Cum ne amesteca dragostea

Se spune ca barbatul este de pe Marte si femeia de pe Venus, insa cei doi devin aproape asemanatori atunci cand se indragostesc. Amestecul de caracteristici...
Se spune ca barbatul este de pe Marte si femeia de pe Venus, insa cei doi devin aproape asemanatori atunci cand se indragostesc. Amestecul de caracteristici comportamentale incep sa apara la membrii ambelor sexe atunci cand sunt strapunsi de sageata lui Cupidon.

Barbatii indragostiti experimenteaza o scadere a nivelului de testosteron. Insa la femei, fenomenul este exact invers. Nivelul lor hormonal, care duce la o crestere a agresivitatii si a vietii sexuale, se mareste. Acest efect a fost descoperit de oamenii de stiinta italieni care au masurat nivelul hormonal la 12 barbati si 12 femei care au spus ca s-au indragostit in ultimele sase luni inainte ca acest studiu sa fie facut. De ce se intampla astfel, a ramas inca un mister.

Femeile devin ca barbatii


Donatella Marazziti, care a condus echipa de cercetatori din cadrul Universitatii din Pisa, a declarat: "Barbatii, intr-un anume fel, au deveni mult mai asemanatori cu femeile, iar femeile au devenit ca barbatii. Este ca si cum natura si-ar dori sa elimine ceea ce ii diferentiaza pe barbati de femei, deoarece este cu mult mai importanta supravietuirea si imperecherea la acest nivel".

Cercetatorii au mai descoperit si o crestere a nivelului de hormoni ai stresului - cortison - atat la barbatii, cat si la femeile indragostite, indicand faptul ca perioada de indragostit poate fi stresanta.

Rezultatele obtinute in cazul voluntarilor proaspat indragostiti au fost comparate cu masuratorile hormonale efectuate pe un alt grup de 24 de femei si barbati care erau fie singuri, fie intr-o relatie stabila de lunga durata.

In anul 1999, aceeasi echipa de specialisti a descoperit faptul ca nivelul de serotonina din creier, care are un efect calmant, scade mult sub nivelul normal la persoanele care afirma ca sunt indragostite, ca si la persoanele care sufera de unele tulburari obsesive devenite patologice. Ambele categorii isi petrec majoritatea timpul fiind obsedate de un lucru sau de o persoana anume.

Cresterea activitatii sexuale


Andreas Bartels, de la University College London, a verificat aceste rezultate si a concluzionat ca schimbarile la nivel hormonal pot fi cauzate, pur si simplu, de intensificarea activitatii sexuale. "Exista un grad mare de afectivitate, insa exista fara indoiala si o activitate sexuala extrem de crescuta", afirma acesta.

Oricum, Donatella Marazziti a accentuat faptul ca participantii urmariti pe parcursul acestui studiu aveau o viata sexuala apropiata de a persoanelor care faceau parte din celalalt grup, care nu erau indragostite la momentul respectiv. Si mai mult decat atat, multe alte studii sugereaza faptul ca nivelul de testosteron la barbati este in crestere atunci cand activitatea sexuala se intensifica.

Daca schimbarile la nivel hormonal ar fi fost cauzate numai de activitatea sexuala, nivelul de testosteron ar fi mereu in crestere la barbati si nu ar mai scadea. Insa schimbarile hormonale care au fost urmarite pe parcursul studiului initial au aparut doar pe perioada in care persoanele implicate simteau "primii fiori ai iubirii", perioada care nu are o durata foarte mare de timp.

Cand Marazziti i-a retestat pe aceeasi voluntari care au participat la studiu, insa doi ani mai tarziu, aceasta a observat faptul ca nivelul lor hormonal revenise la valorile normale.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod