Zambila, delicata ca primavara insasi!

Zambilele sunt plante bulboase extrem de apreciate. Se cultiva foarte mult pentru incantatoarele lor flori parfumate, care au culori pastelate minunate.

Zambilele sunt plante bulboase extrem de apreciate. Se cultiva foarte mult pentru incantatoarele lor flori parfumate, care au culori pastelate minunate. Planta infloreste primavara. In comert exista si bulbi care, cultivati fortat, infloresc in ultimele zile de iarna.

Cultivare:

Bulbii care n-au fost fortati infloresc primavara, iar cei fortati, iarna. In casa, se pot cultiva ambele tipuri, dar plantele in ghiveci infloresc doar o singura data si de aceea trebuie cumparate altele noi in fiecare an.

Dupa incheierea perioadei de inflorire nu aruncati bulbii, ci plantati-i in loc descoperit la adancime de 15 cm; pot inflori anul urmator.

Plantati fortat bulbii in septembrie: vor inflori in preajma Craciunului. Cei nefortati se planteaza in ianuarie si vor inflori primavara.

Asezati un strat de pamant pe fundul unui castron, iar deasupra lui, bulbii: asezati-i la mica distanta unii de altii, aproape sa se atinga. Umpleti spatiile goale cu pamant, astfel incat la suprafata acestuia sa apara doar varfurile bulbilor.

Asezati castronul la intuneric, intr-un loc racoros si umed, acoperit cu un strat de turba gros de 15 cm (puteti sa-l ingropati in gradina sau sa-l puneti intr-o cutie plina cu turba).

Cand varfurile frunzelor incep sa se iveasca din stratul de turba, transferati castronul intr-un loc luminos, la circa 10 grade Celsius, crescand treptat temperatura pana la maximum 18 grade Celsius.

Asezati bulbii in ghiveci si udati-i regulat. Puteti sa asezati bulbii si la gura unor vase de sticla adecvate, umplute cu apa - partea inferioara a bulbilor trebuie permanent sa atinga usor suprafata apei.

Reproducerea:

Zambilele cultivate sunt toate hibrizi sterili.

Chiar daca s-ar obtine prin insamantare plante mature, acestea ar fi diferite de cele originare. De aceea se multiplica exclusiv pe cale vegetativa, separand bulbii, care se dezvolta in jurul celui principal, si replantandu-i separat vara, in timpul perioadei de repaus.

Pericole si precautii:

Daca udati excesiv planta, mai ales in perioada de repaus, bulbul mucegaieste sau putrezeste. Cand sunt extrasi din pamant pentru replantare, presarati asupra bulbilor o pulbere anticriptogamica, in special daca au fost usor bruscati (loviti).


Daca observati pe bulbi acarieni sau larve de muste, introduceti-i in apa calda, la 45 de grade Celsius timp de o ora inainte de a-i planta.

 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Anibas pe 8 Apr 2010, 20:03
    Despre zambila

    Mie imi plac aceste flori de la varsta pe care o am(10 ani).

    4
    2

  • Floaretanara pe 5 Mar 2010, 20:09
    Am descoperit.....

    De la varsta mea de 13 ani am inceput asa numita ,,obsesie de flori''.De fiecare data cand vad florile din casa sunt atras si le alint de aceea am si eu 3 zambile frumoase foc care le cresc cu dragoste si le hranesc cu cel mai mic detaliu.Si da rezultate mi-a inflorit zambilele fara sa fie cat de putin un loc uscat.

    5
    3

  • Andreea pe 11 Ian 2010, 19:55
    Ajutor !!!

    Am si eu o zambila careia nu ii merge prea bine.De la Craciun pana acum i-a dat frunzele dar de doua zile s-au ofilit si s-au lasat in jos.Imi e foarte frica sa nu moara .Nu-mi dau seama daca a fost prea cald in camera sau am udat-o prea des si de aceea nu stiu ce sa fac acum : sa nu o mai ud sau sa o mut intr-un loc mai racoros ? Astept un sfat va rog !!!

    13
    0

  • wassy pe 9 Mar 2009, 13:30
    zambila

    vreau sa plantez zambile in sera . Ce fel de bulbi imi trebuie ? Cei care au fost fortati s-au ce i care nu au fost fortati avind an vedere ca vreau sa infloreasca an perioada sf.Valentin- 8 martie

    22
    6

  • david pe 14 Dec 2008, 17:27
    sera

    vreau sa stiu cand se poate planta in sera si cat dureaza pana infloresc ? se pot planta in ianuarie?

    30
    16

  • MIHAI pe 26 Apr 2008, 08:43
    ZAMBILA CUMPARATA DIN FLORARII

    Am cumparat un ghiveci cu o zambila am replantato intr-un ghiveci mai mare ,a trecut perioada de inflorire ,au ramas frunzele verzi cum procedez cu ea pentru ca vreau sa o pastrez si la anul sa infloreasca iara. cu stima MIHAI BUGEAC

    72
    27

  • adriana&adrian pe 23 Mar 2008, 08:54
    despre zambile

    foarte frumoase zambilele am si eu o gradina numai cu zambile poop dulce pe toti care iubesc florile

    33
    5

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod