Afla cum ingrijesti plantele de apartament primavara!

Acum este momentul in care plantele ies din repausul in care au stat lunile de iarna si, de aceea, trebuie sa le acorzi mai multa atentie. Primavara, plantele au nevoie de fertilizare, apa mai multa si chiar transplantare.

Zilele friguroase au trecut, iar primavara si-a intrat in drepturi. Dar ce faci cu plantele tale de apartament? Acum este momentul in care ele ies din repausul in care au stat lunile de iarna si, de aceea, trebuie sa le acorzi mai multa atentie. Primavara, plantele au nevoie de fertilizare, apa mai multa si chiar transplantare.  

Deseori, iti inchipui ca nimic nu este mai simplu decat sa plantezi flori intr-o jardiniera. Iti ofer cateva sfaturi pe care sa le urmezi pentru ca operatiunea sa fie una plina de succes.

In primul rand, jardinierele de la ferestre trebuie bine ancorate, folosind suporturi solid fixate de pervazul exterior.

Nu uita sa pui tavi sub jardiniere, pentru evitarea scurgerilor!

Monteaza jardinierele pe partea interioara a balustradelor si nu la exterior, pentru ca ai responsabilitati fata de siguranta celor care trec pe sub balconul tau.

In functie de soliditatea teresei, ai grija la greutatea vaselor cu flori, luand in calcul tot ansamblul - vase, pamant si plante - pentru ca exista riscul sa supraincarci teresa. De asemenea, supravegheaza radacinile care ar putea iesi prin fundul vaselor.

Petronela Comanescu, biolog la Gradina Botanica din Bucuresti, te sfatuieste: "Cel mai bun moment pentru transplantare este primavara, cand plantele incep sa intre in vegetatie, intre 15 februarie si sfarsitul lunii martie.
Plantele isi vor relua repede dezvoltarea si noile radacini vor 'coloniza' noul pamant. Cu toate acestea, daca planta necesita transplantare urgenta, o poti face in orice moment al anului. Realizata in conditii bune, ea nu va afecta semnificativ dezvoltarea plantei".

Reluarea cresterii este mult mai lenta vara si toamna, dar plantele verzi cu crestere rapida, cum sunt Asparagus (Umbra iepurelui) si Chlorophytum (Crinul) suporta transplantarea in orice sezon, mai adauga Petronela Comanescu.
Evita, totusi, sa intervii spre sfarsitul anului, cand planta va intra intr-o perioada de repaus.

Nu toate plantele au nevoie de transplantare in fiecare an. O transplantare o data la 2-3 ani este suficienta pentru plantele mature, care au cresterea mult mai incetinita. Petronela Comanescu te sfatuieste sa transplantezi chiar de 2-3 ori pe an toate plantele tinere, provenite din butasi.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod