Alimente care iti imbunatatesc starea generala

Psihologii spun ca aproape toate alimentele placute la gust iti influenteaza starea prin cresterea de suplimenti endocrini care te fac sa te simti bine. Urmatoarele alimente prezentate nu numai ca au un gust bun dar multe dintre ele au compusi care te vor ajuta sa te simti bine, sa-ti limpezesti mintea si sa previi starile depresive.

Incearca sa mananci o cat mai mare varietate din aceste alimente; este nesanatos sa mananci o cantitate foarte mare doar dintr-unul singur.

- avocado este unul dintre cele mai bogate plante in vitaminele B, inclusiv vitamina B6. O jumatate de avocado iti asigura o treime din necesarul tau zilnic. Se pare ca vitamina B6 iti imbunatateste foarte mult starea, iar persoanele care sufera de depresii au nevoie de ea. Cel mai potrivit este sa iei un avocado copt bine si sa-l storci usor.
Daca este inca crud, el se va coace in cateva zile la temperatura camerei.

- bananele contin magneziu si te ajuta sa-ti relaxezi tensiunile inter-musculare. O singura banana iti poate oferi necesarul zilnic de vitamina B6 care te ajuta sa lupti impotriva starilor depresive.

- ceaiul de musetel are un usor efect impotriva anxietatii si actioneaza ca un sedativ foarte usor. Toarna o cana de apa fierbinte, dar nu clocotita, peste doua lingurite de flori uscate de musetel sau peste un pliculet de ceai. Asteapta cinci minute, strecoara si bea.

- ciocolata. Semintele de cacao contin feniletilamine, un compus care ajuta cresterea adrenalinei si dopaminei, care iti imbunatatesc starea generala. Un studiu facut in anul 1996, a demonstrat faptul ca ciocolata contine mici cantitati de anandamina, o substanta asemanatoare cu aceea continuta de marijuana, dar multi specialisti spun ca aceste cantitati sunt mult prea mici pentru a avea vreun efect.
Acestia spun ca ciocolata te face sa te simti bine numai datorita gustului extraordinar pe care il are aceasta. Ciocolata neagra de calitate este cea mai sanatoasa si este bine sa nu mananci mai mult de una pe zi.

- semintele de in. Un studiu din anul 2000 facut de Universitatea din Arizona, Colegiul pentru sanatate publica din Tucson, a aratat faptul ca persoanele al caror sange are un continut scazut de acizi grasi omega-3 sunt predispuse la stari depresive. Alte studii au demonstrat faptul ca un aport de acizi grasi omega-3 iti poate imbunatati starea. Pentru a face ca nutrientii benefici sa fie bine absorbiti de organism, poti rasni semintele de in intr-o rasnita de cafea si sa presari doua lingurite din praful obtinut peste salate sau cereale. Pastreaza semintele de in in congelator.

- faina de ovaz este bogata in vitamina B1.
Chiar si cea mai mica deficienta din aceasta vitamina poate impiedica buna functionare a creierului. Spre deosebire de alte surse pentru aceasta vitamina, cum ar fi carnea de porc si ficatul, faina de ovaz este foarte saraca in grasimi saturate si foarte bogata in fibre solubile, cu un efect foarte bun asupra inimii.

- sucul de portocale. Un pahar cu suc de portocale iti poate asigura 18% din necesarul tau zilnic de acid folic, una din vitaminele B care previne starile de depresie. Mai multe studii au demonstrat faptul ca persoanele cu un nivel scazut de acid folic sunt cu mult mai predispuse la depresie decat cele cu un nivel normal.

- cartofii au un efect calmant deoarece curata fluxul sangvin de amino acizi care lupta impotriva altor amino acizi, tryptophan. Cand acesta ajunge la creier, ajuta la producerea serotoninei, cea care induce calmul.
Daca intr-adevar simti nevoia sa te relaxezi, mananca o farfurie cu cartofi copti; daca ii vei manca impreuna cu alte alimente bogate in proteine, s-ar putea ca acestea sa neutralizeze efectul.

- hamburgeri vegetarieni. Este bine sa mananci proteine atunci cand vrei sa-ti limpezesti mintea. Proteinele contin amino acidul tyrosine, care stimuleaza sinteza dopaminei si a norepinephrinei, cele care contribuie la agerimea intregului organism. Hamburgerii vegetarieni bazati pe soia sunt o sursa sanatoasa de proteine vegetale.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • leontina pe 1 Iul 2008, 21:49
    obezitatea

    vreau sa slabesc dar sa si mananc normal, am 1,5 m si 70 Kg

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod