Ce mananc atunci cand fac sport?

Subiectul alimentatiei corespunzatoare persoanelor care practica un anumit tip de sport este unul de mare importanta si in acelasi timp ridica si numeroase semne de intrebare. Este bine stiut faptul ca nutritia influenteaza aproape fiecare proces al organismului, in special pe cele care sunt implicare in producerea energiei si in recuperarea post efort.

Pentru a se putea intelege corect felul in care trebuie sa ne hranim atunci cand facem sport, este necesar sa se stie care sunt clasele principale de nutrienti (carbohidrati sau glucide, proteine si grasimi), care este rolul apei, al vitaminelor si al mineralelor in organism. Asadar dieta in efort este importanta nu numai pentru mentinerea sanatatii ci si pentru acoperirea nevoilor suplimentare ale organismului, rezultate in urma unui efort suplimentar.

Mai trebuie inteles faptul ca nu toate ramurile sportive sunt la fel, mai ales in sensul consumului de energie; fiecare tip de efort are nevoie de arderea anumitor nutrienti pentru a se elibera energie.
Se tot vorbeste despre sporturi care implica un efort aerob sau anaerob.

Foarte pe scurt, efortul aerob presupune cresterea necesarului de oxigen al organismului si necesita implicarea suplimentara a inimii si plamanilor pe parcursul lui. Pentru a se ajunge la metabolismul aerob este necesara o perioada mai mare de timp iar sporturile corespunzatoare acestui tip de efort sunt: alergarea, inotul, ciclismul, dansul, antrenamentele cardio, schi fond, etc.

Exercitiul fizic anaerob are un impact mai mic asupra sistemului cardiovascular, este de scurta durata si din aceasta categorie fac parte: fitness-ul, bodybuilding-ul, stretching-ul, Pilates, ridicarea greutatilor, sarituri, etc.

Odata inteleasa clasificarea eforturilor, se pune intrebarea: care este asadar legatura dintre ceea ce mancam si tipul de sport? Legatura este majora si ea are implicatii serioase in performanta si calitatea sportului practicat si mai ales in felul in care organismul se recupereaza dupa efort.
In timpul efortului organismul creeaza energie prin descompunerea diferitelor componente alimentare: glucide, lipide sau proteine.

Biochimistii au stabilit o corelatie clara intre tipurile de efort fizic si tipul metabolic asociat:

in efortul anaerob sursa de energie este constituita de: ATP, creatinfosfat si glucide (daca efortul dureaza mai mult de 3 minute);

in efortul aerob sursa de energie este constituita de glucide si grasimi.

Practic vorbind, este necesar sa se stie care sunt alimentele care pot furniza energia in cele doua tipuri de efort. ATP-ul si creatinfosfatul se formeaza in organism si sunt disponibile pentru furnizarea energiei in efortul anaerob (fitness-ul, bodybuilding-ul, stretching-ul, Pilates, ridicarea greutatilor, sarituri) daca alimentatia individului contine cantitati corespunzatoare de proteine si respectiv aminoacizi.


Glucidele si lipidele sunt promotorii furnizarii energiei in eforturile aerobe (alergarea, inotul, ciclismul, dansul, antrenamentele cardio, schi fond, etc) si deci acesti nutrienti trebuie sa se regaseasca in dieta celor care practica acest tip de efort.

Proteinele trebuie consumate in cantitati adecvate (1,8
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • caty pe 7 Dec 2012, 13:32
    regim

    va rog din suflet nu luati pastile, acum 5 ani am luat regenon si reductil, pastile prescrise de medic. Am slabit 15 kg dar dupa toata povestea asta a inceput calvarul, am 3 ani de cad lupt sa-mi reglez tiroida, a trebuit sa-mi refac ficatul si inima! Se pare ca nu am noroc cu tiroida si o sa ajung la operatie, nu fiti fraieri, nu va lasati inselati de medici ipocriti care au contracte cu farmaciile si care prescriu aceste medicamente doar in folosul lor. Aveti grija la alimentatie si multa miscare, consumati lichide, ciaiuri,

    0
    0

  • anamaria pe 20 Feb 2012, 13:39
    buna

    buna sunt ana maria ,am 19 ani jumatate si la varsta de 16 ani am avut aproape 80 de kg acum am 59 kg si tot ce am facut a fost sport fitnes acasa,singura,si am mancat mancare fiarta putin si de multe ori pe zi ,dar ciocolata ,paine ,suc acidulat aproape delok:D te pup bafta si ai multa ambitie:) bafta!!!

    0
    0

  • Alexandra22 pe 11 Mai 2010, 21:17
    Dieta

    Adrian, poti sa-mi spui si mie cam in cat timp ai ajuns de la 130 kg, la 69 kg? Si eu am probleme mari, sau cel putin mari/IMENSE, pentru mine. Nu sunt vreo tipa d'aia cu figuri care vrea sa arate mai mult decat PERFECT. Vreau doar sa slabesc atat cat sa ma simt eu bine in corpul meu. Vreau sa merg si eu la Parhon. Ce o fi o fi. Tot raul spre bine. Te rog mult si daca poti sa imi dai detalii despre cum ai reusit sa ajungi la Parhon si ce a urmat. Imi e si frica intr-un fel, nu stiu de ce, dar daca poti sa-mi dai mai multe detalii despre consultatie ti-as fi extrem de recunoscatoare.

    1
    0

  • adrian pe 6 Apr 2010, 20:43
    regim+sport

    buna seara,ma numesc Razvan si as dori sa stiu ce ar trebui sa mananc ca sa nu ma ingras.Tin sa spun ca de luni pana vineri alerg in fiecare seara(3 ture de casa poporului),cat despre mancare nu stiu ce ar trebui sa mananc..am avut 130 de kg si am fost la spitalul Parhon si acolo mi-au recomandat pastilele regenon,am slabit pana la 69 de kg(asta in clasa a 9a ) prin a 10a am inceput iar sa mananc paine si prostii si am pus pe mine enorm,in clasa a 11a am inceput din nou sa fac sport si sa tin regim dar nu am mai slabit la fel de mult.Acum sunt clasa a 12a,am 18 ani si nu reusesc sa mai slabesc,am ramas cu solduri si picioare gorase,fac sport in continuare dar degeaba ..va rog a-ti putea sa-mi recomandati un regim care sa ma ajute ? cer scz daca am scris prea mult

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod