Pregateste-ti gradina pentru iarna! (I)

Profita de zilele frumoase de toamna pentru a recolta, planta si pregati pentru iernat plantele friguroase, inainte de primele geruri. Iata cateva sfaturi utile pentru gradina ta...
Profita de zilele frumoase de toamna pentru a recolta, planta si pregati pentru iernat plantele friguroase, inainte de primele geruri. Iata cateva sfaturi utile pentru gradina ta si nu numai:

Acum este momentul propice insamantarilor. Termina semanatul plantelor bianuale in ladite asezate la adapost de frig; este un moment potrivit pentru a semana plantele perene rustice, precum gaillardia si leucanthemele. Poti insamanta in gradina ta ridichile negre, spanacul si mazarea. In cazul in care noaptea se anunta a fi una racoroasa, acopera semanaturile cu o folie de iarna.

Toamna este anotimpul perfect pentru a planta flori, bulbi, arbusti, pomi fructiferi sau arbori.
Este un moment potrivit sa plantezi orice soi de trandafiri preferi, dar si alte flori (bianuale si pe cele inflorite) in jardinierele din gradina, pentru a realiza un decor extraordinar de toamna. Termina plantarea bulbilor primavaratici, in sol si in jardiniere. Asaza arbustii ornamentali in musuroi sau in containere, in gradina, dupa ce ai avut grija sa imbogatesti solul. Este anotimpul perfect in care poti planta foioase si conifere.

Acum trebuie sa aduci la adapost, intr-o incapere racoroasa, luminoasa si uscata, ghivecele si hardaiele cu citrice, plantele mediteraneene si arbustii sensibili.
Nu uita sa invelesti arbustii si plantele perene sensibile la ger cu o "manta" de paie sau de frunze moarte, sustinute cu o folie de iarna; inveleste cu un manson de paie trunchiul trandafirilor cu port inalt.

Atentie! Inspira-te din tehnicile de reciclare puse la punct de natura pentru a reutiliza deseurile vegetale adunate la curatenia de toamna. Nu mai considera frunzele moarte drept un deseu, ci o resursa. Aduna-le de pe peluza si din gradina, pentru ca poti face din ele un compost excelent, bogat in humus, pe care il vei pune primavara la radacina arbustilor.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alina pe 16 Mar 2010, 20:11
    bulbi de lalele

    buna interesant articol. as vrea sa va intreb ceva insa: am niste bulbi de lalele pe care nu i-am plantat in toamna si acum am constatat ca peste iarna au incoltit in ladita in care sunt. ce parere aveti mai pot fi plantate acum in primavara?

    2
    2

  • clematita pe 22 Oct 2008, 08:23
    un articol interesant

    foarte bun articolul eu am plantat panselute care stau si iarna inflorite am plantat crizanteeme iar pentru primavara am plantat bulbi de lalele zambile ghiocei am plantat trandafiri am curatat gradina de plantele uscate am tuns gazonul pentru ultima oara in acest an .in gradina de legume am sapat si cred ca o sa pun usturoiul si ciapa. va doresc numai bine si sa aveti gradini cit mai frumoase

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod