Guzmania, indragita, dar efemera

Guzmania este o planta foarte indragita, dar putina lume stie ca este o planta efemera, care ne va bucura prin frumusetea ei doar 6 luni pana la un an. Ea necesita...

Guzmania este o planta foarte indragita, dar putina lume stie ca este o planta efemera, care ne va bucura prin frumusetea ei doar 6 luni pana la un an. Ea necesita a fi inlocuita periodic cu o planta tanara, pentru continuitatea decoratiunii.

Guzmania este o bromeliacee care in mediul sau natural, adica in padurile subtropicale din America centrala si de Sud si din Indiile de Vest, traieste ca epifita pe ramurile copacilor.

Epifitele sunt plante care isi stabilesc ca baza de crestere copacii, insa fara a fi parazite si fara a le produce "gazdelor" vreun rau.



Acolo, ea are acces la lumina care este filtrata de ramurile arborilor inalti si isi procura apa necesara dezvoltarii prin captarea stropilor de ploaie in cupa formata de catre frunze. Frunzele sunt dispuse in rozeta, arcuite, de culoare verde deschis. Lungimea normala a frunzelor este de cca. 20-30 cm.

Inflorescenta este de culoare alba, portocalie, galbena, mov sau rosie. Florile propriu-zise sunt mici, nesemnificative, traiesc putin, 1-2 saptamani, dar inflorescenta se mentine decorativa cca. 4-8 saptamani.

Dupa uscarea inflorescentei, planta intra intr-o perioada de repaus, cand, daca este un exemplar viguros si a beneficiat de o buna ingrijire, va produce un pui lateral.
Incet-incet, planta mama se va devitaliza, permitand puiului sa se dezvolte.

Momentul oportun de detasare a puiului este cand acesta pare indeajuns de viguros, de marime aproximativ jumatate din marimea plantei-mama, iar planta mama este devitalizata in mare proportie. Atunci, puiul se detaseaza si se replanteaza intr-un ghiveci separat, de dimensiuni nu prea mari fata de marimea puiului, si se ingrijeste normal.

Guzmania se adapteaza bine in spatii cu lumina indirecta. Suporta temperatura medie, fara excese. Pamantul se va pastra umed, dar nu se va uda in exces (in substrat prea ud planta putrezeste foarte usor).

Rozeta centrala trebuie mentinuta pemanent umeda, prin pulverizare abundenta sau prin turnarea unei cantitati mici de apa.

Apa din rozeta centrala trebuie inlocuita periodic, iar baza rozetei trebuie curatata cu o carpa sau un burete umed. Este de dorit utilizarea apei de ploaie pentru operatiunile mentionate mai-sus.

Guzmania are o durata de viata de circa 6 luni - un an, in functie de conditiile in care traieste. Cu toate acestea, ea este foarte indragita.

Nu uitati: orice spatiu interior in care ne petrecem mai mult de o ora pe zi, este necesar sa fie ambientat cu plante naturale decorative, pentru o calitate mai buna a aerului pe care il respiram si pentru o atmosfera mai buna a mediului in care stam.

Aceasta pentru ca plantele naturale purifica aerul de noxe (praf, emisii chimice din mobilier si mocheta), combat uscaciunea aerului, maresc randamentul in munca prin senzatia de confort pe care o induc.

 

Comentariile 51-53 din 53

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Dorina pe 14 Apr 2008, 22:06
    guzmania

    La guzmania mea tocmai i-au dat 2 boboci. Sunt inca destul de mici, abia se vad. Ce va trebui sa fac, sa ii las in acelasi ghiveci, sau sa ii separ in ghivece diferite? Care este perioada indicata pentru a fi mutati?

    1
    1

  • Codruta B. pe 7 Apr 2008, 21:27
    Guzmania

    In lunile de iarna, datorita luminii mai putine, inflorescenta plantei se decoloreaza treptat. Odata cu sosirea primaverii, daca este asezat ghiveciu intr-o zona insorita, se va vedea ca planta revine la culorile care ne-au placut. Primavara se va replanta.

    2
    0

  • Rodica pe 28 Mar 2008, 17:55
    guzmania

    De Craciun am facut mamei cadou o guzmania deja inflorita, florareasa mi-a recomamandat sa ud floarea doar in interiorul petalelor. Peste o luna culoarea rosie a plantei se facea palid, butonul era putrezit si sa scos cu usurinta. Au ramas din floarea mamei doar frunzele, ce sa-i fac? cum s-o ingrijesc ca sa-si revina

    0
    2
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod