Laleaua, floarea nobililor

"Lalele, lalele... frumoasele mele lalele"... Astfel suna "imnul" inchinat de Luigi Ionescu acestor plante, atat de gingase si elegante. Fascinatia pentru lalele dateaza inca din secolul al XVII-lea...

Lalele, lalele... frumoasele mele lalele... Astfel suna "imnul" inchinat de Luigi Ionescu acestor plante, atat de gingase si elegante. Fascinatia pentru lalele dateaza inca din secolul al XVII-lea, cand erau cultivate doar de catre aristocrati, considerati singurii in masura sa aprecieze frumusetea acestor flori, potrivit Na-gardenshop.stores.yahoo.net.

In prezent, exista peste 150 de specii de bulbi de lalea, infrumusetand gradini din diferite colturi ale lumii. Coloritul acestor plante este la fel de divers, variind de la rosu, galben, roz, portocaliu sau mov, pana la alb sau chiar negru.

Laleaua reprezinta una dintre putinele plante-simbol ale unei tari, Olanda fiind renumita la nivel mondial pentru superbele sale culturi de lalele.

Cu toate acestea, lalelele provin dintr-o specie salbatica de flori proprii zonelor din Asia, cum sunt Iranul, Turcia sau Afganistanul. Desi prefera zonele muntoase, cu climat temperat, potrivit Wikipedia.org, lalelelor le merge la fel de bine si in apartamentul sau gradina ta, daca vei tine cont de cateva sfaturi.

Cum le plantezi

Lalelele infloresc primavara, iar in mai olandezii organizeaza Festivalul Lalelelor, o feerie de culori, pe care, daca ai drum prin Olanda, nu trebuie sa o ratezi. Pentru ca minunatele lalele sa infloreasca frumos primavara este necesar sa plantezi bulbii la sfarsitul verii sau, acum, toamna.

Potrivit Bhg.com, bulbii de calitate au intre 5 si 7 cm inaltime, fiind necesara plantarea lor la 10-20 cm adancime, intr-un sol bine drenat sau nisipos.

Expertii gradinari afirma ca bulbii plantati mai adanc in sol produc flori mai frumoase decat cei plantati spre suprafata. In unele zone ale lumii, in care nu se regasesc primaveri lungi si racoroase sau veri timpurii, bulbii de lalea sunt plantati pana la 30 de cm adancime in sol. Aceste masuri sunt necesare si pentru a proteja mai bine florile de razele soarelui, pe timpul verii.

Planteaza bulbii cu partea tuguiata in sus si uda solul imediat dupa, pentru a stimula cresterea radacinilor.

Cum le ingrijesti

Odata plantate, lalelele au nevoie de ingrasamant de doua ori pe an pentru a creste frumos. Pune o lingurita de ingrasamant in vasul in care sunt plantate, la inceputul primaverii, cu ceva timp inainte de a inflori - este cel mai potrivit moment in care poti face acest lucru, potrivit Ezinearticles.com.

Totodata, lalelele nu au nevoie de prea mult soare; cel mai bine este sa le lasi in zone semi-insorite, dar se impune sa nu uiti sa le uzi cel putin o data pe saptamana.

Dusmanii de necontestat ai acestor plante sunt, in schimb, parazitii sau animale precum iepurii sau veveritele. Daca locuiesti intr-o zona de munte si ai plantat lalele in gradina, foloseste mici gardulete pentru a impiedica iepurii sau veveritele sa "atenteze" la sanatatea sau frumusetea florilor tale.

De asemenea, trebuie sa fii atenta la aparitia anumitor gandacei sau a altor paraziti, care pot pune in pericol sanatatea bulbilor sau a florilor de lalea. Florariile dispun de solutii eficiente in ceea ce priveste stoparea atacului acestor gandacei.

O alta optiune, daca nu doresti sa treci prin intregul proces de plantare a bulbilor si fertilizare a solului, este aceea de a cumpara bulbi de lalea deja plantati in ghivece de plastic, impodobite atractiv si suficient de mari pentru a permite plantei sa se dezvolte armonios.

Expertii site-ului Ezinearticles.com te sfatuiesc ca in cazul in care doresti sa replantezi bulbii in gradina, sa-i pastrezi in pamantul din vas. Daca ii vei planta intr-un alt sol, plantele nu vor reusi sa se adapteze si vor muri.

 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • gaby pe 11 Iun 2012, 14:47
    iubesc o fata pe nume yone.............................continua

    as vrea o lalea un bujor o orhidee si o regina nopti a ni in ultymul rand un trandafir pentru yonela . . . . . . . . . .

    1
    0

  • costi pe 8 Iun 2012, 13:56
    lalelele mele

    ador lalelele atat de mulu la fel ca trandafiri

    0
    0

  • iulia pe 17 Apr 2012, 17:43
    lalea

    vreti lalele pe m.frumusica79

    0
    1

  • mihai pe 20 Dec 2011, 11:47
    plantarea bulbilor

    As vrea sa stiu si eu daca numai toamna se pot planta bulbii de lalele,sau si primavara? Multumesc!

    6
    0

  • Maria pe 16 Iun 2011, 09:36
    NIMIK

    *****"""*****"""-------------___________***************

    2
    0

  • !nTeliGen7 pe 4 Mai 2011, 17:52
    lalea!

    care sti cnv? un site care da muuulllTeeeeeeeEE informatzi despre lalea??.... daca ai gasit te rog contacteazama la id:edy_centu13

    1
    1

  • andreea pe 21 Apr 2011, 13:51
    lalele

    este cv foarte interesant si ee spp laleaua este a2 floare prederata a mea

    2
    1

  • nikoleta pe 24 Ian 2010, 15:59
    lalele

    imi plac foarte mult

    5
    2

  • alina pe 27 Sep 2009, 20:27
    lalele

    Buna ! Mariana spunea ca a primit lalaele cu bulbi intr-o vaza cilindrica si ca de Craciun au inflorit. As vrea sa pun si eu cativa bulbi la fel , intr-o vaza transparenta. Ma puteti ajuta cu sfaturi? fiindca nu imi imaginez cum trebuie sa fie "substratul" si mediul in care trebuie tinut. Multumesc !

    1
    5

  • cip pe 7 Iul 2009, 03:54
    bulbi de lalele din Olanda

    Articolul este foarte bine documentat si cu sfaturi practice foarte bune. Informatii complementare am gasit si la www.lalele-olanda.ro

    4
    2

  • mariana pe 16 Ian 2009, 17:52
    Lalele

    Si eu iubesc lalelele.Cum se face ca eu am primit lalele cu bulbi intr-o vaza cilindrica acum de Craciun si in 8 zile au inflorit.Am avut grije ca radacinile sa fie mereu in apa.Si au fost superbe floare sanatoasa ,nu stiu ce sa fac acum cu bulbi,ii mai pot pune din nou in vaza cilindrica transparenta..Florile s-au uscat deja. si se usuca deja si frunzele.Ce sa fac,e intrebarea mea

    9
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod