Pregateste-ti gradina pentru iarna! (II)

Astazi vom invata impreuna cum sa plantam toamna trandafirii, arborii si legumele, iar pentru acestea iti ofer cateva sfaturi numai bune de urmat!
Dupa cum am precizat intr-un articol anterior, Pregateste-ti gradina pentru iarna!, astazi vom invata impreuna cum sa plantam toamna trandafirii, arborii, legumele si multe alte ierburi.

Toamna este cel mai bun anotimp pentru a planta trandafirii, dar si pentru a-i butasi. Trandafirii pitici nu depasesc 40 cm inaltime si sunt cei mai indicati pentru cultura in ghiveci sau in jardiniere, deci pot trai excelent in apartamentul tau. Pentru gradina ta, ideali sunt trandafirii taratori, de tufa, cu port inalt (arbust), cataratori, tip-liana, copacel sau cei curgatori.

Iata cateva sfaturi numai bune de urmat:


Nu este bine sa plantezi firul de trandafir in locul unei plante vechi.
De ce? Pentru ca solul este epuizat si adesea infestat cu boli si paraziti care perturba cresterea noii plante. Inlocuieste o parte din pamant pentru planta noua si adauga gunoi de grajd bine descompus si amestec de frunze sau compost.

Pentru trandafirii plantati in grupuri (Floribunda si Polyantha) si trandafirii The, lasa o distanta de 45-50 cm intre ei. Pentru trandafirii arbust, socoteste 60-80 cm spatiere si 1,5-1,8 m pentru trandafirii peisajeri.

Ce este punctul de altoire?

Punctul de altoire este o umflatura vizibila la baza crengilor.
Inca din momentul plantarii, trebuie sa stea departe de pamant, intrucat contactul cu solul poate provoca dezvoltarea ramurilor viguroase si sterile, emise de port-altoi.

Procesul de altoire trebuie facut la sfarsitul lunii august (acum este deja prea tarziu, dar anul viitor vei sti cum sa procedezi!), prin taierea de ramuri tinere din partea de jos a plantei. Pastreaza din fiecare ramura cate o bucata de 15-20 cm lungime si taie frunzele de la baza.

Pastreaza una sau doua frunze superioare. Ingroapa fiecare altoi pana la primele frunze, in nisip cu pamant, si uda frecvent.
In noiembrie, acopera frunzele si descopera-le in martie, apoi replanteaza altoiul in aprilie-mai.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • bobuvasilica pe 18 Oct 2011, 07:20
    pregatirea zmeurului ptr iarna

    ma intereseaza cum se pregateste zmeurul ptr iarna

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod