Avocado, planta ornamentala

Despre avocado stii ca este un fruct foarte sanatos si hranitor, bogat in uleiuri vegetale si acizi grasi Omega 3 benefici organismului tau. Dar despre "planta" avocado ce stii?
Despre avocado stii ca este un fruct foarte sanatos si hranitor, bogat in uleiuri vegetale si acizi grasi Omega 3 benefici organismului tau.

Dar despre "planta" avocado ce stii? Primul lucru pe care trebuie sa-l afli este ca dintr-un sambure de avocado poti obtine o planta decorativa exotica.

Iata cum sa procedezi:


Pentru inceput, ai nevoie de un fruct de avocado. Taie fructul pe jumatate si scoate samburele din interior. Este destul de simplu sa obtii o planta decorativa dintr-un avocado, dar este necesar sa tii cont de cateva reguli.


In primul rand, curata samburele de foita maronie care il inveleste.

Pasul numarul doi este crestezi cu un cutit samburele, in partea mai groasa a acestuia, pe lungime. In acest fel radacinile vor creste mai usor.

Pune samburele intr-un vas cu apa astfel incat numai partea cu crestatura facuta de tine sa fie in apa. In functie temperatura si lumina, samburele tau de avocado va face radacini peste cateva saptamani.

Nu uita sa verifici cantitatea de apa din vasul in care l-ai pus. Cu timpul, apa se evapora si este posibil ca radacinile sa ramana deasupra apei, ceea ce  duce la uscarea lor.

Dupa ce radacinile au crescut suficient si in partea de sus a samburelui a aparut un mic lastar, il poti planta intr-un ghiveci.
Acopera samburele cu pamant, lasand lastarul verde la suprafata.

Din momentul plantarii, poti spune ca planta ta ornamentala avocado este "in afara oricarui pericol" si se poate dezvolta rapid, daca tii cont de cateva reguli de ingrijire.

Una dintre regulile de baza este mentinerea unui nivel al temperaturii destul de ridicat. Fiind o planta tropicala, avocado are nevoie de multa caldura, dar si de multa lumina.

Dupa o anumita perioada de timp, planta va creste destul de mult si va avea nevoie de un ghiveci mai mare.
Inlocuieste-i ghiveciul si asigura-te ca noul vas este potrivit dimensiunilor plantei.

Pentru ca mediul de dezvoltare cu siguranta nu ii va permite, avocado-ul tau nu va inflori si nici nu va face fructe, deci... sa nu ai asteptari prea mari de la el.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Comentarii (16)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Robert pe 24 Apr 2013, 13:34
    avocado

    poti sa il bagi in ghiveci direct.mie m-ia crescut

    1
    0

  • Vlad pe 3 Apr 2012, 23:24
    Taierea

    Pe unde anume se taie, lungimea mai multe detalii multumesc

    9
    0

  • Andreea Alisse pe 22 Mai 2011, 21:25
    avocado

    Pentru alte articole de gradinarit, de la exotic la mai traditional, puteti intra pe lifestory.ro; acolo veti gasi material proaspat zilnic si o comunitate interactiva.

    3
    0

  • Ida pe 26 Mar 2011, 21:15
    Unde gasesti seminte de avocado

    In interiorul fructului de avocado, pe care-l poti cumpara cu 3 lei din cele mai multe supermarket-uri, eu gasesc mereu la Plus... Daca nu locuiesi la oras, dai fuga pana la cel mai apropiat oras care are un Plus, succesul e garantat.

    0
    0

  • elisa pe 22 Ian 2011, 19:56
    avocado

    am un avocado de vreo trei ani, are vreo80cm si ramuri bine ramificate de la natura, vara sta pe balcon, iarna in apartament; desi in zona se coc smochinele (Banat) vad ca nu vrea sa bfaca minuni. :) seaman cu un palmier; am pus la nimereala un simbure in pamint si atit!

    7
    2

  • cristi pe 7 Iul 2010, 18:23
    avocado

    am si eu un avocado si are 20 cm, as vrea sa stiu dak il tai de la jumatate ptr a se ramifica, se va usca?

    21
    0

  • butescu pe 13 Mai 2010, 17:59
    avocado

    am pus un sambure de avocado in ghiveci are cam 43 cm. ce trebuie sa fac ? de unde tre sa iau altoi ?

    18
    2

  • mari pe 13 Mai 2010, 07:46
    avocado

    daca a mai plantat cineva avocado sa ne scrie am pus in pamant acum o luna un sambure de avocado a incoltit mai departe ce trebuie sa fac cum trebuie sal ingrijesc

    7
    2

  • alex pe 10 Ian 2010, 00:39
    avocado, unde il cresc ?

    Am pus simplu samburele in pamant, a rasarit repede si o tine tot asa, in 2 ani are 1.5m . Imi trebuie sera sa-l cresc ? presupun ca nu il pot lasa iarna afara... si chiar vara , i se usuca frunzele expuse direct soarelui . Daca-i tai varful, se ramifica ? N-as vrea sa sa-l pierd,altfel nu e foarte pretentios.

    6
    3

  • delia pe 21 Oct 2009, 10:37
    iritatie

    am una arbore de avocado de vreo 2 ani si ieir l-am altoit dar din pacate tatal meu s-a iritat la ochi cu seva plantei...ma poate ajuta cineva? va rog

    11
    5

  • maria pe 12 Iul 2009, 13:17
    avocado

    Am un avocado mic,l-am pus asta iarna,a crescut frumos,dar nu stiu daca are rost,cum si cand sa-l altoiesc.Poate cineva sa-mi spuna?

    13
    0

  • Dunvila pe 15 Apr 2009, 20:27
    avocado

    Am 6 samburi de avocado(evident din fructul folosit) pe ca I-am pus in vase mici cu apa ,in ghivece cu pamant si astept rezultatele.Sunt afara la soare.Va voi spune rezultatele.

    6
    3

  • maria pe 13 Feb 2009, 19:52
    avocado

    Am plantat samburele si am un lastar.Ii pot creea coditii sa infloreasca si sa rodeasca?In ce fel?

    3
    0

  • iulia pe 2 Ian 2009, 12:46
    planta ornamentala

    detin 2 simburi de avocado si vreau sa ma apuc de afaceri cu plante exotice .Dar cine ma convinge ca fac ceva rentabil?

    6
    0

  • Ophelia pe 16 Sep 2008, 11:58
    raspuns:seminte de avocado

    Semintele de avocado sunt de fapt samburii fructului. Daca citeati articolul, stiati. Se cumpara un fruct de avocado si se scoate samburele, care se pune intr-un pahar cu apa. Apa sa acopere 2/3 din sambure in permanenta. In cateva saptamani are radacini si se poate planta. Am experimentat eu si am o planta de 40 cm.

    6
    0

  • VRANCEANU FLORIN-VIOREL pe 29 Aug 2008, 14:30
    seminte de avocado

    Va trimit acest mesaj impreuna cu multe rugaminti, va rog din tot sufletul sa ma ajutati si pe mine sa intru in posesia unor seminte de avocado. va multumesc din tot sufletul

    6
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod