Pregateste-ti gradina pentru iarna! (I)

Plantele "cuminiti" sunt bune pentru diverse aranjamente, isi "cunosc" locul si nu invadeaza teritoriul. Ce zici de bujori, meconopsis sau helleborus?

Plantele rustice sunt destul de "aventuroase" si se imprastie in toata gradina, riscand sa devina invadatoare. Printre ele, iti recomand macii, nalbele, crucianelele si oenothera. Le poti limita inmultirea smulgand primavara plantutele iesite din semintele cazute.

Plantele perene precum rudbeckia, hemerocallia, hostas, asterele au tendita de a se "extinde", iar pentru a limita aceasta extindere, la fiecare 4-5 ani trebuie divizate tufele.
Taie tijele la 15 cm deasupra solului si marcheaza numele speciei cu o eticheta; dezgroapa tufa cu un harlet, pastrand cat mai multe radacini. Divizeaza tufa in mai multe parti si planteaza-le in alt loc, in pamant afanat si imbogatit cu ingrasamant.

In momentul plantarii, selectioneaza perenele, tinand cont de comportamentul lor, iar pentru asta invata sa le cunosti:

  • Nu lua plante inflorite, pentru ca nu vei profita mult timp de frumusetea lor; opteaza pentru cele cu boboci gata sa infloreasca. Observa radacinile - trebuie sa fie sanatoase si bine repartizate.

  • Cel mai bine este sa le cumperi primavara, cand sunt bine dezvoltate in ghiveci.
    Plantate in aceasta perioada, ele se vor adapta mai bine la noul lor "camin", inainte de a infrunta iarna. Toamna este bine sa plantezi doar in regiunile cu un climat mai cald.

  • Dupa plantare, uda-le din belsug si instaleaza un sprijin pentru speciile inalte. Tapeteaza solul cu compost si taie florile ofilite.


Gramineele produc tufe usor de divizat toamna. Pentru a le extrage, este suficient sa sapi un pic pamantul in jur, apoi le smulgi si le imparti. Replanteaza, uda, iar primavara taie lastarii uscati, pentru ca cei tineri sa poata creste.

Atentie! Plantele perene cu flori estivale si de toamna se divid la inceputul iernii sau primavara; cele care infloresc primavara se divid dupa inflorire sau toamna.

Bulbii florilor
de primavara se planteaza toamna, ca sa nu le fie prea frig.

Pentru efectul vizual, este bine sa plantezi bulbi cu flori unice mari, precum lalelele si narcisele. Ele sunt decorative in grupuri raspandite in gradina sau in ronduri, alaturi de pansele si miozotis. Alte specii au flori in coroane sau umbrele, cum este cazul fritillariei sau a cepei decorative. Raspandeste-le intr-un rond de plante perene sau de arbusti. Zambilele, care au nenumarate floricele reunite in ciorchine, le poti instala in ghivece, pentru parfumul lor, sau in colonii libere, pe langa copaci.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alina pe 16 Mar 2010, 20:11
    bulbi de lalele

    buna interesant articol. as vrea sa va intreb ceva insa: am niste bulbi de lalele pe care nu i-am plantat in toamna si acum am constatat ca peste iarna au incoltit in ladita in care sunt. ce parere aveti mai pot fi plantate acum in primavara?

    2
    2

  • clematita pe 22 Oct 2008, 08:23
    un articol interesant

    foarte bun articolul eu am plantat panselute care stau si iarna inflorite am plantat crizanteeme iar pentru primavara am plantat bulbi de lalele zambile ghiocei am plantat trandafiri am curatat gradina de plantele uscate am tuns gazonul pentru ultima oara in acest an .in gradina de legume am sapat si cred ca o sa pun usturoiul si ciapa. va doresc numai bine si sa aveti gradini cit mai frumoase

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod