Panettone (Italia)

Panettone este o prajitura inventata dintr-o gresala, in Italia, in secolul al-XV-lea. Preparatul unui bucatar, despre care legenda spune ca se chema Toni, s-a ars, astfel incat acesta a trebuit sa incropeasca repede ceva in loc. Folosind cateva ingrediente simple, a facut un fel de cozonac, care a cucerit papilele gustative ale lui Ludovico di Moro, care, incantat, a intrebat cine a facut painea. I s-a spus ca Toni! Ludovico a raspuns: "Aceasta sa fie painea lui Toni" - adica "pane di Toni", panettone! Este o mare diferenta intre Panettone facut in casa si cel cumparat. Daca nu ma credeti, incercati reteta!

Vezi aici 100 de reţete de Paşte!

Panettone este o prajitura inventata dintr-o gresala, in Italia, in secolul al-XV-lea. Preparatul unui bucatar, despre care legenda spune ca se chema Toni, s-a ars, astfel incat acesta a trebuit sa incropeasca repede ceva in loc.

Folosind cateva ingrediente simple, a facut un fel de cozonac, care a cucerit papilele gustative ale lui Ludovico di Moro, care, incantat, a intrebat cine a facut painea. I s-a spus ca Toni! Ludovico a raspuns: "Aceasta sa fie painea lui Toni" - adica "pane di Toni", panettone! Este o mare diferenta intre Panettone facut in casa si cel cumparat.

Daca nu ma credeti, incercati reteta!

Ingrediente si cantitati:

- 30 grame de drojdie uscata
- 600 grame de faina
- 100 grame de zahar pudra
- 200 grame de unt
- cateva linguri cu lapte
- 3 oua
- coaja de la o portocala si de la o lamaie, fin rasa
- 200 grame de stafide (albe si rosii)
- 100 grame de caise uscate, taiate in bucatele de dimensiunea stafidelor
- migdale prajite si sfaramate in bucatele
- un praf de sare

Mod de preparare:

 
1. Desfa drojdia uscata in doua-trei linguri cu lapte cald si amestec-o cu o lingurita cu faina, lasand-o apoi sa creasca 20-30 de minute intr-un loc cald.

2. Amesteca in faina proaspta cernuta drojdia preparata si sarea, adaugand pe rand untul moale, zaharul si ouale.
Framanta aluatul pana devine suplu.

3. Amesteca in aluat stafidele, caisele taiate si migdalele, coaja de lamaie si portocala.

4. Unge bine cu unt o cratita cu pereti inalti si tapeteaz-o cu folie de aluminiu. Unge cu unt si tapeteaza apoi cu faina.

5. Fa un guguloi mare din tot aluatul si pune-l in cratita. Lasa-l sa creasca circa o ora, intr-un loc caldut, acoperit cu un prosop curat si putin umezit. Unge-l cu ou batut si da-l la cuptor (incins bine la 180 de grade), la foc mic, circa 45 de miunute.

6. Este gata cand a devenit ferm, capatand o crusta aurie.
Lasa-l sa se raceasca bine in vasul in care s-a copt, apoi poti servi.

Sfat Eva.ro: Este delicios pudrat din belsug cu zahar sau uns cu miere, alaturi de un vin dulce sau cacao cu lapte. Poate fi glazurat cu ciocolata sau cu crema din fructe.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod