Orhideea Cymbidium, o minune de floare...

In arealul lor natural, orhideele Cymbidium cresc la inaltimi mari, in zonele temperate ale Asiei Mijlocii (China, Japonia), pana spre sud-estul Asiei, intinzandu-se si in...

In arealul lor natural, orhideele Cymbidium cresc la inaltimi mari, in zonele temperate ale Asiei Mijlocii (China, Japonia), pana spre sud-estul Asiei, intinzandu-se si in sudul ecuatorului, in Australia.

Conditii climatice favorabile exista, de asemenea, si in regiunile de coasta ale Californiei, de-a lungul coastei mediteraneene si in unele regiuni din Noua Zeelanda, Australia, precum si in sudul Africii. Sunt insa cultivate in conditii de sera in multe alte regiuni din lume.

Alternanta dintre racoarea noptilor si caldura diurna a lunilor de primavara din aceste regiuni este necesara pentru formarea bobocilor din spicul floral.

Vremea calda din timpul verii favorizeaza dezvoltarea si evolutia spicului floral ce va inflori in sezonul rece (din iarna pana in primavara).



Cu toate ca aceste orhidee gasesc conditii exceptionale de viata in zonele mentionate mai sus, cele mai multe pepiniere producatoare de flori taiate cultiva plantele in sere reci, pentru a proteja florile de rigorile vremii.

Cymbidium poate tolera arsita verii si temperatura scazuta a iernii. Poate supravietui pentru scurte perioade de timp la temperaturi mai mici de -1 grade C si mai mari de 37 grade C. Frunzisul plantei de regula nu ingheata la -3 grade C, daca exista in acelasi timp o oarecare umiditate atmosferica si curenti de aer. Florile catifelate si gingase sunt insa distruse de aceste conditii climatice.

La limita superioara a temperaturilor, este important sa se racoreasca plantele prin pulverizare sau irigare in mijlocul zilei.


Desi bobocii sunt vizibili adesea imediat la sfarsitul verii, se crede ca initierea acestora are loc cu cateva luni mai devreme, cand exista variatii de temperatura de circa 13 grade C intre zi si noapte.

Primavara si vara, pana la sfarsitul sezonului de crestere, plantele trebuie sa aiba cat mai multe ore de lumina difuza, fiind necesara o umbrire de pana la 50% a intensitatii luminoase.

Culoarea frunzisului trebuie sa fie verde aurie (plantele ce au frunzele de un verde inchis foarte probabil nu primesc suficienta lumina...).

Pe masura ce spicele florale incep sa se desfaca, scotand la iveala culorile pastelate, albe sau verzi ale bobocilor, acestia vor fi feriti, prin umbrirea de care aminteam, de patarea sepalelor cu pigmenti de culoare inchisa, ce sunt produsi in planta in conditiile unei expuneri la lumina puternica a soarelui.
Lumina difuza imbunatateste limpezimea si stralucirea culorilor florilor.

Pentru umbrirea zonelor de cultura a orhideelor Cymbidium s-a dovedit a fi ideala panza de polypropilena cu densitatea de 55%.

Cymbidium sunt in mod frecvent cultivate ca plante la ghiveci; mediul de cultura trebuie sa fie acid si sa se dreneze foarte bine.

De-a lungul anilor, au fost folosite numeroase combinatii de materiale organice si minerale.

In mod curent, substratul de cultura contine una sau mai multe dintre urmatoarele ingrediente, in diferite proportii: bucati mici de scoarta de rasinoase, perlit, turba grosiera de muschi, nisip, spartura de roci vulcanice, pamant de frunze de stejar, dolomit ca solutie-tampon pentru aciditatea amestecului si ingrasaminte.



Orice amestec utilizat pentru cultura orhideelor trebuie umezit inainte de folosire. In prezent, vasele folosite pentru cultura orhideelor de catre majoritatea specialistilor si amatorilor sunt ghivecele din plastic.

In articolul viitor, va vom prezenta necesitatile acestei plante si modalitatile prin care va veti putea bucura mult timp de acum inainte de o orhidee Cymbidium sanatoasa si frumoasa!...

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • iuliana moldovan pe 18 Apr 2008, 09:24
    orhideea

    am primit o orhidee alba cu mijloc mov Este inflorita,dar are un ghiveci mic,plin de radacini.Este recomandat sa-i schimb ghiveciul,cind si cum se procedeaza?Va multumesc!

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod