Cei mai mari dusmani ai siluetei

Ciocolata noastra cea de toate zilele


Multe studii s-au mai facut si pe aceasta tema, unele sugerand ca ar fi benefica pentru inima, altele ca este nociva pentru sanatate. Majoritatea specialistilor sustin ca o ciocolata simpla cu un continut ridicat de cacao (peste 70%) daca este consumata cu moderatie nu dauneaza sanatatii si nici siluetei. Insa, problema apare in momentul in care pe langa ingredientele de baza (cacaua, untul de cacao) sunt adaugate alte ingrediente care modifica proprietatile benefice ale ciocolatei. Trebuie sa stim ca ciocolata (cacaua) contine teobromina, o substanta inrudita cu cafeina si in cantitati mici, o alta substanta numita feniletilamina.

 

"In special feniletilamina are o activitate usor halucinogena, dand o stare de euforie si putand crea dependenta de acest produs.

Se pare ca feniletilamina este capabila sa induca atractia, uneori bulimica, pe care o manifesta ciocolata, in special asupra persoanelor deprimate. Acest efect este potentat si de o alta substanta prezenta in ciocolata - salsolinolul care este un antidepresiv (...) Recent, s-a pus in evidenta, in ciocolata, prezenta anandamidei, care are o actiune asemanatoare canabinoidelor, explicand exacerbarea senzoriala si euforia induse de un consum exagerat de ciocolata", precizeaza prof. dr. Mencinicpschi.

 

Cum sa mananci sa nu te ingrasi?


Calitatea caloriilor este esentiala, de aceea conteaza enorm din ce fel de alimente provin ele. Caloriile oarbe sau moarte sunt cele de care trebuie sa ne ferim, de aceea evita alimentele rafinate, bogate in glucide cu index glcemic ridicat, inalt industrializate, dezechilibrate din punct de vedere nutritional.



In schimb, caloriile de inalta calitate sau caloriile vii se gasesc in macronutrientii alimentelor naturale, integrale si nu ingrasa, cin din contra au rolul de a preveni boala si imbatranirea precoce. De asemenea, "alimentele care contin calorii negative contribuie la slabirea fiziologica, naturala, fiind indicate supraponderalilor si obezilor", recomanda nutritionistul care enumera in cartea sa cateva dintre aceste alimente:

  • legume: varza, broccoli, telina, conopida, fasole verde, cicoare, sfecla rosie, morcovi, spanac, ceapa, praz, salata, mazare, alge, leustean, patrunjel, oregano, salvie, rozmarin, ardei gras, ardei iute, scortisoara, ciuperci, rosii. Specialistul ne recomanda sa consumam legumele in stare cruda sau preparate la abur, gratar, gratinate, sotate;
  • fructe: afine, cirese, prune, visine, mere, pere, caise, mure, zmeura, kiwi, banane, clementine, smochine, capsuni, portocale, piersici.
    Acestea trebuie consumate intotdeauna singure, dimineata, seara si intre mesele principale;
  • nuci, alune, seminte: alune de padure, nuci, migdale, nuci caju, seminte de pin, fistic, nuci de cocos. Consumate cu moderatie (50 g/zi) sunt benefice pentru sanatate si silueta;
  • proteine de origine animala: carne de pui slaba, gaina, fazan, vita, porc, iepure, peste consumate cu moderatie si preparate in alt mod decat prin prajire. De asemenea, nu uita de lactate si oua;
  • proteine de origine vegetala: soia nemodificata genetic, quinoa (are proteine de calitate biologica asemanatoare carnii), amarant, linte, naut, fasole;
  • grasimi sanatoase: acizi grasi esentiali omega 3 pe care ii gasim in somon, cod, hering, macrou, sardine, ton, alge marine.


Trucul specialistului: alimentele consumate cu ardei iute sau mustar (adevarat) pot determina cresterea ratei metabolismului bazal cu peste 33%.

De asemenea, cafeina si ceaiul verde stimuleaza metabolismul.

 

 

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anna pe 29 Iun 2010, 00:09
    maninca sanatos

    salut...daca te alimentezi corect si sanatos nu mai ai treaba de celulita...principalul seara dupa 6 nu mincati si consumati minim 2 litri apa si va fi tot ok

    0
    0

  • ginel pe 28 Iun 2010, 01:37
    cei mai mari dusmani ai siluetei

    Nici aici nu scapam de plinsul cit de mica am pensia.Dar internet folosesti , ai ? Da asa este '' ingredientele '' ascunse ale produselor ne cam dau batai de cap . Important e sa ne ajute cineva sa le cunoastem iar apoi cred ca depinde de noi , sau nu . Sa auzim de bine.

    0
    0

  • marya pe 26 Iun 2010, 14:25
    adevarat

    tot ce mincam sintem :dragi mei va intreb pe voi cei care cititi articolele de acest gen ;cu o pensie de 380 roni poti sa-ti permiti sa maninci sanatos ? noi mincam paine si cartofi care potolesc foamea ,fructa cind nu mai putem de pofta ,asta-i cauza ca sintem obezi si bolnavi daca fructele si lactatele ar fi aceesibile si muritorilor de rind ar fi perfect .

    0
    0

  • simona pe 25 Iun 2010, 10:15
    Batoanele de slabit

    Am auzit pareri diferite despre batoanele de slabit, bune sau nu? Eu mananc la gustarea de dupa-amiaza un baton si imi potoleste si foamea si pofta de dulce. Contine fructoza si dextroza, deci nu e bun?? Oricum, mi-e greu sa renunt la el, pt ca zahar nu prea mananc de obicei, iar fructele mancate separat de masa imi produc gol in stomac..:D . Multumesc pt un eventual raspuns!

    0
    0

  • Gacsi Eva pe 25 Iun 2010, 08:39
    Adevarat-

    Da intr-adevar asa este,totce lua din comert are adausuri nefavorabile corpului omenesc-pe scurt.Cartea d-lui profesor este fantastica,atat vol.1 cat si vol.2Ne deschide ochii iarasi.santem ceea ce mancam.Si ce mancam-nu putem controla doar prin oalele nastre cand le introducem..

    0
    0

  • antux pe 25 Iun 2010, 08:25
    aha!

    cei mai mari dusmani ai siluetei: produsele din comert!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod