Cum ingrijim orhideele in interior

Multe dintre persoanele iubitoare de plante prefera sa creasca orhidee in interior si nu in gradina. Sunt plante exotice destul de pretentioase si sensibile, tocmai...

Multe dintre persoanele iubitoare de plante prefera sa creasca orhidee in interior si nu in gradina. Sunt plante exotice destul de pretentioase si sensibile, tocmai de aceea este necesar sa urmezi cateva instructiuni pentru ingrijirea lor. Noteaza-ti si pune in aplicare sfaturile noastre si, cu siguranta, orhideele tale vor fi frumoase si fericite!

Lumina

Orhideelor crescute in casa este obligatoriu sa le oferi lumina adecvata. In cazul in care nu au suficienta lumina, frunzele vor capata culoarea verde inchis.

Camera in care tii ghivecele cu orhidee trebuie sa fie foarte luminoasa, insa plantele nu trebuie expuse razelor directe ale soarelui, deoarece frunzele risca sa se arda.



Daca nu le poti oferi aceste conditii, poti cumpara lumini fluorescente (neoane) de la un magazin specializat in vanzarea produselor pentru gradina - in acest fel, plantele tale vor avea parte de lumina de care au atata nevoie.

Temperatura

Atunci cand cresti orhidee in interior, temperatura din locuinta si, in special, din incaperea in care tii plantele nu trebuie sa fie mai mica de 15 grade Celsius. In general, speciile de orhidee au nevoie de o temperatura intre 21 si 29 de grade Celsius in timpul zilei si 15-18 grade Celsius noaptea.

In cazul in care ghivecele cu aceste flori parfumate sunt tinute pe pervazul ferestrei, este necesar sa le muti intr-un alt loc pe durata noptii, deoarece frigul poate afecta plantele chiar si prin geam.

Umiditatea

Umiditatea este un factor extrem de important pentru orhideele crescute in casa - aceste plante tropicale iubesc umezeala.
Probabil ca va fi necesar sa folosesti un pulverizator, pentru a spori umiditatea aerului. De asemenea, frunzele trebuie sa fie stropite cu apa in fiecare dimineata.

O idee foarte buna pentru mentinerea umiditatii din aer este sa asezi ghiveciul pe o tava acoperita cu pietricele, peste care ai turnat apa, cat sa le acoperi. Apa care se evapora treptat va oferi necesarul de umiditate orhideelor tale.

Udarea

Orhideele crescute in interior au nevoie de o cantitate corespunzatoare de apa. Plantele trebuie udate din abundenta, dimineata, iar urmatoarea udare trebuie sa se produca in momentul in care pamantul din ghiveci este aproape uscat.
Apa folosita pentru udare trebuie sa fie calduta, pentru a impiedica aparitia unor boli sau afectiuni ale plantei.

Circulatia aerului

O buna circulatie a aerului este esentiala pentru sanatatea plantei, deoarece impiedica ciupercile si bacteriile sa infecteze frunzele ude, stropite cu apa. Aceasta problema poate fi foarte usor rezolvata cu ajutorul unui ventilator aflat in imediata apropiere a orhideelor.

Aceste plante se vor integra de minune in micul colt verde pe care l-ai creat in locuinta si, datorita atentiei si devotamentului tau, vor creste mari, frumoase si sanatoase.
Parfumul lor delicat iti va improspata casa si iti va bucura simturile. Ingrijeste-le si iti vor rasplati eforturile!

 

Comentariile 51-60 din 60

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Oana pe 17 Ian 2010, 12:46
    Orhideea

    Si am primit o orhidee de la iubitul meu...pt a avea o orhidee frumoasa trebuie neaparat sa aiba scoarta de pin la radacina in loc de pamant,vasul trebuie sa fie transpartent pt ca radacinile sa aiba lumina.Dupa fecare inflorire se taie tijele pe care au fost florile aprox.pana la jumatate,pe urma ele se usuca si vor creste altele.Asa veti avea o floare frumoasa si va inflori tot timpul.pe mine m-a invatat o tipa de la florarie...am o orhidee superba...

    26
    21

  • ANY pe 7 Dec 2009, 19:22
    CE POT FACE?

    Am primit o orhidee acum un an.A stat inflorita 5 luni.M-a bucurat nespus scumpele si dragalasele ei floricele.Acum a mai facut alte tiji noi,a si imbobocit,dar din pacate,i s-au uscat boboceii,ce as putea sa-i fac?

    38
    14

  • alina pe 30 Mar 2009, 18:41
    astept rasp urgent,,,,va rog

    am o orhidee Phalaenopsis foarte frumoasa insa sunt tare necajita pt k au inceput frunzele e sa se ingalbeneasca am primit-o in februarie si acum iar a dat boboci atunci era inflorita dar floare a tinut foarte putin....astept raspuns

    32
    19

  • Maria pe 15 Mar 2009, 11:55
    ocum sa ingrijesc de orhideea mea?¿?

    am primit o orhidee (phalaenopsis)alba e fff frumoasa are 2 ramuri cu 6 si respectiv 4 flori si cite 6 boboci pe fiecare ramura. Am primit-o de 8 martie si intr-o saptamina s-au uscat toti bobocii Cunoscatorii va rog sa-mi spuneti urgent ce pot sa-i fac O iubesc fff mult si nu vreau sa o pierd ARFFFFU

    26
    16

  • Breahna Marinela pe 8 Mar 2009, 02:56
    orhidee

    caut vas de plstic transparent pentru a muta o orhidee si nu gasesc. O am de 3ani,a crescut si nu gasesc acest vas,de dimensiune mai mare decat cel in care l-am primit. Este interesant ca vasul de plastic este pus in altul plin cu scoarta de copac.Vasul din exterior este de sticla. Daca a vazut cineva vase de plasic transparente mai mari pe undeva as vrea sa-mi spuneti si mie.

    33
    11

  • carmen pe 13 Nov 2008, 14:20
    orhideea

    Dupa descriere,pare sa fie o Phalaenopsis.Inflorirea poate dura si 6 luni.Te sfatuiesc sa n-o replantezi pina nu termina inflorirea.F important e ca vasul sa aiba peretii transparenti . Mai sigur e sa pastrezi stilul vasului in care ai cumparat-o.Pt Phalaenopsis vasul tr. sa fie transparent.Pt alte specii tr sa fie opac.Am invatat din mers.Am primit cadou o orhidee Phalaenopsis care a stat inflorita 9luni,pauza 3 luni si apoi inca6 luni.Nu am mai intilnit asa o planta! Intimplator am asezat-o la nord (soarele nu tr. sa cada direct pe ea),si am udat-o cu apa de la filtru cu temp camerei. 3ani nu i-am schimbat ghiveciul,si nu i-am pus ingrasamint.E o minune.Si cind ma gindesc ce teama aveam de orhidee,IN ideea ca sunt dificil de intretinut.Pamintul e de preferat sa-l cumperi gata pregatit ,special pt orhidee,la fel si ingrasamintul. Eu am avut grija ca tot timpul substratul sa fie ud. Va doresc sa aveti flori la fel de frumoase!

    21
    11

  • ramona pe 3 Nov 2008, 17:29
    orhidee

    am o orhidee de un an, si care nu a mai facut nici o floare, ce sa fac oare cu ea?

    37
    17

  • veronica pe 11 Apr 2008, 15:40
    orhideea

    ce pamant trebuie sa pun la orhidee?Dupa cat timp infloreste din nou?

    36
    16

  • veronica baltaru pe 14 Mar 2008, 17:36
    cum ingrijesc o orhidee

    compostul in care trebuie replantata floarea ce trebuie sa cuprinda?

    30
    15

  • veronica baltaru pe 14 Mar 2008, 17:35
    cum ingrijesc o orhidee

    am cump[rat o orhidee intr-un vas de plastic mic, are doua flori. dupa cat mi-am dat seama, este sanatoasa. dar nu stiu ce compost sa-i pun intr-un vas mai mare si ce compozitie sa aiba acesta. m-ar interesa amanunte cu privire la specie. cea achizitionata de mine are doua tije cu cate 4 flori si mai sus are cate 7 boboci. cam cate zile tine inflorita?

    67
    37
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod