Alimenteaza-te sanatos in anotimpul rece

Acum, cand iarna aproape ca si-a intrat pe deplin in drepturi, este cu atat mai important sa ne asiguram ca ne alimentam sanatos, furnizandu-i organismului nostru necesarul zilnic de vitamine, minerale, carbohidrati si calciu. Aceste substante nutritive se gasesc, in procentajul optim, in delicioasele cereale pentru mic dejun, pe care iti recomandam sa le consumi cat mai des posibil - ideal, potrivit specialistilor in nutritie, ar fi de trei ori pe zi.

Cerealele pentru mic dejun iti asigura necesarul zilnic de fier

Cerealele sunt una dintre principalele surse de fier in alimentatia zilnica. Treizeci de grame de cereale asigura opt miligrame de fier, adica necesarul recomandat de fier pentru copiii cu varste intre 9 si 13 ani. Cantitati insemnate de fier, dar ceva mai greu asimilabile, contin radacina de patrunjel, smochinele, stafidele si caisele uscate, urzicile, cartofii fierti in coaja, migdalele si celelalte fructe cu coaja lemnoasa.


Se estimeaza ca, anual, circa doua miliarde de oameni din intreaga lume sufera de anemie, iar numarul celor care au carenta de fier este mult mai mare. Afectiunea se agraveaza daca, pe langa fier, organismul are carenta de vitamina A si B12, sau de acid folic. Masurile ce se impun pentru tratarea anemiei sunt corectarea deficientelor de vitamine si minerale printr-o alimentatie sanatoasa.

Cerealele pentru mic dejun ne asigura necesarul zilnic de carbohidrati

Unul dintre elementele esentiale ale unei diete sanatoase trebuie sa fie carbohidratii. Acesta dieta include alimente care contin amidon, cum ar fi: cerealele, painea, pastele fainoase, orezul, cartofii, taiteii sau pizza. Ei mai sunt cunoscuti drept carbohidrati complecsi, deoarece sunt compusi din mai multe hidrocarburi si e nevoie de mai mult timp pentru a fi digerati.

Toate cerealele de mic dejun sunt bogate in carbohidrati. Cantitatea de carbohidrati la 30 grame de cereale servite cu lapte partial degresat: Nestle Cornflakes - 30,8 grame; Nestle Fitness - 29,8 grame; Nestle Ciniminis - 29 de grame.


De asemenea, in anotimpul rece este cu atat mai important sa ne asiguram ca ii furnizam organismului nostru necesarul zilnic de calciu. Acest element are, printre altele, rolul de a favoriza asimilarea elementelor nutritive si eliminarea reziduurilor acide, in urma procesului metabolic.

Cerealele pentru mic dejun sunt o excelenta sursa de vitamine

Vitaminele sunt substante organice indispensabile functionarii normale a organismului si care, cu unele exceptii, nu pot fi sintetizate in cadrul metabolismului intern. Ele regleaza metabolismul prin sistemele enzimatice, lipsa unei vitamine putand deregla intregul organism. Este important de stiut ca vitaminele nu isi pot indeplini rolul in organism in lipsa celorlalte substante nutritive, mai ales a mineralelor.

Principalele vitamine prezente in continutul cerealelor sunt vitaminele complexului B (B1 - tiamina, B2 - riboflavina, B3 - vitamina PP sau nicotinamida, B5 - acidul pantotenic, B6 - piridoxina, B12 - cobalamina, acidul folic) si vitamina C.


Cerealele pentru mic dejun sunt recomandate in alimentatia zilnica intrucat contin grasimi nesaturate, cantitati importante de fibre si carbohidrati. Cerealele sunt si o excelenta sursa de vitamine de tipul B, minerale - precum fier, magneziu, cupru, fosfor si zinc - si antioxidanti.

Cerealele, o sursa importanta de fosfor si magneziu

Ca si vitaminele, mineralele sunt foarte importante pentru buna functionare a organismului, care nu este sanatos daca aceste substante sunt in deficit. Mineralele reprezinta aproximativ 5 la suta din greutatea organismului, iar cele mai importante sunt urmatoarele: calciu, fosfor, potasiu, magneziu si sodiu.

Fosforul este necesar pentru o structura normala a oaselor si a consistentei acestora (mentine sanatatea sistemului osos si a danturii). De asemenea, are un rol important in asimilarea glucozei si transformarea ei in energie. Acest element este necesar pentru functionarea normala a muschilor, sistemului nervos si pentru producerea energiei.
Magneziul este necesar pentru mentinerea sanatatii sistemelor de reproducere si imunitar, ca si pentru refacerea si regenerarea tesuturilor. De asemenea, are un rol important in functionarea optima a inimii.

Pentru a te asigura ca organismul tau nu este lipsit de nici una dintre aceste substante importante, consuma zilnic cereale cu lapte sau iaurt. Sunt delicioase si usor de preparat si te ajuta sa treci mult mai usor peste aceasta perioada friguroasa, fara ca sanatatea ta sa aiba de suferit. Nu este oare mult mai usor sa previi decat sa tratezi?
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • emyia pe 15 Aug 2008, 18:34
    mineralele

    calciu, fosfor, potasiu, magneziu si sodiu..... si...in ce alimente se gasesc????

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod