Delicata iasomie...

Iasomia apartine genului Jasminum, care cuprinde aproximativ 200 de specii de arbusti si plante cataratoare permanent verzi, care infloresc iarna sau primavara.

Iasomia apartine genului Jasminum, care cuprinde aproximativ 200 de specii de arbusti si plante cataratoare permanent verzi, care infloresc iarna sau primavara.

Unele specii sunt foarte gratioase si delicate, tocmai de aceea fiind adecvate pentru a fi cultivate ca plante de apartament, in timp ce altele sunt salbatice si se cultiva in loc descoperit.

Cultivare:

Speciile care infloresc iarna se replanteaza primavara, iar cele care infloresc primavara se replanteaza toamna, in luna septembrie. Dupa replantare, este bine sa ajustati lungimea tulpinilor si a ramurilor, pentru a mentine forma plantei.

In afara de acest lucru, trebuie sa folositi suporturi, cum ar fi prajini, spaliere sau cercuri metalice.

Primavara si vara expuneti planta la lumina, dar nu direct la soare, si mentineti pamantul permanent umed. De asemenea, administrati ingrasaminte la fiecare doua spatamani.

Temperatura ar trebui sa fie in jurul a 18 grade Celsius. Toamna si iarna, temperatura trebuie sa ramana intre 10 si 13 grade Celsius pentru iasomiile care infloresc iarna si in jur de 15 grade Celsius pentru cele care infloresc primavara.

Asezati planta intr-un loc luminos, departe de curentii de aer.
Mentineti compostul usor umed si administrati la fiecare doua saptamani un ingrasamant lichid diluat in apa, folosind jumatate din doza indicata pe ambalaj.

Reproducere:

Butasii se preleva in perioade diferite: primavara, in cazul iasomiilor care infloresc iarna, si in luna octombrie in cazul celor care infloresc primavara. Taiati extremitatile vlastarelor la 10-15 cm, indepartati frunzele situate cel mai bazal si tratati suprafata taiata cu o pulbere de hormoni rizogeni.

Plantati butasii intr-un pamant pentru ghiveci amestecat cu nisip grosier si mentineti o temperatura de 18-21 de grade Celsius.

Udati regulat pamantul.

Pericole si precautii:

Carenta sau excesul de apa sunt semnalate de prezenta frunzelor vestejite si zbarcite.

Expunerea directa la soare determina inchiderea la culoare si caderea bobocilor florali - asezati planta intr-un loc mai umbros.

Mare atentie si la temperatura - cand este prea ridicata, poate compromite inflorirea.

Daca paduchele verde se dispune in colonii pe varfurile tulpinilor, stropiti planta cu un insecticid pe baza de pojarnita.

 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Elvira pe 20 Mai 2019, 11:52
    Iasomia

    Am cumparat acum 3 ani o iasomie care s-a dezvoltat frumos,am taiat-o, dar nu a inflorit . Cat trebuie sa astept pana infloreste? Va multumesc!

    0
    0

  • carmen pe 29 Apr 2014, 22:08
    Iasomie nu infloreste

    Am cumparat de la bricostore acum 6 ani o iasomie,de fapt o legatura cu 3 buc.Acum au peste 2 metri dar nu infloresc ! De ce ? Va multumesc !

    0
    7

  • cristina pe 7 Nov 2013, 22:06
    iasomie

    as vrea sa stiu daca raspunde cineva la aceste intrebari si daca da at unde pot gasi raspunsurile ......va multumesc.

    1
    1

  • Ale pe 29 Mai 2013, 20:42
    inflorirea iasomiei

    la fel, am o "tufa" de iasomie ce nu infloreste, m-am interesat si din cate mi s-a spus, iasomia infloreste dupa 3 ani de la plantare insa sunt multe specii. la mine este al 3lea an astept sa infloreasca:D va anunt daca am avut noroc:D inca ceva, conteaza mult zona in care este plantata, de ex in bucuresti sunt inflorite poate chiar pe trecute in zonele mai reci urmeaza...

    4
    0

  • doina pe 7 Ian 2013, 23:11
    inflorirea iasomiei

    Am 2 copacei de iasomie de 3 ani, sunt in gradina, se dezvolta foarte bine, dar nu au inflorit niciodata. Care este cauza?

    9
    1

  • ramona.postovaru pe 28 Aug 2010, 14:11
    nedumerire

    Am o tufa de iasomie tanara de 2 ani. Intrebarea mea este de ce nu infloreste? Tufa este foarte frumoasa, bogata in vlastari, dar nu da semne ca va face flori.

    12
    4

  • andreea pe 28 Mar 2009, 10:21
    jasminum

    buna. as dori o informatie daca se poate.am adus aceasta floare din spania pt imi place nespus de mult cum miroase..ea infloreste tot anul.si as vrea sa stiu daca va rezista la noi in tara si daca trebuie schimbat des ghiveciul?specia ei e jasminum polyanthum.multumesc mult.

    11
    0

  • jeremy pe 28 Mai 2008, 14:42
    iasomie pt.ceai

    Cum se recolteaza ,usuca florile sau frunzele pt.ceai ? E vorba de iasomia care creste la noi in tara .

    12
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod