Pregateste-ti gradina pentru iarna! (I)

Deseurile rezultate din taierea gardurilor vii si a arbustilor se descompun mai incet decat frunzele si iarba. Pentru a accelera transformarea acestora in humus, trebuie maruntite, apoi este suficient sa le amesteci in compost. Cateva luni mai tarziu, vei obtine un amestec numai bun de imprastiat in gradina.

Marea curatenie de toamna in gradina...


Aduna frunzele gramada inainte de a le strange cu aspiratorul. Procedand astfel, vei termina mult mai repede decat daca le aspiri una care una. Utilizeaza suflatorul de frunze de la marginea gradinii si peluzei pentru a le aduna in centru.
Cu cat volumul de frunze este mai mare, cu atat avansezi mai incet, asa ca mai bine faci mai multe gramezi daca suprafata este mare. Aceasta operatiune poate fi facuta atunci cand frunzele sunt bine uscate, pentru ca vor fi mai usor de strans.

Curata arbustii, cu un foarfece, de crengile uscate. Daca vrei sa le introduci in concasor, taie-le cat mai marunt, pentru a impiedica blocajul.

In perioada de repaos a gradinii, rezerva un loc suficient de mare pentru depozitarea compostului. Aici, aduna frunzele, crengile taiate si iarba tunsa, in straturi succesive de cate 18-20 cm grosime.
In cazul in care vrei sa accelerezi procesul de descompunere a materiei, adauga si 1-2 straturi de gunoi de grajd, amestecat cu apa si acopera totul cu o prelata de plastic. In cateva luni, amesteca acest compost pentru a declansa o ultima fermentatie; dupa inca 2-4 saptamani vei avea un compost gata de folosit.

Inainte de a lucra pamantul, pliveste si curata buruienile, pentru a elimina plantele nedorite. Daca terenul este acoprit cu iarba, tai-o la cativa centimentri deasupra solului, mai ales daca te decizi sa apelezi la o prasitoare.

Ce plantez si cum ingrijesc...


Cand cumperi rasaduri, asigura-te de vigoarea plantelor alese. Priveste cu atentie bulgarele de pamant si mai ales sistemul de radacini - daca pare plin de vitalitate, inseamna ca planta perena are tendinta de a se inmulti repede.

Protejeaza plantele mai delicate limitand raspandirea celor cu tendinta "invadatoare"; in acest scop, este bine sa le cultivi in ghivece ingropate sau sa le limitezi zona de expansiune a radacinilor cu benzi de plastic rigid, infipte adanc in sol.

Alatura plantele care au cam aceeasi vigoare.
Daca ai dubii, fa asocieri de proba, intr-un colt al gradinii, inainte de a le instala in aranjamentul dorit.

Plantele perene generoase desfasoara o larga paleta de culori, sunt putin pretentioase si infloresc din belsug. Sunt ideale pentru a da un aer de exuberanta unui razor. Poti opta pentru tufanele, crizanteme, coreopsi, muscate perene, crocosmia, euphorbia sau astere, ale caror tufe se imbogatesc de-a lungul anilor.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alina pe 16 Mar 2010, 20:11
    bulbi de lalele

    buna interesant articol. as vrea sa va intreb ceva insa: am niste bulbi de lalele pe care nu i-am plantat in toamna si acum am constatat ca peste iarna au incoltit in ladita in care sunt. ce parere aveti mai pot fi plantate acum in primavara?

    2
    2

  • clematita pe 22 Oct 2008, 08:23
    un articol interesant

    foarte bun articolul eu am plantat panselute care stau si iarna inflorite am plantat crizanteeme iar pentru primavara am plantat bulbi de lalele zambile ghiocei am plantat trandafiri am curatat gradina de plantele uscate am tuns gazonul pentru ultima oara in acest an .in gradina de legume am sapat si cred ca o sa pun usturoiul si ciapa. va doresc numai bine si sa aveti gradini cit mai frumoase

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod