Calorii mai putine in 10 pasi

Inainte de a evita bucataria, pe motiv ca mancarea inseamna kilograme in plus, afla cum poti avea o silueta de invidiat, renuntand la calorii de care nici macar nu iti va fi dor... In locul maionezei cu continut ridicat de grasime, opteaza pentru varianta light. Poti aplica aceeasi strategie pentru intreaga gama de produse lactate sau pentru sosuri - in general, exista pe piata alternative acceptabile sau inlocuitori. Au un gust excelent si, in plus, te scapa de caloriile in exces!

Fa o trecere in revista a experientei tale gastronomice. Si cand spunem acest lucru, ne referim atat la modalitatea de a gati, cat si la tipul de tigai si de vase pe care le folosesti in acest proces. Aplica solutiile de slabire pe care ti le oferim si iti garantam ca perspectiva ta asupra gatitului se va schimba complet!

1. Tigai din teflon. Pentru copt (paine, prajituri, fursecuri), dar si pentru gratar, soteuri si chiar supe, foloseste tigai si vase din teflon, care nu permit lipirea alimentelor sau a mancarurilor.
Tigaile din teflon reprezinta una dintre micile placeri ale vietii, deoarece nu te obliga sa "apelezi" la ulei. In loc de uleiul mai putin sanatos si "plin" de calorii, foloseste putin vin, apa sau suc/juice, in functie de nevoile... retetei.

2. Metoda de gatit. Renunta la prajirea alimentelor si a diferitelor ingrediente - prin prajire, acestea se "incarca" atat cu toxine, cat si cu un numar mai mare de calorii. Prefera mancarurile si preparatele sote, la gratar, coapte, fierte sau... fripte.

3. Foloseste o cantitate mai mica de zahar si/sau grasimi. O excelenta metoda este si aceea de a reduce, pur si simplu, cantitatea de zahar si/sau de grasimi pe care ti-o "cer" retetele tale preferate. Spre exemplu, inlocuieste jumatate din cantitatea de ulei necesara pentru prepararea unei prajituri cu fructe cu piure de fructe, suc de portocale sau de mere.

Pentru prajituri sau fursecuri, foloseste mai putin zahar (cu cel putin o treime decat este prevazut in reteta).
De asemenea, pentru a indulci cerealele cu lapte, foloseste nu zahar, ci fructe uscate. Aceste sfaturi pot fi aplicate cu succes pentru foarte multe dintre minunatele retete de budinci, siropuri, briose sau alte deserturi delicioase pe care le prepari.

4. Renunta la friptura unsa cu un amestec de condimente si unt/margarina. In loc sa ungi friptura cu un amestec de condimente si ulei, unt sau margarina, renunta la grasimile saturate si fragezeste carnea cu ingrediente mult mai usoare, mai savuroase si mai sanatoase, cum ar fi supa de legume, vinul alb sau sucul de portocale - in functie de preferinte si de tipul carnii preparate.

5. Carne slaba. Opteaza pentru carnea slaba si, inainte de prepararea acesteia, elimina toata grasimea vizibila. In mod ideal, carnea trebuie sa fie slaba in proportie de 91%. Poti apela si la un mic artificiu - in cazul in care iti place foarte mult carnea de vita, dar iti doresti sa mananci cat mai sanatos cu putinta, poti inlocui o treime din carnea de vita cu piept de pui sau de curcan (o carne foarte slaba).

6.
Lactate.
Cumpara sortimente de lapte, smantana, iaurt si branza fara grasime sau cu un continut extrem de scazut de grasime. Alternativele au un gust excelent si pot fi folosite cu succes in foarte multe retete. Laptele fara grasime este un ingredient foarte bun pentru creme, sosuri, placinte, inghetate si, bineinteles, pentru cafea sau ceai. Laptele condensat nu ar trebui sa se regaseasca pe aceasta lista, deoarece are un continut ridicat de zahar si de grasimi.

7. Ciocolata. Nu iti refuza placerea unei ciocolate delicioase! Insa inlocuieste ciocolata din retetele tale cu cateva linguri de cacao. Cu siguranta, vei obtine acelasi gust si aceeasi savoare, reducand insa substantial grasimile saturate continute de "dulcele interzis".

8. Oua. Atunci cand gatesti, inlocuieste doua albusuri cu un ou intreg, aceasta deoarece grasimea, colesterolul si majoritatea caloriilor continute de oua se regasesc in albusuri. In acest fel, reduci numarul de calorii, dar nu faci rabat de la gust.


9. Cereale. Consuma cereale integrale si paine, insa fii cu bagare de seama, mai ales la aceasta din urma. Cerealele, in special, sunt gustoase si contin nutrientii de care organismul tau are nevoie. Poate tot ele te vor ajuta sa renunti si la paine sau, cel putin, sa reduci consumul ei...

10. Portii mai mici. Redu portiile de mancare - nu este nevoie sa mananci foarte mult pentru a te satura. In plus, nu toti avem aceleasi nevoi nutritionale, astfel incat nu incerca sa fortezi pe nimeni sa manance la fel (de mult sau de putin) ca tine.

Pentru a usura tranzitia de la o portie "sanatoasa" la una ceva mai redusa, foloseste farfurii mai mici, iar prajiturile portioneaza-le in bucati mai mici, astfel incat sa iti ajunga si pentru prietena care te-a anuntat ca va veni in vizita.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • nu conteaza pe 8 Nov 2012, 11:05
    cretinisme la greu

    niste aberatii. de aia umblati toti cu suncile atarnand, pentru ca tineti cont de asemenea sfaturi de 3 lei. auzi, sa scoti carnea grasa din alimentatie... sa o inlocuiesti cu carne slaba... adica sa obisnuiesti corpul sa se hranesca cu proteine... da, un sfat excelent ce sa zic?! sa nu mai pui zahar, ci fructe uscate la prajituri..., tot cam aceeasi treaba... macar bine ca reduci din zahar, totusi... insa junk-ul tot junk... faina, zahar, fructoza la greu... si auzi-o si pe asta de mai inainte... sa inlocuiesti galbenusul cu albusuri... he he asta chiar e tare de tot, adica sa arunci la o parte toata valoarea oului si sa consumi proteina chiaoara din albus... bine ca nu recomanda sa il folosesti si crud (albusul) ca era chiar tare!!! Bafta in continuare in aberatiile voastre!

    0
    0

  • cassandra pe 22 Dec 2008, 00:16
    :P

    comentariul de la 8 este total gresit...1 ou ar trebui inlocuit cu 2 albusuri deoarece toate grasimile si caloriile predomina in galbenus,nu in albus....:) :P

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod