac să credem că alimentele de pe ele sunt mai dulci. Într-un studiu, un desert cu căpșuni a fost evaluat ca fiind cu 10% mai dulce atunci când a fost servit pe o farfurie albă față de același desert pe o farfurie neagră.

Poți avea încredere că farfuria ta va contribui la percepția gustului dulce, în acest fel putând să reduci cantitatea de zahăr pe care o folosești în rețetele tale.

2. Ține farfuria în mâini

Una dintre provocările care vin atunci când încerci să mănânci mai puțin este faptul că nu te simți sătul cu mai puține calorii. Dar simțurile tale te pot ajuta să îi comunici creierului că ai mâncat suficient. Începe prin a ridica farfuria sau castronul de pe masă. Creierul nostru nu pare să separe alimentele și farfuriile.

Greutatea farfuriei sau a castronului din mâinile tale îi semnalează creierului că masa este substanțială și sățioasă.

3. Concentrează-te pe mâncare

Cu cât obții mai multe senzații de la mâncarea ta, cu atât vei fi mai fericit mâncând mai puțin. Acest lucru înseamnă îndepărtarea tuturor lucrurilor care îți distrag atenția de la masă și concentrarea pe mâncare. Închide televizorul ca să te uiți la ceea ce mănânci. Adu farfuria la nas și inspiră adânc. Cu cât ești mai atent la masă, cu atât este mai bine.

Creierul folosește aceste senzații pentru a ști când să te oprești din mâncat.

4. Imaginează-ți că mănânci înainte de a mânca

Dacă ai o slăbiciune pentru chipsuri, de exemplu, imaginează-ți că mănânci o cantitate mare de chipsuri înainte de a deschide punga. O cercetare realizată în 2010 a sugerat că atunci când îți imaginezi că mănânci un aliment anume poți reduce cât de mult mănânci. Cercetătorii cred că această vizualizare făcută în mod repetat îți poate reduce poftele alimentare în timp. 

iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod