Parazitii plantelor de interior

Iti imaginezi ca plantele tale sunt in siguranta in casa si nu au cum sa fie infestate cu paraziti. Dar simpla aducere a unei plante...
Iti imaginezi ca plantele tale sunt in siguranta in casa si nu au cum sa fie infestate cu paraziti. Dar simpla aducere a unei plante din exterior care prezinta insecte daunatoare poate duce la contaminarea tuturor plantelor din incaperea respectiva. Ce poti face pentru a impiedica infestarea cu daunatori?

Reguli pentru prevenirea raspandirii insectelor daunatoare:


  • Foloseste intotdeauna pamant special pentru plante de interior, pe care sa il cumperi din florarii si magazine.
  • Daca primesti o planta, schimba-i pamantul si ghiveciul inainte de a o pune alaturi de celelalte plante, asta in cazul in care observi urme ale prezentei daunatorilor.
    Aceste urme se pot observa cu usurinta si difera in functie de tipul parazitilor.
  • Curata frecvent plantele cu jet de apa.

Paduchele lanos (Pseudococcus sp.)


Sunt insecte parazite de dimensiuni foarte mici, dar care pot fi deosebit de daunatoare prin faptul ca formeaza colonii numeroase pe suprafata plantelor. Se strang pe tulpina si pe partea interioara a frunzelor. Prezenta lor este data de aspectul albicios pe care il dau plantelor pe care le colonizeaza. Se hranesc cu seva si avanseaza catre radacini. Daca planta nu este tratata la timp, infestarea poate duce la uscarea acesteia.


Afidele (Aphis sp.)


Afidele sunt foarte des intalnite, semnele prezentei lor fiind aspectul lucios al frunzelor, aspect dat de excrementele parazitilor care se depun in timp pe suprafata frunzelor. Daca planta infectata este suficient de puternica si rezistenta, curata-i frunzele de afide cu ajutorul jetului de apa de la dus. Vei reusi sa elimini o mare parte din insecte, dar va fi totusi necesara folosirea unui insecticid pe care il poti achizitiona de la o fitofarmacie.

Acarienii (Tetranychus)


Sunt paianjeni de mici dimensiuni ce nu pot fi observati cu ochiul liber. Semenele care te ajuta sa le depistezi prezente sunt aparitia petelor galbene pe suprafata frunzelor si caderea frunzelor tinere.
Se inmultesc foarte usor, in special in mediile calduroase si foarte uscate. Tocmai din aceasta cauza, pulverizarea plantei cu apa poate reduce inmultirea lor si ii poate indeparta pe cei deja existenti. La fel ca si in cazul afidelor, spala cu ajutorul dusului plantele suficient de rezistente.

Tripsul (Thrips sp.)


Acesti paraziti se hranesc cu seva plantelor, larvele inteapa frunzele si sug seva, ceea ce are ca efect patarea si uscarea frunzelor. Se inmultesc rapid in mediul cald si umed. Le poti observa cu usurinta pe frunze, avand culoarea galben-maronie.
Plantele infestate cu trips se trateaza cu insecticid special.
 

Comentarii (25)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • GABI pe 9 Dec 2023, 18:10
    Parazit

    Am o planta dracaena , dupa ce am pus in cada sa o spal de praf la dus, am observa dupa 1 ora cand sa o mut din cada un vierme subtire lung ca o rama de aproximativ 2-3cm lungime . Viermele cred ca a iesit din ghivezi prin gaurile de scurgere apa. Cum pot scapa de acest vierme daca este infestata?

    0
    0

  • DUMITRU MAGDALENA pe 9 Mai 2016, 14:28
    paduchi albi de plante

    am doi trandafiri japonezi cre sunt plini de purici albi ,iam bagat sub jetul de la dus dar reapar in citeva zile .Ce ma sfatuiti sa dau pe ei sa dispara ?

    4
    6

  • Dana pe 27 Mar 2016, 16:47
    Crăciuniță

    Am probleme cu o floare Crăciuniță e înflorită , frunzele sunt verzi dar are pe frunze un lipici care uneori mai curge în jos ca un țurțur care cauza și cum pot să o elimin ?

    3
    0

  • Oana pe 16 Apr 2015, 13:43
    daunatorii plantelor din casa

    am si eu aceleasi probleme cu plantele.Cum sa scap de ele?si de unde sa stiu care e paduche testos, lanos,verde etc.?mai demult am dat cu Decis. Pe net recomanda si alte ca de ex.Sumithion, Zolone, Perfection, Pirimor,Fastac, Chinmix, Sumicidin, Perfect plant,Ultracid, Azodrin, Mospilan,Padan, Karate, Sintox, Nissorun, Danirun sau solutii amidon.

    1
    0

  • mihaela pe 23 Nov 2014, 08:30
    paduchele lanos

    ce metoda de distrugere aveti

    9
    1

  • Luccy pe 28 Oct 2014, 09:23
    Vierme alb la muscate

    Buna ziua, am probleme cu msucatele din jardiniere. De ceva timp incoace, am vazut ca incep sa se usuce. Initial am dat vina pe udatul excesiv, dar mai apoi, cand am umblat in pamant, am observat niste viermi albi de cca. 2.5- 3 cm lungime, destul de grasani, care mancau radacinile. Aveti idee ce pot fi si ce pot folosi impotriva lor (ce mai pot salva din ele)?

    0
    0

  • Tudor pe 12 Iun 2014, 11:26
    Paduche testos leandru

    Buna ziua, Am un leandru care este atacat de paduchele testos. Nu stiu cu ce sa il dau, am incercat cu un spray dar fara rezultat. Va rog frumos un sfat. Ce sa cumpar si de unde? Va multumesc! Tudor

    22
    4

  • gelone pe 28 Ian 2014, 10:27
    sfat

    Am o mai mte plante de apartament si la suprafata pamantului sunt multi gindaci(pureci) albi f mici am schimbat pamintul si degeaba,ca au aparut din nou.Ce sa fac?A inceput sa se ingalbeneasca frunzele si chiar altele se usuca.le-am stropit cu Calypso,Mospilan fara rezultate.Dati-mi va rog ceva mai bun sa l-e pot salva

    29
    9

  • Irimia pe 9 Mai 2013, 14:34
    Un parazit de care nu stiu

    M-am trezit cu acest parazit si nu am ideie ce este. AM fost la doua farmacii fitosanitare si ambele solutii date nu au ajutat As dori daca se poate sa-mi spui ce este si cum sa scap de el am postat pe youtube un filmulet cu el http://youtu.be/R-qSHQu3PFY Multumesc anticipat

    30
    5

  • Natalia pe 5 Apr 2013, 09:54
    parazitii din pamint

    bună, am o muşcată cu frunza creaţă ... vă rog ajutaţimă acuma ceva timp am descoperit nişte purici de culoare albă pe sol ce să fac , cum săi înlătur?

    23
    8

  • giro pe 25 Dec 2012, 12:37
    dracena

    buna,am o planta dracena si are pamantul plin de niste gandacei mici albi care se plimba la suptafata...pe frunze planta nu are nimic doar pamantul este plin. ce pot folosi pentru a-i elimina?

    53
    11

  • ioana pe 6 Mar 2012, 09:36
    sfat

    mi-au aparut niste insecte zburatoare mici albe pe plantele din casa!Am foarte multe plante si am observat ca incep sa se ofileasca ramurile.Cum sa scap de ele?ce-mi recomandati?

    18
    10

  • Cristina pe 3 Aug 2010, 17:13
    solutie insecticid pt problemele de mai sus

    Eu am folosit Florasol insecticid ecologic pentru mini trandafirul ivadat de astfel de daunatori si a functionat dupa 4 stropiri, apoi l-am tuns un pic (nu exagerati) si s-a regenerat perfect

    20
    0

  • doinaa pe 30 Mai 2010, 11:10
    palmier bolnav

    au aparut pe partea inferioara,picuri mici ca o roua lipicioasa , care pateaza frunza,se ingalbenesc si cad.au stopat cresterea ei.e clar ca palmierul(cu tulpina impletita-n 3)este bolnav.ma tem ca o sa-l pierd,ce e de facut?am sters cu apa crengutele si frunzele,dar tot au reaparut acesti picuri lipiciosi.

    11
    1

  • elviracostantea pe 7 Mai 2010, 12:19
    insecticid

    mergi la fitofarmacie si cere acolo.o sati spuna ce e bun eu am cumparat decis si am scapat de musculite

    8
    0

  • maria pe 11 Mar 2010, 12:21
    paraziti flori

    plantele mele au pureci albi ce sa fac

    29
    3

  • unikata22 pe 24 Mai 2009, 11:20
    FICUSUL SI DRACENA ?

    pot sta afara in curte ferite de razele soarelui sau trebuie tinute in casa ?

    8
    1

  • unikata22 pe 24 Mai 2009, 11:17
    as vrea sa mi raspundeti la o intrebare

    am un plaman si are gandacei ALBI de la ce pot fii ? si ce sa dau casa dispara? va multumesc!

    15
    2

  • flori pe 6 Feb 2009, 13:45
    pinza de paianjen

    Am trei puiuti de leandru la birou de aproape 3 saptamini virfurile sunt imbracate in pinza de paianjen o curat zilnic si dimineata apare iar ce sa fac?

    19
    10

  • Rodica pe 4 Ian 2009, 14:09
    paduchii lanosi

    Locuiesc la etajul 10, alaturat exista o uscatorie unde s-au aciuat porumbei, ar putea fi ei o sursa de "transport" pt. paduchii linosi? Am cumparat de la florarie o fiola cu substanta care ar fi buna pt. ei, am stropit toate plantele, dar din pacate nu scap de ei, au ramas numai pe palmierul care-l am, ce sa mai incerc. Am palmierul de 10-11ani si mi-ar parea rau sa-l pierd! Un trandafir pitic galben l-am pierdut - ce sa folosesc sa scap de paduchii lanosi ?? Felicitari pt. rubrica !!!

    10
    4

  • Madalina pe 18 Nov 2008, 15:30
    Wax Flower "Snow Flake"

    In primavara, am cumparat doua astfel de plantute , care au frunzele ca de conifer, iar florile sunt albe, multe pe o crenguta si cu aspect cerat. Pana de curand le-am tinut afara, unde le-a mers foarte bine. Au crescut si s-au facut ca doi arbusti. de cand insa i-am bagat in casa, frunzele au inceput sa se usuce si sa cada. Am tot cautat informatii despre conditiile optime pentru plantutelea astea dar nu am gasit . Stiu ca sunt aduse mai recent in tara, dar poate stie cineva mai multe date despre cresterea si intretinerea lor. Multumesc!

    12
    4

  • podisor pe 9 Oct 2008, 12:38
    paduchele lanos

    ce metoda de distrugere aveti

    10
    2

  • LORELAI50 pe 4 Oct 2008, 00:36
    leandrul

    acum doi ani am adus oramurica de leandru din Italia am avut grija de ea si spre bucuria mea acum o saptamina mi-a daruit floarea eide culoare roz cu o mireasma superba O voi muta intr-un ghiveci mai mare si o voi manipula cu atentie N u am stiut ca seva plantei este toxica Ma bucur ca am aflat citind articolul despre aceasta floare Mi -am adus aminte de anii copilariei si ma gindesc cu drag la sarbatorile de craciun din satul meu natal din Bihor cind ma sculam dimineata si in loc de brad bunica impodobea leandrul care era sigur mai batrin decit minecu mere nuci si bomboane fondate facute in casa si impachetate in staniolSper ca leandrul meu sa creasca mare si cu multe flori ca intr-o dimineata nepoteilor mei sa le fac aceasi surpriza Va multumesc ca existati

    1
    1

  • Ophelia_ pe 16 Sep 2008, 12:06
    parazitii din pamant

    Despre parazitii care traiesc in pamantul florilor nu ati scris nimic. M-am confruntat de curand cu o asemenea problema dupa ce am schimbat pamantul din cateva ghivece, cu unul proaspat cumparat din florarie. La cateva zile am observat niste insecte mici, negre care colcaiau in pamant. Le-am aplicat Mospilan si au disparut.

    4
    0

  • carmen pe 28 Aug 2008, 09:49
    sfat

    Am o gloxinia careia nu-i merge bine deloc E destul de mare si plina de boboci,care nu ajung niciodata la maturitate.Frunzele i se usuca pe margine si bobocii deasemenea.Ce credeti ca are si mai ales ce trebuie sa fac sa nu o pierd? Multumesc anticipat

    9
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod