8 Martie, ziua în care femeile câştigă puţin mai bine în raport cu bărbaţii

Un studiu recent vorbeşte despre faptul că femeile din România nu sunt drastic discriminate în privinţa salariilor în raport cu bărbaţii. E o diferenţă de sub 10 procente, fiind clasaţi pe

Girl with bouquet of flowers in her hands. Flowers, Spring, Roma

Un studiu recent vorbeşte despre faptul că femeile din România nu sunt drastic discriminate în privinţa salariilor în raport cu bărbaţii. E o diferenţă de sub 10 procente, fiind clasaţi pe primele locuri în Uniunea Europeană în ce priveşte raportul veniturilor dintre cele doua sexe. 

Pe de altă parte, femeile din România stau mai bine la educaţie în comparaţie cu bărbaţii, un procent mai mare de femei au studii liceale şi universitare. Problema care apare e procentul mare de femei care nu lucrează pentru un salariu.

Jumătate dintre ele nu au venituri constante, un procent mic în comparaţie cu Suedia, unde peste 70 la sută din numărul total al femeilor au un job.

În România, cea mai mare problemă e cu femeile din mediul rural. Aici nu au niciun fel de oportunitate de angajare şi atunci preferă să se ocupe de creşterea copiilor şi de lucrări agricole pe lângă casă. În mediul urban, un procent mare de femei lucrează în profesii calificate. De fapt, din proprie experienţă pot spune că ele sunt mai disciplinate şi rezistă mai mult la rutină decât bărbaţii.

Sistemul de educaţie naţional a ratat în multe locuri, dar nu a dat greş în privinţa femeilor.

Într-un mod fericit, rigiditatea familiei şi accentul pus pe disciplină în şcoală au creat, în timp, bărbaţi rebeli şi femei răbdătoare.

Astăzi, în România, femeile sunt mai ataşate de locurile lor de muncă în comparaţie cu bărbaţii aflaţi permanent în căutarea unei soluţii magice.

În mediul urban, de fapt, disciplina şi răbdarea femeilor s-au dovedit a fi câştigătoare. Multe dintre ele au poziţii de top în management, sunt independente şi câştigă decent. Sunt multe cazuri în care ele sunt sursa principală de venit în timp ce bărbatul ori nu lucrează, ori trece de la o slujbă la alta, fără să se adapteze.

Astăzi, la 25 de ani de la prăbuşirea comunismului avem femei în politică dar şi în afaceri la cel mai înalt nivel.

Suferim mult în ce priveşte violenţa domestică şi mărimea veniturilor, în România fiind încă foarte greu pentru o mamă singură să se întreţină şi să asigure copiilor un trai decent.

Se manifestă încă la nivelul societăţii o discriminare a femeilor mai mult în ce priveşte raporturile din familie. Chiar dacă sunt angajate, foarte multe treburi din casă cum ar fi gătitul, spălatul, pregătirea copiilor pentru şcoală cad în sarcina lor.

Dar pentru ca aceste lucruri să se schimbe, ar trebui să se vorbească mai mult despre aceste probleme, iar dinspre societatea civilă să existe o presiune mai mare în ce priveşte manifestarea egalităţii între sexe.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod