Cum alegi ghivecele pentru plantele tale?

Sanatatea plantelor tale decorative este influentata, bineinteles, de modul in care le ingrijesti. Dar un alt element care poate avea un rol important asupra sanatatii lor este tipul vasului...
Sanatatea plantelor tale decorative este influentata, bineinteles, de modul in care le ingrijesti. Dar un alt element care poate avea un rol important asupra sanatatii lor este tipul vasului in care le-ai plantat.

Dimensiunea potrivita


Ghiveciul trebuie sa se adapteze dimensiunii si tipului plantei. O planta prea mare intr-un vas mic va arata disproportionat si va avea de suferit - pamantul din vas se va pastra umed, ceea ce va duce la afectarea radacinilor plantei, chiar la putrezirea acestora. In cazul unei situatii inverse, cadnd vasul este prea mic, radacinile plantei vor acapara intreg ghiveciul iar pamantul se va usca foarte repede.

Tipuri de ghivece


Nu numai dimensiunea ghiveciului este importanta, ci si materialul din care acesta este realizat. Iata cele mai des intalnite tipuri de ghivece si efectul lor asupra plantelor:

Vase din lut


Desi exista o "credinta" veche precum ca vasele din lut sunt cele mai potrivite pentru plantele de interior, realitatea este cu totul alta. Pentru ca  aceste tipuri de ghivece sunt poroase, permit apei sa se evapore, ceea ce determina o uscare rapida a acestuia.


Prin urmare, plantele din ghivece de lut trebuie udate mai des. In cazul in care vasul este smaltuit, apa este retinuta in interior. Alte dezavantaje ale ghivecelor din lut sunt greutatea si fragilitatea lor.

Vasele din plastic


Ghivecele din plastic sunt usoare si rezistente, ceea ce le face sa fie tot mai cautate. Spre deosebire de cele din lut, vasele din plastic retin apa in pamant, din aceasta cauza plantele se pot uda mai rar.

Pentru ca apa in exces sa nu ramana in pamant si sa conduca astfel la putrezirea radacinilor, toate ghivecele trebuie sa prezinte gauri pentru scurgere si un recipient in care apa sa se scurga.


Adesea, vasele frumos decorate nu prezinta aceste gauri si este dificil sa iti dai seama care este cu exactitate cantitatea de apa pe care o poti pune plantei. O solutie este sa lasi planta in vasul mai putin decorativ pe care sa il pui direct intr-un ghiveci de mai mari dimensiuni care arata asa cum iti doresti.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod