Ingrijirea plantelor pe timpul iernii

Afla micile gesturi care le ajuta sa treaca peste aceasta perioada neprielnica

Acum este momentul sa profiti de perioada de repaus vegetativ pentru a ingriji plantele de interior si exterior aflate in asteptarea zilelor insorite.  

Din cauza caldurii uscate si a lipsei relative de lumina in apartamente, plantele de interior devin mai sensibile.

 

Afla micile gesturi care le ajuta sa treaca peste aceasta perioada neprielnica:

 

Pentru perioada hibernala, cand lumina cam lipseste, este recomandabil sa plasezi planta de interior aproape de surse de luminoase sau de o fereastra. Vei ajuta plantele grupandu-le cat mai aproape de ferestre, rotindu-le la fiecare opt zile.



Daca acest lucru nu este posibil, instaleaza o sursa de lumina si pune-o in functiune timp de cateva ore spre sfarsitul zilei. Opteaza pentru o lampa de joasa tensiune, plasata la 60 de cm in apropierea plantelor care trebuie luminate.

Deoarece caldura interioarelor noastre usuca atmosfera si deshidrateaza frunzele, de preferat ar fi sa asezam plantele mai sensibile in camerele mai putin incalzite sau sa le asezam pe bile de argila umede, aflate intr-o farfurioara. Putem folosi si apa demineralizata calduta.

Necesar este sa pulverizezi un nor fin de picaturi de apa peste frunze pentru a evita deshidratarea.
Foloseste apa la temperatura camerei si lipsita de calcar. Unele plante verzi traiesc in ritm mai lent in timpul iernii si de aceea trebuie evitata udarea lor frecventa pentru a nu le putrezi radacinile. Lasa sa se usuce substratul intre doua reprize de udare si goleste farfurioarele de sub ghivece.

Curata ranile produse de tunderea ramurilor folosind o perie cu par tare, apoi aplica un mastic cicatrizant (gudron norvegian), pentru a proteja zona de boli si paraziti.

Sterge praful de pe frunzele plantelor de interior folosind un tifon ud, pentru a le reda stralucirea si a le permite sa capteze mai bine lumina.


In ceea ce priveste iernarea citricelor, trebuie sa stii ca inca din luna octombrie, acestea trebuie adapostite intr-o sera rece sau intr-o camera suficient de bine luminata si nu prea calda (2-3 grade C). Umezeste frunzele si redu udatul, pentru ca aportul de apa duce la caderea frunzelor. Vei relua stropitul cand temperaturile vor creste si cand zilele se vor lungi.

Pe timpul iernii, cactusii prefera sa stea complet pe uscat si la cadura. In schimb, au nevoie de lumina puternica pentru a nu se deforma.

Iarna este momentul in care trebuie sa raresti aportul de ingrasaminte pentru plantele cu flori si sa il opresti total pentru plantele decorative prin frunze.
Vei relua fertilizarile in februarie, cand zilele se lungesc.

 

Articol realizat cu ajutorul cartii "ABC-ul ingrijirii plantelor", aparuta la Editura House of Guides. 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod