Yucca, o planta-medicament...

Genul Yucca reprezinta unul dintre cele mai remarcabile grupuri de plante florale native din America Centrala. Include in jur de 40 de specii, majoritatea...

Genul Yucca reprezinta unul dintre cele mai remarcabile grupuri de plante florale native din America Centrala. Include in jur de 40 de specii, majoritatea acestora cultivandu-se in sud-vestul Statelor Unite ale Americii si in Mexic.

Desi adesea sunt asociate cu zona arida a deserturilor, unele specii sunt originare din sud-estul SUA si din insulele caraibiene.

Originara din America Centrala (Mexic si Guatemala), Yucca era folosita de populatia maya in urma cu 2000 de ani ca medicament si hrana. Ea a devenit din anii '60 foarte populara ca planta de apartament.

Frunzele sunt dispuse sub forma de manunchiuri, ca la palmieri, iar tulpina este acoperita de urmele frunzelor cazute si seamana cu un picior de elefant.

In locurile natale, planta ajunge pana la 12 m inaltime, iar diametrul manunchiurilor de frunze este intre 50 si 100 cm. Atentie foarte mare la varfurile frunzelor! Sunt foarte ascutite si pot produce rani!

Ceea ce diferentiaza acest gen de alte plante florale este metoda sa unica de polenizare: o molie-femela din genul Tegeticula este "programata" genetic sa "indese" un micut graunte de polen in cupa fiecarei flori...

ceasta relatie este benefica ambilor parteneri si este vitala pentru supravietuirea atat a plantei, cat si a insectei. In fapt, plantele Yucca ce sunt cultivate in alte tari decat cele de origine, regiuni in care aceasta specie de molie nu exista, nu vor produce seminte decat daca sunt polenizate manual.



Yucca apartine familiei de plante Liliaceae, iar unele specii ale genului tin de familia Agavaceae. Numele Yucca deriva de la "yuca", un nume care desemneaza maniocul sau planta tapioca (Manihot esculenta) din familia euphorbia (Euphorbiaceae).

"Yuca" nu reprezinta insa acelasi lucru cu Merremia aurea (gloria diminetii), o minunata planta cu flori galbene, care creste in Cape Region din Baja, California. Aparent, legatura dintre Yucca si manioc o reprezinta faptul ca ambele au fost cultivate pentru mancare - radacinile de manioc sunt bogate in amidon, iar mugurii sau tulpina plantelor tinere de Yucca sunt la fel de comestibile.



Yucca are un aspect impresionant datorita manunchiului sau de frunze lungi, ascutite, si datorita tulpinii sale groase. Este perfect potrivita unui interior minimalist si "da bine" in fata unui background sau a unui perete varuit intr-o culoare plictisitoare.

Cele mai cunoscute plante Yucca devenite plante de apartament sunt urmatoarele varietati: Yucca aloifolia (frunze ascutite, extrem de dese) si Yucca elephantipes (al carui manunchi de frunze este ceva mai lejer, cu frunze cazute, si seamana cu un picior de elefant).

Aceasta din urma varietate este numita, de asemenea, Yucca fara coloana sau crinul pin. Florile albe, in forma de clopotel pot aparea dupa mai multi ani de dezvoltare a plantei.



La varietatea Yucca elephantipes, pe care o cultivam in spatii protejate, frunzele arata ca niste panglici verzui cu varful moale, avand uneori usoare nuante albastrui. Frunzele cresc aproximativ 20 cm pe an. Din cauza conditiilor de interior, planta nu infloreste.

Yucca elephantipes se produce in doua variante: cu tulpina si fara. In cazul varietatii cu tulpina, inaltimea plantei depinde de marimea butasului folosit.
 

Comentariile 1-50 din 59

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • DANIEL ILIESCU pe 19 Aug 2014, 22:32
    yunca

    atentie la plantele tropicale unele sunt plante de interior sau de apartament si mai sunt si plante de exterior sau de terae ,gradina ele trebuiesc ingrijite conditiilor meteo climatice care au ost invatatesa se aclimatizez de aceea recomand ca sa va interesati de ce fel sunt plantele si dupa aceea sa le puteti intretine .

    0
    0

  • adelina pe 11 Mar 2014, 23:46
    yucca

    Doneaza cineva o yucca? Sunt iubitoare de plante si tocmai m-am mutat intr-o alta locuinta...imi doresc foarte tare o yucca:)

    0
    0

  • Ciprian pe 14 Mar 2013, 17:06
    Vand Yucca

    Vand Yucca 1,8m.. trunchi de 1,6m si 5 brate in varf. Pret 150 lei, CONSTANTA - 0724740096

    0
    0

  • ramona pe 16 Oct 2012, 11:54
    yucca

    Si eu am o planta yucca si nu stiu ce sa ii fac, se ofilesc frunzele. va rog spunetim ce sa fac k nu vreau sa o perd

    11
    0

  • elena pe 24 Iul 2012, 16:40
    despre yuca,dracena si alte flori

    Cea mai grava problema a multor iubitoare de flori este faptul ca le uda prea mult ! in urma unei emisiuni tv, am schimbat regimul de udare al tuturor plantelor pe care le am atat in casa cat si afara : le ud mai rar; unele chiar si numai o data la doua saptamani iar trandafirii de afara si numai odata pe luna si toate arata excelent ! nu-mi venea sa cred; isi intaresc tulpina si frunzele iar florile sunt de o frumusete ...

    6
    3

  • denisa pe 7 Feb 2012, 14:03
    yucca

    am si eu o planta yucca dar i se tot ofilesc frunzele si nu stiu ce sa ii fac,va rog vreau un raspuns nu vreau sa o pierd

    27
    4

  • lucian pe 7 Ian 2012, 13:51
    cum pot satai yuca va rog sa ma ajutati

    cum sa tai planta

    44
    7

  • Alisse pe 22 Mai 2011, 21:19
    Yucca

    Va intereseaza mai mult despre Yucca? Stiu unde putem gasi informatiile pe care le cautati; http://www.lifestory.ro/casa-si-gradina/plante-ghiveci/yucca-sau-palmierul-din-balcon.html detine toate detaliile legate de yucca, iar daca te intereseaza alte plante de apartament, nu ezita sa te uiti pe celelalte articole, iti garantam ca ai sa gasesti ceea ce cauti.

    11
    2

  • ispas lucian ionut pe 6 Mai 2011, 19:36
    am

    adr maill ispas_ionut2009@yahoo.com

    7
    2

  • ispas lucian ionut pe 6 Mai 2011, 19:32
    ROG explicatii

    am o yucca primita de curand are 50cm cum o ud,dupa cat timp o mut an alt ghiveci,taierea tulpinii si tot ce tine de angrijirea ei.Multumesc frumos!

    16
    4

  • catalina pe 27 Mar 2011, 21:08
    vand yucca

    nr contact 0767.588.051 sau adresa de e-mail: catalina.zlate@yahoo.com

    5
    1

  • catalina pe 27 Mar 2011, 21:07
    Vand yucca

    dimensiune:2 metri si ceva...tind sa cred ca are 2 metri jumatate-este cat inaltimea unei sufragerii de casa(nu apartament) pret:23.000.000 ROL/ 230 RON

    2
    1

  • cristina pe 20 Feb 2011, 11:26
    yucca

    am si eu una am primito de ziua mea si nu stiam cum sao ingrijesc imi vine greu sa cred ca se uda de 2 ori pe luna eu o ud la 2 zile si daca nu o ud i se ingalbenesc frunzele as vrea sai schimb ghiveciul cu unu mai mare da mi frica sa nu o stric poate are cineva o idee cind ar trebui sai schib pamintul si ghiveciul si ce fel de pamint sai cumpar

    9
    4

  • elena pe 16 Feb 2011, 14:25
    yucca

    buna eu sunt o iubitoare de flori dak poate cineva sa ma ajute sa imi dea si mie un pui de yucca as fi foarte recunoscatoare.va multumesc si ma puteti gasi pe mess cu id torokelenaecaterina

    17
    0

  • costel pe 4 Ian 2011, 13:47
    yucca mea

    Am o yucca imensa. Am taiat-o de doua ori si in primavara o tai iarasi.Am produs la a doua taere mai multi butasi pe care i-am dat la prieteni.Nu e greu dar sant cateva secrete.0765463532pentru informatii.

    16
    5

  • viorel pe 28 Dec 2010, 20:40
    yucca

    eu i-am schimbat ghiveciul de cum am luat-o.si i-a mers f bine dar de la un timp frunzele de la baza se ingalbenesc si se usuca.m-am gandit ca are lipsa de apa si am inceput sa o ud mai des [folosec doar apa de izvor]cred ca am facut o mare gresala mi frica sa nu-i putrezeasca radacina.sper sa nu moara.

    19
    4

  • Boariu Nicoleta pe 26 Oct 2010, 11:42
    Multiplicarea plantei yucqa

    Buna....va rog frumos spuneti-mi si mie cum pot sa multiplic aceasta planta ...?? de unde sa o tai si ce trebuie sa ii fac ...va rog

    29
    12

  • Roxy pe 16 Sep 2010, 07:12
    Yucca

    Am o Yucca de jumatate de an si dupa ce i-am schimbat pamantul si ghiveciul a inceput sa i se ingalbeneasca frunzele de la radacina. Care este cauza? Ce pot sa fac? Mentionez ca ii da frunze in continuare adica pare ca ii merge bine dar nu inteleg de ce i s-au uscat acele frunze de la baza?

    22
    0

  • maia pe 12 Sep 2010, 15:51
    yucca

    am o yucca inalta de 1,6 m care nu a fost taiata niciodata, as vrea sa o multiplic si nu stiu cand sa o tai nici de unde si cum sa o fac, ajutoooor!!!!!!!!!!!!!!!!

    40
    7

  • ionut pe 5 Sep 2010, 12:57
    sa uscat yucca

    nu stiu ce pot sa fac in privinta plantei mele pentru ca am 3 ghivece cu yucca si doua din ele aproape au murit. nu stiu cum sa le ingrijesc..va rog daca are cineva mai multa experienta ajutatima cu un sfat ... multumesc

    24
    1

  • bogdan pe 15 Mai 2010, 08:57
    yucca

    niste sfaturi utile: 1. iarna se uda o data pe saptamana, dar depinde de temperatura in camera. daca temp este peste 21 grade se uda la 4-5 zile la fel si vara 2. planta iubeste lumina, eu am tinut-o pe a mea intu-un loc putin intunecos dar care avea totusi lumina si frunzele i se ingalbenise; eu o tin pe a mea 4-5 ore in bataia razelor dar nu direct si ii merge ff bine

    10
    1

  • bogdan pe 15 Mai 2010, 08:56
    yucca

    niste sfaturi utile: 1. iarna se uda o data pe saptamana, dar depinde de temperatura in camera. daca temp este peste 21 grade se uda la 4-5 zile la fel si vara 2. planta iubeste lumina, eu am tinut-o pe a mea intu-un loc putin intunecos dar care avea totusi lumina si frunzele i se ingalbenise; eu o tin pe a mea 4-5 ore in bataia razelor dar nu direct si ii merge ff bine

    5
    2

  • florin pe 6 Mai 2010, 10:08
    despre...

    Decat sa cititi de pe site-uri conditiile de creste care de multe ori sunt si gresite mai bine studiati conditiile in care cresc plantele in mediu natural, cititi despre clima din regiunea de unde sunt importate plantele, cititi mai multe forumuri de unde puteti lua idei direct din experienta altora si nu din articole.

    4
    4

  • florin pe 6 Mai 2010, 10:03
    despre...

    daca vreti raspunsuri la comentarii intrati pe forumuri si bloguri, ca astia de la eva nu au timp de prostii", ei au facut articolul care le aduce trafic, restul nu intereseaza. vis-a-vis de problemele pe care le aveti cititi conditiile pe care trebuie sa le creeati. Nu abuzati cu udatul ca de aia vi se ingalbenesc plantele ca le putrezesc radacinile si le sufocati. Lasati sa se usuce pamantul intre doua udari. Yucca e o planta iubitoare de lumina da nu o tineti in soare, amplasati-o in lumina indirecta. Cand va mai plimbati prin oras uitati-va la florarii, balcoane, si observati cum arata planta si in ce conditii este tinuta. (invatati sa furati meserie). Pe multe site-uri am citit anumite informatii eronate cum ca pe unele specii trebuie sa le tinem in soare sau lumina directa ca asa cresc si in mediul lor natural. In mediul natural cresc intradevar in lumina directa dar temperatura medie este de 20-25 grade si nivelul de umiditate ridicat. In Romania clima este una uscata cu temperaturi destul de crescute, asadar daca le tinem in lumina directa putem sa le aruncam; asadar le vom tine in lumina indirecta la o temperatura cat de cat apropiata cu cea din regiunea de provenienta si umiditate crescuta (pulverizare cu apa sau/si un recipient cu apa pentru evaporare in apropierea plantei)

    6
    0

  • marmarescu pe 7 Apr 2010, 12:41
    despre comentarii

    La aceasta rubrica, "Comentarii", se pun o multime de intrebari. Raspunnde cineva la ele?

    6
    3

  • cristina pe 20 Mar 2010, 20:25
    yucca

    cum se ingrijeste yucca??

    2
    9

  • mihaela luminita pe 18 Mar 2010, 19:29
    yucca poate fi tinuta peste vara si in gradina?

    am cumparat o planta yucca recent de la florarie si ma intereseaza daca poate fi tinuta si in gradina si in ce conditii. As mai dori sa stiu cit de mare trebuie sa fie ghiveciul in care sa o mut deoarece actualul ghiveci mi se pare mic pentru aceasta planta

    10
    3

  • mona pe 9 Mar 2010, 14:24
    yucca

    am primit o planta yucca recent.are aprox.40 cm inaltime, 3 brate mai mari si inca 2 cresc pe tulpina. este bine sa aiba atatea brate de frunze? are ceva daca rup cele mici de pe tulpina, ca sa creasca cele 3 brate mari mai bine? multumesc

    3
    1

  • miha pe 26 Feb 2010, 19:39
    nu stiu de ce

    am o yucca cam de 2 ani, nu i-am schimbat pamantul si ghiveciul,i-a mers foarte bine,dar cam de o luna, frunzele au inceput sa se lase si sa fie ca si cum nu ar avea vlaga.dati-mi va rog un sfat. ce pot sa fac?

    6
    1

  • oana pe 4 Feb 2010, 11:51
    yucca

    am o yucca de 10 ani i-a mers foare bine in holul unde sta dar de o saptamana au inceput sa se usuce frunzele,am dat-o cateva zile (1-2)afara cat a fost cald (in jur de 7 grade erau afara)iar apoi am bagat-o in casa si de atunci au inceput sa se lase frunzele in jos si apoi se usuca.o iubesc foarte mut vreau sa o salvez.oare o fi ca i-am schimbat temperatura?eu m-am gandit sa nu fie deocheata ca e superba.da-ti-mi un sfat are cam 1.80-1.90 inaltime si e foarte bogata in frunze sau mai bine zis era.multumesc

    15
    4

  • Adrian pe 22 Ian 2010, 19:40
    Am 3 yucca intr-un ghiveci.Uneia i-a putrezit tulpina(in interior)...

    dar celelalte 2 sunt ok, aparent. Ce imi recomandati, avand in vedere ca este iarna .... e ok sa schimb pamantul ? daca la cele 2 ce sunt ok, nu a putrezit radacina, ar trebui sa curat pamantul si sa folosesc topsin. Iar cu ramificatiile ce au frunze ok, de la yucca ce a putrezit in interioi, ce sa fac dupa ce le tai ? e ok sa le pun in apa,sau ar trebui sa le pun in pamant ? Va multumesc pt timpul acordat.

    15
    4

  • andreea pe 14 Ian 2010, 12:24
    yucca

    buna. Am si eu o yucca cam de 3 luni. i-am schimbat ghiveciul, i-am cumparat pamant special, ii dau ingrasaminte (pt ca asa scria pe eticheta ) si totusi nu arata foarte bine. frunzele de la baza s-au cam lasat si au si inceput sa se ingalbeneasca. ce se intampla cu ea? ce pot sa fac sa o salvez? mentionez ca are lumina suficeienta si este temperatura constanta in camera. de udat nu am exagerat cu udatul. astept raspuns....ms

    6
    7

  • claudia pe 10 Ian 2010, 10:11
    yuca

    cum se uda aceasta floare si la ce temperatura trebuie tinuta

    12
    4

  • laura pe 8 Ian 2010, 14:56
    se usuca frunzele

    am o yucca de aprox 2 ani.Iarna o tin in casa,dar anul asta au inceput sa i se usuce frunzele de cand e inauntru.Care poate fii motivul?

    10
    0

  • Bochis Cosmina pe 25 Dec 2009, 13:02
    Yucca

    Am O yucca de aproximativ 6 ani.Are trei brate de 1 m fiecare.SE pot taia, ca sa se ramifice?Cum sa procedez?tin foarte mult la ea nu as vrea sa se usuce>Multumesc

    5
    4

  • oanageorgiana pe 26 Sep 2009, 19:56
    oare am procedat bine,cu yucca mea?un raspuns va rog frumos

    am avut o yucca de 3,10m,acum am taiat-o deoarece nu imi incapea in casa!i-am taiat varful(1parte),l-am pus in pamant;am mai taiat inca o parte(2)i-am pus ceara si l-am pus in pamant;am mai taiat inca o data(3 parte)si i-am pus iar ceara si este in apa;iar tulpina(radacina)i-am schimbat ghiveciul cu mai mult pamant...(sper ca intelegeti ce vreau sa scriu?!)oare am procedat bine cu yucaa mea?am auzit si citit: ca nu nu este bine toamna sa o inmultesti,ba ca este bine si etc.va rog dati-mi un raspuns daca am procedat bine/

    11
    2

  • LAZAR CONSTANTA pe 26 Sep 2009, 16:33
    yucca frunze galbene

    am primit un pui cam maricel de yucca si l-am pus in pamant(avea radacina)special pentru yucca a mers bine 2 sapt dupa care a inceput sa se ingalbeneasca mentionez ca nu a avut lumina suficient asta sa fie cauza? datimi un sfat

    4
    3

  • yucca pe 26 Sep 2009, 08:44
    intrebare

    am cumparat o yucca si are ghiveciul mic.dupa cat timp pot sa i schimb ghiveciul?

    10
    3

  • dan pe 6 Iul 2009, 21:20
    cum tai yucca

    am o yucca de 5 ani si a crescut foarte inalta, are 2,50 m si nu-mi mai incape in casa. cum procedez? cum o tai? ce fac cu varful? va multumesc

    9
    2

  • iuliana pe 6 Iun 2009, 15:34
    plante

    de ce se ingalbenesc frunzele de yuca la varf ?

    10
    1

  • Goe pe 11 Apr 2009, 09:44
    sant interesat de yucca

    Buna,as si interesat si eu de un yucca.Cineva,pe nume (sandra) are un yucca de (2,40 m inaltime si 1,10 m diametru)de 8 ani.La ce pret il dati si de unde santeti.( goeparty@yahoo.com )

    5
    3

  • sandra pe 5 Apr 2009, 21:47
    Yucca

    Am si eu o Yucca (2,40 m inaltime si 1,10 m diametru ) de 8 ani . E superba si nu am avut nici o problema cu ea , e f usor de intretinut. Doresc sa o vand deoarece a crescut mult si nu mai incape in apartament .

    2
    2

  • balaci tatian pe 13 Mar 2009, 08:53
    inmultirea yuca

    am o planta de 12ani si vreau sa o inmultesc.Cum trebuie sa procedez fara a afecta planta?Sunt mai multe zvonuri dar as dori precizarile unui specialist.Va multumesc.

    16
    0

  • deea pe 11 Mar 2009, 17:40
    text

    dati-mi va rog sfaturi cum sa ingrijesc o planta yucca,o am de putina vreme si nu stiu ce sa-i ,,fac,, sa-i mearga bine.sfatuiti-ma va rog, nu vreau sa o pierd

    4
    1

  • DUPLEA LIA pe 4 Mar 2009, 19:35
    yucca

    Astazi am primit o planta yucca de aproximativ 80cm,are tulpina taiata la 30 cm, vasul mi se pare cam mic,sfatuiti-ma va rog cum sa o ingrijesc. multumesc

    3
    5

  • mirela pe 28 Feb 2009, 09:47
    yucca

    Vreau si eu sa stiu cand trebuie taiata o yucca si cum. Am o yucca si au inceput sa i se ingalbeneasca frunzele, au cazut multe, adica, s-au uscat, dupa care au crescut mici brate din ea, cred ca trebuie sa o tai si nu stiu cum sa fac , din ce loc si cum sa plantez partea pe care am taiat-o. Astept raspuns. Multumesc

    7
    1

  • alina pe 27 Feb 2009, 22:21
    yucca

    Avem si noi o yucca de 4 ani si as vrea sa mi spuneti cum se taie yucca?multumesc

    7
    3

  • dan pe 16 Ian 2009, 10:30
    sfaturi pentru ingrijirea plantelor

    Avem o yuca in camera si a inceput sa se ingalbeneasca frunzele. Ce este de facut? In aceeasi camera avem doua ghivece cu dracena si la fel a inceput sa se inegreasca varfurile frunzelor si cad

    6
    0

  • radu adriana pe 12 Ian 2009, 13:40
    yuca

    Am si eu o yuca de 2 ani.Nu a inflorit inca dar am observat ca incepe sa i se usuce frunzele.Nu o ud des si sta in apropierea caloriferului, la lumina.Imi poate spune cineva din ce cauza se usuca micile frunze?

    1
    0

  • Constantin Marius pe 11 Ian 2009, 13:25
    YUCCA

    Sunt foarte suparat ptr ca nu stiu din ce cauza i se usuca frunzele :( stiti cumva care ar fi remediul? temperatura in camera este 21-24 grade variabila, este pozitionata in zona cu lumina a camerei si este udata cam de 2-3 luna,ma poate ajuta cineva cu un sfat?

    3
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod