Am plecat in concediu. Ce fac cu plantele?...

Vacanta, mare, plaja... Iti cam fac cu ochiul, nu-i asa? Abia astepti concediul si, cu siguranta, vei avea parte de zilele de odihna pe care le meriti. Daca esti...

Vacanta, mare, plaja... Iti cam fac cu ochiul, nu-i asa? Abia astepti concediul si, cu siguranta, vei avea parte de zilele de odihna pe care le meriti.

Daca esti si iubitoare de flori si ai foarte multe plante de apartament, in ghivece sau diferite suporturi, invata sa ai grija de ele si sa le mentii sanatoase pe toata perioada in care vei fi plecata din localitate.

Plantele au nevoie de apa in mod regulat in anotimpul estival extrem de secetos, dar, de asemenea, aceasta este si perioada in care majoritatea familiilor este plecata de acasa, in concediu.

Cum reusesti sa imbini ambele lucruri? Unele persoane prefera sa apeleze la ajutorul unui vecin care sa le ude plantele si, de ce nu, sa le hraneasca si animalele de casa, in cazul in care din familia ta fac parte si un caine sau o pisicuta. Alte persoane incearca sa fie ceva mai creative de atat...

Pentru a-ti pastra plantele in viata, este necesar sa determini care sunt nevoile lor pe durata anotimpului secetos:

In primul rand, ia in calcul dimensiunea vasului in care se afla planta.

In al doilea rand, tine cont de locul in care se afla ghiveciul si de cantitatea de lumina (directa sau indirecta) de care are parte planta respectiva - de aceasta depind nevoile sale de udare. In al treilea rand, plantele in sine au nevoi diferite - unele pot fi mai rezistente la seceta decat altele.

Tine cont de aceste lucruri atunci cand iti "parasesti" plantele pentru o perioada de timp mai mica sau mai mare. In functie de toate aceste elemente, iti poti da seama daca plantele vor supravietui si fara grija si atentia ta permanenta. Daca stii ca nu au nevoie de foarte multa apa, atunci uda-le inainte de plecare si aminteste-ti sa repeti aceasta operatiune la revenirea ta acasa.

Pentru toate celelalte specii, exista mai multe optiuni:

Muta-le in casa

Acest lucru este valabil pentru plantele pe care le tii pe balcon sau in suporturi si ghivece suspendate, pe veranda sau terasa.

Este o optiune ideala pentru cosuletele suspendate - uda suporturile si lasa-le sa se usuce foarte bine inainte de a le introduce in casa.

Lasa plantele la lumina, dar nu in razele directe ale soarelui. La revenirea din concediu, scoate din nou plantele pe balcon sau pe terasa si uda-le bine.

Muta-le intr-un loc adapostit: Daca plantele nu pot fi introduse in casa, atunci muta-le intr-un loc adapostit si umbros, cum ar fi in spatele unui dulap de pe balcon. Ferit de lumina si caldura soarelui, pamantul din ghivece nu se va usca atat de tare si de repede si nu va fi necesar sa uzi plantele foarte des.

Un rezervor de apa cu... fitil: Fitilul ar trebui montat in ghiveci inainte de plantarea florii sau de plecarea in vacanta. Totusi, daca la momentul respectiv nu te-ai gandit atat de departe, inca mai poti improviza.

Presupunand ca nu poti ridica sau muta ghiveciul, din cauza dimensiunilor sale impresionante, vei avea nevoie de o galeata, preferabil acoperita, pentru a reduce evaporarea.
Rupe in mai multe fasii o panza veche sau un prosop pe care nu il mai folosesti si inmoaie fasiile in apa.

Un capat al fiecarei fasii ude trebuie sa stea in galeata cu apa, iar celalalt capat trebuie sa fie "ingropat" in solul ghiveciului. Incearca sa "ingropi" capatul "fitilului" cat mai aproape de planta/plantele din ghiveci, astfel incat acestea sa primeasca apa de care au atata nevoie.

Capatul fasiei de panza care se afla in galeata ar trebui, in mod ideal, sa ajunga la baza acesteia, astfel incat sa functioneze ca sursa de apa chiar si in momentul in care nivelul apei va scadea, din cauza evaporarii si a consumului. "Fitilul" astfel improvizat ar trebui sa absoarba apa din galeata si sa o transfere in solul uscat din ghiveci.

In mod evident, nici una dintre aceste metode nu este ideala, dar ele te pot ajuta sa pleci cateva zile de acasa cu inima impacata, asigurand in acelasi timp supravietuirea plantelor tale dragi.

Cu siguranta, acestea nu vor muri din cauza secetei sau a atmosferei uscate caracteristice verii. Tot ceea ce ai de facut acum este sa te relaxezi si sa te bucuri de vacanta, stiind ca plantele te vor intampina la fel de proaspete si de verzi, la intoarcere.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • C pe 30 Mai 2011, 20:08
    poti gasi utila solutia asta: aquapic

    http://www.aquapic.ro parca le au si prin magasinele Real

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod