Plante naturale mari in spatiile de interior (1)

Inca din lumea antica, plantele decorative erau folosite in amenajarile de interior pentru proprietatile lor purificatoare si chiar pentru imbunatatirea starii sufletest...

Inca din lumea antica, plantele decorative erau folosite in amenajarile de interior pentru proprietatile lor purificatoare si chiar pentru imbunatatirea starii sufletesti si transformarea energiilor inconjuratoare.

Studiile efectuate in zilele noastre arata ca plantele naturale decorative sunt niste sustinatori de nadejde ai vietii. Iata cel putin 3 motive pentru a amplasa plante naturale in spatiile de interior, in special la birou:
- plantele curata aerul de noxe si imbunatatesc umiditatea;
- plantele ne fac sa devenim mai buni, mai fericiti;
- plantele genereaza admiratie si ne imbunatatesc imaginea.



Pentru inceput, vom discuta despre cel mai important motiv pentru care este bine si necesar sa avem in jurul nostru, in locuinta personala sau la birou, plante de interior.

Plantele curata aerul de noxe si imbunatatesc umiditatea

Va vine sa credeti ca un om obisnuit isi petrece pana la 90% din timp in incaperi inchise? Credem ca suntem la adapost de poluarea de afara, dar este dovedit faptul ca poluarea in spatiile de interior este de cca 10 ori mai mare decat cea din exterior.

Cladirile de birouri, bine izolate termic, ventilate de cele mai multe ori artificial, pastreaza inauntru aerul pe durate lungi de timp si, ca urmare, oamenii isi petrec multe ore zilnic intr-un mediu cu fum si vapori volatili nesanatosi, de benzen, formaldehida, cloroform, tricloretilena, amoniac, alcool, acetona.



Acesti vapori provin din materialele sintetice (covoare sau mocheta, saci de nylon pentru gunoi, tesaturi), din materiale tratate chimic (parchet laminat, mobilier) si pot cauza alergii, astm, probleme respiratorii, somnolenta, apatie, senzatie de greata si chiar cancer. Aceste simptome care apar in cladiri noi sau renovate au fost reunite sub numele sindromului "cladirii bolnave".

Pe langa faptul ca absorb substantele nocive, plantele, prin procesul de fotosinteza, elimina oxigen, facand ca aerul pe care il respiram sa fie mai sanatos. Cum au loc aceste procese?

Plantele indeparteaza toxinele prin absorbtia prin porii microscopici ai frunzelor si prin transportarea lor spre radacini, unde sunt supuse biodegradarii.

Ca urmare, toxinele poluante sunt transformate in surse de hrana pentru mircoorganismele din pamant si pentru planta in sine. Mai mult, plantele regleaza umiditatea aerului din jur prin transpiratie. Iar uscaciunea aerului in cladirile moderne este des intalnita, tocmai din cauza slabei ventilatii si ai incalzirii centrale.

Studiile efectuate de N.A.S.A. in ultimii 20 de ani au dus la concluzii similare: exista plante naturale care purifica aerul din incaperi.

Lista cu plante recunoscute a fi purificatoare de aer este formata din 50 de specii, din care cele mai intalnite sunt: spatiphyllium, dracaena marginata, dracaena janet craig, dracaena warneczki, dracaena massageana, philodendron, epipremnum, sansevieria, ficus elastica, ficus alii, iedera.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod